Maths Questions for Entrance Exams - Ratio and Proportion with Solutions - Future Study Point

Maths Questions for Entrance Exams – Ratio and Proportion with Solutions

ratio and proportion

Maths Questions for Entrance Exams – Ratio and Proportion with Solutions

ratio and proportion

Maths Questions for Entrance Exams – Ratio and Proportion with Solutions are created here for the candidates who are going to appear in competitive entrance exams like CPO, Railways, Bank, Defense services, etc. Maths Questions for Entrance Exams – Ratio and Proportion with Solutions will give you an idea about the questions asked in the Competitive Entrance Exams and the ways of solving them. The regular practice of Maths Questions for Competitive Entrance Exams is needed in qualifying competitive entrance exams because it enables you to solve the questions in the time slot. Therefore you are required to study the whole blog post completely for success.

Maths Questions for Entrance Exams – Ratio and Proportion with Solutions

Ratio between two quanties is given a : b and total quantity is x

Then portion of

First quantity = [a/(a +b)]×x

Second quantity = [b/(a +b)]×x

Percentage of both quantities

% of First quantity = [a/(a +b)]×100

% of Second quantity = [b/(a +b)]×100

If a,b,c and d are in proportion then

a : b = c :d

If a,b,c and d are in inverse proportion then

a/d = c/b

Maths Questions for Entrance Exams – Ratio and Proportion with Solutions

Q1.Rs 500 is distributed between A and B in the ratio of 2 : 3,find how much money A got.

a.Rs 100      b.Rs 200     c.Rs 400      d.300

Ans. A got the money

= [2/(2+3)]×500

= (2/5) ×500 = Rs 200

Q2.Anupama takes 125 minutes in walking a distance of 100 metre. What distance would she cover in 315 minutes?

a.152 km      b.252 km     c.352 km      d.150 km 

Ans.Let the distance covered by Anupama is x in 315 minutes

She takes 125 minutes to cover the distance of 100m

∴125 : 100 = 315 😡

125/100 = 315/x

By the cross-multiplication,we get

125x = 31500

x = 31500/125 =252 km

Q3.A car is travelling at the average speed of 50 km/hr. How much distance would it travel in 12 minutes?

a.15 km      b.25 km     c.12 km      d.10 km

Ans. Let the distance covered by the car is x km in 12 minutes

The car is traveling at the average speed of 50 km/hr

1 hour = 60 minutes

∴ 50 : 60 = x : 12

50/60 = x/12

60x = 600

x = 600/60 = 10 km

Q4.The second class railway fare for 240 km of Journey is Rs 15.00. What would be the fare for a Journey of 139.2 km?

a.Rs 9.7    b.Rs 9.8 c.Rs 8.7      d.Rs 7.8

Ans. Let x rupees would be the fare for a journey of 139.2 km

The second class railway fare for 240 km of Journey is Rs 15.00

240 : 15 = 139.2 😡

240/15 = 139.2/x

240x = 139.2×15

x = 139.2×15/240 = Rs 8.7

Q5.The cost of 97 metre of cloth is Rs 242.50 What length of this can be purchased for Rs 302.50?

a.120 m    b.121 m    c.122 m     d.125 m 

Ans. Let x m cloth can be purchased for Rs 302.50

The cost of 97 metre of cloth is Rs 242.50

x : 302.50 = 97 : 242.50

x/302.50 = 97/242.50

242.50 x = 302.50×97

x = 302.50×97/242.50 =29342.5/242.5 = 121 m

Q6.11 men can dig 6 ¾ metre long trench in one day. How many men should be employed for digging 27 metre long trench of the same type in one day?

a.42 men    b.32 men    c.44 men     d.45 men

Ans.Let x men should be employed for digging 27 metre long trench in one day

Given that 11 men can dig 6 ¾ metre long trench in one day

6 ¾ m : 11 = 27 : x

27/4 : 11 = 27 : x

27/44 =27 /x

27x = 27×44

x = 27 ×44/27 = 44 men

 Q7.If 36 men can do a piece of work in 25 days, in how many days will 15 men do it?

a.40 days    b.30 days    c.45 days     d.50 days

Ans. Let the no. of days in which 15 men do the work are x days

Given that 36 men can do a piece of work in 25 days

In this case if no. of men increase then no. of days in doing the work decreases therefore men and no.of days are inversely proportional to each other.

∴36 : x= 15 : 25

36/x =15/25

15x = 25×36

x = 25×36/15 =60 days

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Maths Questions for Entrance Exams  with Solutions

Maths Questions for Competitive Entrance exams – Profit and Loss with Solutions

Percentage questions for competitive entrance exams with Solutions

NCERT Questions on mensuration helpful for competive entrance exams

Tips to get success in competitive exams

The best books for cracking the competitive entrance exams of CPO,NDA, IAS, CDS and Bank PO

Government jobs after 10 or 12 th pass : Qualify Entrance exams of SSC MTS and SSC CHSL

Our Paytm No 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top