NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources - Future Study Point

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

class 9 chapter 15

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

NCERT solutions for class 10 chapter 15 Improvement in Food Resources are explained here scientifically. These NCERT solutions are important for the students to get information about the management of our food resources. Here the solutions of questions you will study are based on the sources of carbohydrates, protein, fats, and minerals. All these NCERT solutions are created by an expert of science who has vast experience in teaching science.

class 9 chapter 15

 

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

You can download PDF-NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

PDF-NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

Page 204

Q1. What do we get from cereals, pulses, fruits and vegetables?

Ans. Cereals are the source of carbohydrates and are the main source of energy for us.
Pulses provide protein for growth and development. Vegetables and fruits are rich in minerals, vitamins, carbohydrates, proteins, fibers, and fats for overall development.

Page 205

Q1. How do biotic and abiotic factors affect crop production?

Ans. Two major factors that affect the crop are:
(a) Biotic factors like insects, rodents, weeds, and many more spread the disease and reduce crop production but few of microorganism and the earthworms increase the fertility of the soil and thus contributes in increasing yield of crops.
(b) Abiotic factors like humidity, temperature, moisture, wind, rain, flood and many more destroy the crop raised.

Q2. What are the desirable agronomic characteristics for crop improvement?

Ans. The essential agronomic features required for crop improvement are:
(a) Profuse branching along with tallness in any fodder are:
(b) Dwarfness in any cereals.

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

Page 206

Q1. What are macro-nutrients and why are they called macronutrients?

Ans. Macro-nutrients are the fundamental elements that are used by plants in more quantity.
Macro-nutrients needed by the plants are:
(a) Macro-nutrients are the constituent of protoplasm.
(b) Phosphorus, Nitrogen, Sulphur are present in proteins.
(c) Calcium is existing in cell wall.
(d) Magnesium is significant component of chlorophyll.

Q2. How do plants get nutrients?

Ans. There are 16 basic essential nutrients required by the plants to grow. Carbon and oxygen are supplied by water and the remaining nutrients are supplied through soil.

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

Page 207

Q1. Compare the use of manure and fertilizers in maintaining soil fertility.

Ans(a) Manure improves the soil quality with added nutrients.

(b) Manure provides extra organic matter called humus to the soil and therefore increasing the water retention capacity of sandy soils and drainage in clayey soil.

(c) Manures reduce soil erosion.

(d) They provide food for soil-friendly bacteria which are helpful in growing crops.

Effects of fertilizers are:

(a) Fertilizers make the soil to become too dry and powdered and rises rate of soil erosion.

(b) The 0rganic matter decreases by decreasing the prosperity of soil, hence the plant roots do not get oxygen properly.

(c) The nature of soil changes either to basic or acidic.

Page 208

Q1. Which of the following conditions will give the most benefits? why?

(a) Farmers use high-quality seeds, do not adopt irrigation ou use fertilizers.

(b) Farmers use ordinary seeds, adopt irrigation and use fertilizer.

(c) Farmers use quality seeds, adopt irrigation, use fertilizer, and use crop protection measures.

Ans(c) will give the most benefits because use of good quality seeds is not only sufficient until the soil is not only sufficient until the soil is properly irrigated, enriched with fertilizers and protected from biotic factors.

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

Page 209

Q1. Why should preventive measures and biological control methods be preferred for protecting crops?

Ans. Overexposure of chemicals leads to environmental problems hence, biological methods are preferred for protecting crops from pathogens, insects and rodents along with increasing the production. Since chemicals are harmful for plants and also for the animals which feed on it, hence bio-pesticides are used as the safe way of crop production.

Q2. What factors may be responsible for losses of grains during storage?

Ans. Biotic and Abiotic factors are responsible for loss of grains during storage like:

(a) Rodents

(b) Pests

(c) Insects

(d) Fungi

(e) Bacteria

(f) Sunlight

(g) Flood

(h) Rain

(i) Temperature

(j) Moisture

Page 210

Q1.Which method is commonly used for improving cattle breeds and why?

Ans. Crossbreeding is generally the best method adopted for improving the cattle breed quality. In this method, breeding is between two good cattle breed results in a new improved variety of cattle breed or offspring. While breeding, care is taken to have a  good resultant with high yield having resistance to climatic conditions.

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

Page 211

Q1. What management practices are common in dairy and poultry farming?

Ans(a) well-designed hygienic shelter for dairy animals and poultry birds.

(b) Good quality proper food and fodder are provided to dairy animals and poultry birds.

(c) Importance for animal health by prevention and cure of disease caused by bacteria, virus or fungi.

(d) Sunlight feasible and airy ventilated shelter for animals.

Q2. What are the differences between broilers and layers and in their management?

Ans. Broilers

The poultry bird raised for meat purpose is called broiler. Broilers feed on protein-rich adequate fat food. The level of vitamins A and K is kept high in the poultry feeds.

Layers

The egg-laying poultry bird is called layer. The housing, environmental and nutritional requirements of broilers vary from those of egg layers. Layers require proper lighting and enough space.

Q3. Discuss the implications of the following statement: “It is interesting to note that poultry is India’s most efficient converter of low fiber foodstuff (which is unfit for human consumption) into highly nutritious animal protein food.”

Ans. Poultry farming aims in raising domestic birds for egg and chicken meat purpose. These domestic birds feed on animals feeds which mainly consist of roughages for getting food quality feathers egg, chicken, and nutrient-rich manure. For this reasons, it is said that, “poultry is India’s most efficient converter of low fiber foodstuff into highly nutritious animal protein food.

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

Page 213

Q1. How are fish obtained?

Ans. Fishes are obtained in two ways:

Capture fishing: obtaining fishes from natural resources

Culture fishery: culturing of fishes in freshwater ecosystem like river, pond and lake also including marine.

Q2. What are the advantages of composite fish culture?

Ans. Advantages of composite fish culture are:

(a) In a single fish pond, a combination of 5 or 6 types of fish species can be cultured since they do not compete for food among them.

(b) Food resources can be completely utilized.

(c) Survival of the fish also increases.

(d) More yield.

Page 213

Q1. What are the desirable characters of bee varieties suitable for honey production?

Ans(a) The variety of bee should yield large amount of honey.

(b) The bees should stay for a longer period in bee hives.

(c) The bees should not sting much.

(d) Bee should be disease resistant.

Q2. What is pasturage and how it is related to honey production?

Ans. Pasturage refers to the availability of flowers to the bees for easy accessibility for pollen collection and nectar. The kinds of flowers available will determine the taste of the honey, hence Pasturage is the main reason for good quality honey.

NCERT solutions for class 9 chapter 15 Improvement in Food Resources

EXERCISE

Page 214

Q1. Explain any one method of crop production which ensures high yield.

Ans. Plant breeding is one of the method adopted for high yield plant breeding and is implemented to improve the varieties of crops by breeding plants. Plants from various places/areas are picked up with preferred traits and then the process of hybridization or cross-breeding is done among these diversities to get a crop/plant of anticipated characteristic.

Q2.Why are manure and fertilizers used in fields?

Ans. Manures and fertilizers are used to enrich the soil quality and improve the yield. They also help in controlling the diseases. Manure and fertilizers replenish the soil by supply nutrients to the soil. They are excellent source of potassium, phosphorus and nitrogen which assist in healthy development of plants. Manures and fertilizers mainly improve the fertility of the soil.

Q3, What are the advantages of inter-cropping and crop rotation?

Ans. Inter-cropping

(a) Checks pests and rodents and hence decreases the chances of spoiling of whole crops.

(b) Decreased chances of soil erosion.

(c) Reduced loss of crops with high yield.

(d) Less water requirement.

Crop-rotation

(a) Farmers can grow two or three crops annually.

(b) Pulses take nitrogen directly from the atmosphere, and hence require minimal amount of fertilizers.

(c) Both fruits and vegetables can grown easily.

(d) Best use of land with proper supply of nutrients.

Q4. What is genetic manipulation? How is it useful in agricultural practices?

Ans. Genetic manipulation is a process in which the transfer of genes takes place from one organism to another. Hence gene of a particular character is introduced inside the chromosome cell and hence results in a transgenic plant.

Example: BT Cotton is a genetically modified crop which carry bacterial genes, that protects this from insects. These are used in plants like brinjal, cabbage, rice, cauliflower, and maize crops to get protection from insects.

Q5. How do storage grain losses occur?

Ans. Loss of storage grain occurs due to two factors (i) Biotic (ii) Abiotic

Biotic: Bacteria, insects, mites, birds, and rodents eat or spoil the food grain

Abiotic: Moisture and temperature also spoil the food grain

All these biotic and abiotic factors are responsible for storage grain losses since these factors are responsible to decrease the quality, weight, and germination and thus market value of grains.

Q6. How do good animal husbandry practices benefit farmers?

Ans. Farmer gets the benefits from the practice of animal husbandry in the following ways.

(i)The practice of animal husbandry benefits the farmer in improving the production of foodstuffs like milk, egg, and meat.

(ii) Improvement in breeds of domestic animals.

(iii) Growth in the production.

All the above benefits cause him to become economically strong.

Q7.What are the benefits of cattle farming?

Ans. Cattle farming is beneficial for us in the following ways.

(i) Cattles provide us meat, milk, and fabrics.

(ii) Cattles are also used in tilling the agricultural land.

(iii) Cattles are also used in a cart for transportation.

(iv) The dug of cattle is used as manure.

Q8. For increasing production, what is common in poultry, fisheries, and beekeeping?

Ans. In the management of poultry, fisheries, and beekeeping, the farms used should be neat and clean, proper management of technic is required, the cross-breeding to the high breed of species can also be practiced for achieving higher yield.

Q9. How do differentiate between capture fishing, mariculture, and aquaculture?

Ans.Capture fishing: This type of fishing is capturing the fishes from natural resources like ponds, lakes, rivers, estuaries.This type of fishing utilized to preserve the seeds of different types of fish etc.

Mariculture: Mariculture is the composite fishing practiced in marine water as well as in freshwater, the marine fishes are developed and captured in open ocean and ponds with marine water.

Aquaculture: This is the type of fishing that refers to  rearing, breeding and harvesting of the aquatic plants in the pond,river, lake and ocean

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

Study notes of Maths and Science NCERT and CBSE from class 9 to 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

Scroll to Top