NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 7.4 of the Chapter 7 Permutaion and Combination - Future Study Point

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 7.4 of the Chapter 7 Permutaion and Combination

class 11 maths permutation and combinayion

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 7.4 of the Chapter 7 Permutaion and Combination

class 11 maths permutation and combinayion

 

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 7.4 of the Chapter 7 Permutaion and Combination are available here for boosting the preparation of class 11 maths exam. The NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 7.4 of the Chapter 7 Permutaion and Combination are created by an expert of maths who has huge experience in teaching maths from class 9 to class 12.All the questions of permutation and combination are solved by step by step ways therefore every students of the grade 11 can understand the solutions easily .

NCERT Solutions for Class 11 Maths  Chapter 7 Permutation and Combination

Exercise 7.1- Permutations and Combinations

Exercise 7.2 -Permutation and Combination

Exercise 7.3-Permutation and Combination

Exercise 7.4-Permutation and Combination

Miscellaneous Exercise-Permutation and Combination

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 7.4 of the Chapter 7 Permutation and Combination

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q1. If nC8 = nc2, find  nc2

Ans. Since nCr =nCn-r

nC8 = nCn-8, 

Substituting nC8 = nCn-8,

nCn-8 = nc2

n – 8 = 2⇒ n = 10

Hence the required value of  nc2is 45

Q2.Determine n if

(i) 2nC3: nc3 = 12 : 1

(ii) 2nC3: nc3 = 11 : 1

Ans. It is given to us that

2nC3: nc3 = 12 : 1

 

 

4(2n -1)(n -1) : (n -1)(n -2) = 12 : 1

8n -4 = 12n – 24

4n = 20

n = 5

(ii) 2nC3: nc3 = 11 : 1

Similarly as in (i),we have

11n – 22 = 8n – 4

3n = 18

n = 6

Q3. How many chords can be drawn through 21 points on a circle?

Ans.For drawing chords we are required to choose two points out of 21 points on the circle, therefore the number of ways of such combinations are  21C2

The number of chords are = 21C2

Hence total number of chords can be drawn are  210

Q4.In how many ways can a team of 3 boys and 3 girls be selected from 5 boys and 4 girls.

Ans. The number of ways 3 boys can be selected out of 5 boys are 5C3

The number of ways 3 girls can be selected out of 4 girls are 4C3

According to the multiplication rule,total number of ways selecting  a team of 3 boys and 3 girls are = 5C3 ×4C3

Hence the number of ways  a team of 3 boys and 3 girls  selected from 5 boys and 4 girls is 40

Q5.Find the number of ways of selecting 9 balls from 6 red balls, 5 white balls and 5 blue balls if each selection consists of 3 balls of each colour.

Ans. The number of ways of selecting 3 balls out of 6 red balls are  6C3

The number of ways of selecting 3 balls out of 5 white balls are  5C3

The number of ways of selecting 3 balls out of 5 blue balls are  5C3

According to the multiplication rule,total number of ways selecting  9 balls out of 6 red ball,5 white balls and 5 blue balls are = 6C3 ×5C×5C3

= 20 × 10 × 10 = 2000

Hence required number of ways of selecting 9 balls are 2000

Q6.Determine the number of 5 card combinations out of a deck of 52 cards if there is exactly one ace in each combination.

Ans. The number of 5 card combinations out of a deck of 52 cards if there is exactly one ace in each combination are =The number of ways selecting 1 ace out of 5 cards × The number of ways selecting remaining 4 cards out of remaining (52 -4= 48 ) cards

The number of ways selecting 1 ace out of 4 cards = 4C1

The number of ways selecting  remaining 4 cards out of  remaining (52 -4 = 48) cards = 48C4

The number of 5 card combinations out of a deck of 52 cards if there is exactly one ace in each combination are = 4C1 × 48C4

= 4× 2× 47 ×46 ×45 = 778320

The number of 5 card combinations out of a deck of 52 cards if there is exactly one ace in each combination is 778320

Q7.In how many ways can one select a cricket team of eleven from 17 players in which only 5 players can bowl if each cricket team of 11 must include exactly 4 bowlers.

Ans.The number of ways selecting  a team of 11 players = The number of ways selecting 4 bowlers out of 5 bowlers × The number of ways selecting 7 players out of remaining (17-5 =12) players

The number of ways selecting  a team of 11 players = 5C4×12C7

=5 × 11×9×8 = 3960

The number of ways selecting  a team of 11 players in which there are exactly 4 bowlers is  3960

Q8.A bag contains 5 black and 6 red balls. Determine the number of ways in which 2 black and 3 red balls can be selected.

Ans.The number of ways selecting 2 black balls out of 5 black balls = 5C2

The number of ways selecting 3 red balls out of 6 red balls = 6C3

The number of ways selecting 2 black balls and 3 red balls out of 5 black balls and 6 red balls =5C×  6C3

= 10 × 20 = 200

The number of ways selecting 2 black balls and 3 red balls out of 5 black balls and 6 red balls is 200

Q9.In how many ways can a student choose a programme of 5 courses if 9 courses are available and 2 specific courses are compulsory for every student?

Ans. It is given that student has to choose 5 coarses out of 9 coarses in which 2 coarses are compulsury.

Since 2 coarses are compusury therefore number of ways selecting 5 coarses = Number of ways of selecting  remaining (5 -2 = 3)  coarses out of remaining (9 -2 = 7) coarses is = 7C3

Hence required number of ways selecting 5 coarses is 35

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm NO 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

Scroll to Top