Solution of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper Published by CBSE for Term 2, 2022 - Future Study Point

Solution of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper Published by CBSE for Term 2, 2022

class 10 math basic term 2

Solution of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper Published by CBSE for Term 2, 2022

class 10 math basic term 2

Solution of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper Published by CBSE for Term 2, 2022 is created here for helping class 10 maths students to boost their preparation for CBSE Board term 2 exams.

(i) Class 10 Maths(Basic) Sample Paper consists of 14 questions divided into three section.

(ii) Section A of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper comprises of 6 question of 2 marks each,internal choice has been provided in two questions.

(iii)Section B of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper comprises of 4 question of 3 marks each,internal choice has been provided in one question

(iv). Section C of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper comprises of 4 questions of 3 marks each, internal choice has been provided in two questions.

Solution of Class 10 Maths(Basic) Sample Paper Published by CBSE for Term 2, 2022

Q1.Find the roots of the quadratic equation 3x² − 7x − 6 = 0.

Ans. The given quadratic equation is 3x² − 7x − 6 = 0

Factorizing the given quadratic equation

3x² − 7x − 6 = 0

3x² − 9x +2x− 6 = 0

3x(x -3) +2(x -3) =0

(x -3)(3x +2)= 0

x =3,-2/3

OR

Find the values of k for which the quadratic equation 3x² + kx + 3 = 0 has real and equal roots.

Ans.The given quadratic equation is 3x² + kx + 3 = 0

Since given quadratic equation has real and equal roots

We know a quadratic equation  ax² + bx + c = 0 has real and equal roots when

D =b²- 4ac =0,where D is called the discriminant of the quadratic equation

In the given equation we have

a =3, b =k and c =3

k² -4×3×3 =0

k² – 36 =0

k² =36

k =±6

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q2.Three cubes each of volume 64cm³ are joined end to end to form a cuboid. Find the total surface area of the cuboid so formed?

Ans. The given volume of each cube = 64cm³

The volume of a cube is = a³

∴ a³ =64

a = 4

The side of each cube is 4 cm

Since 3 such cubes are joined end to end to form a cuboid

Therefore the length(l) of the cuboid is =3×4 =12 cm

Breadth(b) of the cuboid is =4 cm

Height(h) of the cuboid is =4 cm

Total surface area of the cuboid is given by

TSA= 2(lb +bh +hl)

= 2(12×4 +4×4 +4×12)

= 2(48 +16 +48)

=2×112=224

Hence total surface area of the cuboid is 224 cm²

Q3.An inter-house cricket match was organized by a school. The distribution of runs made by the students is given below. Find the median runs scored.

Q3 class 10 maths basic term 2

Ans.

Runs Scored Number of the studentsCumulative Frequency
      0 – 20           4     4
     20 -40          6    10(cf)
    40(l) – 60          5(f)    15
    60 -80          3    18
   80 -100         4    22

Median group is =22/2 =11,lies in the class interval 40 -60

Where l =40, n/2 =11, cf =10,f =5 and h =60 -40 =20

= 40 +20/5

= 40 +4 =44

Hence median runs scored by the student is 44

Q4.Find the common difference of the AP 4,9,14,… If the first term changes to 6 and the common difference remains the same then write the new AP.

Ans. The given AP is 4,9,14,…

The common difference(d) of the given AP is

d = 9 – 4 =5

If the first term changes 6 and common difference remains the same i.e 5 then the new AP is

6,11,16,… 

Q5.The mode of the following frequency distribution is 38. Find the value of x.

Ans.

        Class Interval                                                                              Frequency
        0 – 10           7
        10 – 20         9
       20 – 30        12(f0)
       30(l) – 40       16(f1)
        40 – 50       x(f2)
        50 -60      6
        60 – 70     11

 

The mode(M) of a data is given as

The given mode ,M(38) of the data lies in the class interval

(40/(32-12-x) = 38 -30

40/(20 -x) =8

160 – 8x = 40

8x = 160 -40

8x = 120

x = 120/8 =15

OR

The given figure, a circle is inscribed in the quadrilateral ABCD. Given AB=6cm,BC=7cm and CD=4cm. Find AD.

Ans.

Q6 choice st.sample pap.maths cl.10

Let DS = x

DS =DP =x….(i)

Given that AB=6cm,BC=7cm and CD=4cm

Since CD = 4 cm

CS = CD -x = (4-x) cm

CS =CR = (4-x) cm(tangents drawn from an external point of the circle)

BR = BC -CR = [7-(4-x)] cm=[7 -4 +x] =(3 +x)cm

BR = BQ =(3 +x)cm

AQ = AB – BQ =[6-(3+x)] cm=[6 -3 -x] =(3-x)cm

AQ = AP =(3-x)cm…..(ii)

From equation (i) and equation (ii)

DP +AP = x +3 -x =3

AD = 3 cm

Q7.An AP 5, 8, 11…has 40 terms. Find the last term. Also find the sum of the last 10 terms.

Ans.The given AP is AP 5, 8, 11…up to 40 terms

The last term is a40=?,and common difference,d =8 -5 =3

nth  term of the AP is given by

an= a +(n -1)d

Where a =5,d =8-5 =3, n=40

a40= 5+(40 -1)3

= 5 +39×3 =5 +117=122

Sum of the last 10 terms

= S40 – S30

=40/2[2×5 +(40-1)×3 ] – 30/2[2×5 +(30-1)×3 ]

=20(10 +39 ×3 )- 15(10 +29×3)

=20(10 +117) -15(10 +87)

=20×127 -15×97

=2540 -1455

=1085

Q8.A tree is broken due to the storm in such a way that the top of the tree touches the ground and makes an angle of 30° with the ground. The length of the broken upper part of the tree is 8 meters. Find the height of the tree before it was broken.

 

Ans.

Q8. sample paper st.class 10 term 2

Let the tree is AB

The length of the tree,AB = BC + AC

tan 30° = BC/BD =BC/8

1/√3 =BC/8

BC = 8/√3 m

sin 30° = BC/CD =(8/√3)×1/CD

1/2 =8/√3CD

CD = 16/√3

Height of the tree before it was broken

CD +BC=16/√3 +8/√3  =24/√3 =24√3/(√3×√3) =24√3/3 =8√3

Hence Height of the tree before it was broken was 8√3 m

OR

Two poles of equal height are standing opposite each other on either side of the road 80m wide. From a point between them on the road, the angles of elevation of the top of the two poles are respectively 60° and 30°. Find the distance of the point from the two poles.

Ans. Let the height of both poles is h and the point between them on the road is E

Q9.class 10 maths st.sample pap.term 2

As per the figure

tan 60° = AB/BE =h/BE

√3 =h/BE

BE = h/√3……..(i)

tan 30° = DC/CE =h/CE

1/√3 = h/CE

CE = h√3….(ii)

CE = 80 – BE

From equation (i) and (ii)

h√3 = 80 -h/√3

h√3 +h/√3 =80

(3h +h)/√3 =80

4h/√3 =80

h = 80√3/4 =20√3

The height of both poles is 20√3 m

From equation (i)

CE =h√3 =20√3 ×√3 =60

The distances of one pole from the point is 60 m and from another pole is (80-60)=20m

Q9.PA and PB are the tangents drawn to a circle with centre O. If PA= 6 cm and ∠ APB=60°, then find the length of the chord AB. 

class 10 maths sample pap.basic sol.term2Q9

Ans. Considering the ΔAPB, ∠APB =60°(given)

PA and PB are the tangents drawn from an external point P are equal

PA = PB

∠ABP = ∠PAB (angles opposite to equal side are equal)

∠ABP +∠PAB+∠APB=180°

∠ABP +∠ABP+∠APB=180°

2∠ABP +60° = 180°

2∠ABP = 180° – 60° =120°

∠ABP = 120°/2 =60°

So,∠PAB =60°

Since ∠PAB=∠ABP =∠APB=60°

Therefore ΔAPB is an equilateral triangle

It implies that

AB =PA = 6 cm

Hence length of the chord is 6 cm

Q10.The sum of the squares of three positive numbers that are consecutive multiples of 5 is 725. Find the three numbers. 

Ans.Let three consecutive multiples of 5 are 5x, 5x +5, 5x +10

It is given that sum of the squares of three positive numbers that are consecutive multiples of 5 is 725

∴ (5x)² +(5x +5)² +(5x +10)² =725

25x² +25x² +25 +50x +25x² +100 +100x=725

75x² +150x +125 – 725 =0

75x² +150x -600=0

x² +2x -8=0

x² +4x -2x-8=0

x(x +4) -2(x +4) =0

(x +4)(x -2) =0

x =-4,x =2

Since the numbers are positive,so neglecting the root x =-4,therefore taking x =2

The required positive numbers are

5x =5×2 =10,5x +5=5×2+5=15,5x +10=5×2+10=20

Q11.Construct two concentric circles of radii 3cm and 7cm. Draw two tangents to the smaller circle from a point P which lies on the bigger circle.

Ans. Steps of the construction:

(i) Drawing two concentric circles of radii 3cm and 7cm cenred at O

Q11 class 10 maths sample pap.basic term 2

(ii) Drawing a radius OP of the larger circle.

(iii) Drawing the perpendicular bisector of OP which intersects OP at O’.

(iv)Drawing a circle of the radius PO’ with centre O’ which intersects the smaller circle at A and B.

(v) Drawing two tangents AP and BP.

AP and BP are the required tangents. 

OR

Draw a pair of tangents to a circle of radius 6cm which are inclined to each other at an angle of 60°. Also find the length of the tangent.

Ans.

Steps of the construction:

(i) Drawing a circle of the radius 6 cm.

(ii)Drawing two radii OB and OC such that ∠BOC =120° (since ∠BAC +∠BOC =180°).

(iii) Drawing two perpendicular line on OB and OC from the point B and C,both of the perpendiculars meet each other at A.

AB and AC are the required tangents.

Q12.The following age wise chart of 300 passengers flying from Delhi to Pune is prepared by the Airlines staff.

Q12 class 10 maths basic term2

Find the mean age of the passengers.

 

Ans.

AgeNo.of Passengers(f)Class Mark(x)fx
0-1014 570
10-2044-14=3015450
20-3082-44=3825950
30-40134-82=52351820
40-50184-134=50452250
50-60245-184=61553355
60-70287-245=42652730
70-80300-287=1375975
∑f =300∑fx=12600

 

Mean= ∑fx/∑f

=12600/300=42

Hence  mean age of the passengers is 42 years

CASE STUDY I

Q13. A lighthouse is a tall tower with light near the top. These are often built on islands, coasts or on cliffs. Lighthouses on water surface act as a navigational aid to the mariners and send warning to boats and ships for dangers. Initially wood, coal would be used as illuminators. Gradually it was replaced by candles, lanterns, electric lights. Nowadays they are run by machines and remote monitoring.

Prongs Reef lighthouse of Mumbai was constructed in 1874-75. It is approximately 40 meters high and its beam can be seen at a distance of 30 kilometers. A ship and a boat are coming towards the lighthouse from opposite directions. Angles of depression of flashlight from opposite directions. Angles of depression of flashlight from the lighthouse to the boat and the ship are 30° and 60° respectively.

case study I class 10 sample paper term2

(i)Which of the two, boat or the ship is nearer to the lighthouse. Find its distance from the lighthouse? 

Ans.Angles of depression = Angles of depression

∠ADB =30°, ∠ACB =60°

The height of the lighthouse(AB) is 40 meters

tan 30° =AB/DB, tan 60°=AB/BC

1/√3 = 40/DB, √3 = 40/BC

DB =40√3, BC =40/√3

The distance of the ship(BC) is nearer to the lighthouse and the distance of the ship from the lighthouse is 40/√3 =40/1.732=23.09 m

(ii)Find the time taken by the boat to reach the lighthouse if it is moving at the rate of 20 km per hour.

Ans. Time =distance/speed

The distance of the boat from the lighthouse is DB=40√3

Speed of the boat =20 km per hour.

Time is taken by the boat to reach the lighthouse

=40√3/20= 2√3 hour

Q14.Krishnanagar is a small town in Nadia District of West Bengal. Krishnanagar clay dolls are unique in their realism and quality of their finish. They are created by modelling coils of clay over a metal frame. The figures are painted in natural colours and their hair is made either by sheep’s wool or jute. Artisans make models starting from fruits, animals, God, goddess, farmer, fisherman, weavers to Donald Duck and present comic characters. These creations are displayed in different national and international museums

Here are a few images (not to scale) of some clay dolls of Krishnanagar

Q14 class 10 maths basic sample pap.term2

The ratio of diameters of red spherical apples in Doll-1 to that of spherical oranges in Doll-2 is 2:3. In Doll-3, male doll of blue colour has cylindrical body and a spherical head. The spherical head touches the cylindrical body. The radius of both the spherical head and the cylindrical body is 3cm and the height of the cylindrical body is 8cm. Based on the above information answer the following questions:

(i)What is the ratio of the surface areas of red spherical apples in Doll-1 to that of spherical oranges in Doll-2.?

Ans.It is given that the ratio of diameters of red spherical apples in Doll-1 to that of spherical oranges in Doll-2 is 2:3

Let the diameter of red spherical apples in Doll-1 is 2r and the diameter of spherical oranges in Doll-2 is 3r

Therefore radius of red spherical apples is 2r/2=r and radius of spherical oranges is 3r/2

Ratio of their surface areas =4πr²/4π(3r/2)²=4r²/9r²=4/9

Hence the ratio of surface areas of red spherical apples in Doll-1 to that of spherical oranges in Doll-2 is 4:9

(ii) The blue doll of Doll-3 is melted and its clay is used to make the cylindrical drum of Doll-4. If the radius of the drum is also 3cm, find the height of the drum

Ans. Since the blue doll of Doll-3 is melted and its clay is used to make the cylindrical drum of Doll-4

∴ The volume of the blue doll of Doll-3 = Volume of the cylindrical drum of Doll-4

The volume of spherical head +The volume of cylindrical body = Volume of the cylindrical drum of Doll-4

4/3×π×3³ +π×3²×8 = π×3²h (h=height of the cylindrical drum of Doll-4)

4/3 ×27 +9×8 =9h

4×9 +9×8 =9h

h = 4+8 =12

Hence the height of the cylindrical drum of doll -4 is 12 cm

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm NO 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top