NCERT Solutions of class 10 science chapter 3-Metals and Non Metals - Future Study Point

NCERT Solutions of class 10 science chapter 3-Metals and Non Metals

polynomial-class 10

NCERT Solutions of class 10 science chapter 3-Metals and Non-Metals

Here class 10 science NCERT solutions of chapter 3-Metals and Non -Metals have been brought for the purpose of helping the class 10 students to boost up their preparation for CBSE board examinations. All these NCERT solutions of class 10 science are created by a subject expert by a step by step method with a proper explanation in such a way that students can understand easily without any help, however,these NCERT solutions are based on  physical and chemical properties of metals and non-metals.if you face any problem you can write it in the comment box ,our expert of the subject will reply to you instantly.

polynomial-class 10

 

 

NCERT Solutions of class 10 science chapter 3-Metals and Non-Metals

You can also download the PDF-class 10 science NCERT solutions of chapter 3-Metals and Non-Metals

PDF-NCERT Solutions of class 10 science chapter 3-Metals and Non-Metals

Page No: 40

Q1. Give an example of a metal which

(i) is a liquid at room temperature.

Ans.Mercury

(ii) can be easily cut with a knife.

Ans. Sodium

(iii) is the best conductor of heat.

Ans.Silver

(iv) is a poor conductor of heat.

Ans. Mercury and Lead

Q2. Explain the meanings of malleable and ductile.

Ans.Malleable: Substances that can be beaten into thin sheets are called malleable. For example, most of the metals are malleable.

Ductile: Substances that can be drawn into thin wires are called ductile. For example, most of the metals are ductile.

Page no: 46

Q1. Why is sodium kept immersed in kerosene oil?

Ans.Sodium is a high reactive element. If it is kept in open it can explosively react with oxygen to catch fire. Hence to prevent accidental damage sodium is immersed in kerosene oil.

Q2. Write equations for the reactions of

(i) iron with steam

(ii) calcium and potassium with water

Ans.

(i) 3Fe (s) + 4H2O (g) → Fe3O4 (aq) + 4H2 (g)

(ii) Ca (s) + 2H2O (l) → Ca(OH)2 (aq) + H2 (g) + Heat

      2K (s) + 2H2O (l) → 2KOH (aq) + H2 (g) + Heat

Q3. Samples of four metals A, B, C and D were taken and added to the following solution one by one. The results obtained have been tabulated as follows.

class 10 science nncert text book image

 

Use the Table above to answer the following questions about metals A, B, C and D.

(i) Which is the most reactive metal?

(ii) What would you observe if B is added to a solution of copper (II) sulphate?

(iii) Arrange the metals A, B, C and D in the order of decreasing reactivity.

Ans.

(i) B is most reactive metal.

(ii) B will displace copper from copper sulphate.

(iii) Arrangement of metals in the order of decreasing reactivity B>A>C>D.

Q4. Which gas is produced when dilute hydrochloric acid is added to a reactive metal? Write the chemical reaction when iron reacts with dilute H2SO4.

Ans. Hydrogen gas is evolved when dilute hydrochloric acid is added to a reactive metal.

When iron reacts with dilute H2SO4, iron (II) sulphate with the evolution of hydrogen gas is formed.

Fe (s) + H2SO4 (aq) → FeSO4 (aq) + H2 (g)

Q5. What would you observe when zinc is added to a solution of iron (II) sulphate? Write the chemical reaction that takes place.

Ans.When zinc is added to iron (II) sulphate then it will displace the iron from iron sulphate solution as shown in the following chemical reaction.

Zn (s) + FeSO4 (aq) → ZnSO4 (aq) + Fe (s)

Page No: 49

Q1. (i) Write the electron-dot structures for sodium, oxygen and magnesium.

(ii) Show the formation of Na2O and MgO by the transfer of electrons.

(iii) What are the ions present in these compounds?

Ans.

(i) The representation of elements with valence electrons as dots around the elements is referred to as electron-dot structure for elements.

(ii) Formation of compound by transfer of electrons

(iii) The ions present in Na2O are Na+ and O2- ions and in MgO are Mg2+ and O2- ions.

Q2. Why do ionic compounds have high melting points?

Ans.Ionic compounds have strong electrostatic forces of attraction between the ions. Therefore, it requires a lot of energy to overcome these forces. That is why ionic compounds have high melting points.

Page No: 53

Q1. Define the following terms.

(i) Mineral (ii) Ore (iii) Gangue

Ans.

(i) Mineral: The naturally occurring compounds of elements are known as Mineral.

(ii) Ore: Minerals from which metals can be extracted profitably are known as ores.

(iii) Gangue: The impurities present in the ore such as sand, rocks etc are non as gangue.

Q2. Name two metals which are found in nature in the free state.

Ans.The metals at the bottom of the reactivity series are mostly found in free state. For example: gold, silver, and platinum.

Q3. What chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?

Ans.Metal can be extracted from its oxide by the process of reduction.Extraction of metal from its oxide.

Page No: 55

Q1. Metallic oxides of zinc, magnesium and copper were heated with the following metals.

Metals Zinc Magnesium Copper
Zinc Oxide
Magnesium Oxide
Copper Oxide

In which cases will you find displacement reactions taking place?

Ans.

      Metal     Zinc    Magnesium   Copper
Zinc Oxide No reaction Displacement No reaction
Magnesium Oxide No reaction No reaction No reaction
Copper Oxide Displacement Displacement No reaction

Q2. Which metals do not corrode easily?

Ans.

Metals which have low reactivity such as silver, gold does not corrode easily.

Q3. What are alloys?

Ans. An alloy is the homogeneous mixture of two or more metals or metals and non metals. For example brass is an alloy of copper and zinc.

Page No: 56

Excercise

Q1. Which of the following pairs will give displacement reactions?

(a) NaCl solution and copper metal

(b) MgCl2 solution and aluminium metal

(c) FeSO4solution and silver metal

(d) AgNO3solution and copper metal.

Ans.(d) AgNO3solution and copper metal.

Q2. Which of the following methods is suitable for preventing an iron frying pan from rusting?

(a) Applying grease

(b) Applying paint

(c) Applying a coating of zinc

(d) all of the above.

Ans. (c) Applying a coating of zinc

Q3. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be

(a) calcium

(b) carbon

(c) silicon

(d) iron

Ans. (a) calcium

Q4. Food cans are coated with tin and not with zinc because

(a) zinc is costlier than tin.

(b) zinc has a higher melting point than tin.

(c) zinc is more reactive than tin.

(d) zinc is less reactive than tin.

Ans. (c) zinc is more reactive than tin.

Q5. You are given a hammer, a battery, a bulb, wires and a switch.

(a) How could you use them to distinguish between samples of metals and non-metals?

(b) Assess the usefulness of these tests in distinguishing between metals and non-metals.

Ans.

(a) With the hammer, we can beat the sample and if it can be beaten into thin sheets (that is, it is malleable), then it is a metal otherwise a non-metal. Similarly, we can use the battery, bulb, wires, and a switch to set up a circuit with the sample. If the sample conducts electricity, then it is a metal otherwise a non-metal.

(b) The above tests are useful in distinguishing between metals and non-metals as these are based on the physical properties. No chemical reactions are involved in these tests.

Q6. What are amphoteric oxides? Give two examples of amphoteric oxides.

Ans.Those oxides that behave as both acidic and basic oxides are called amphoteric oxides.

Examples: aluminium oxide (Al2O3), zinc oxide (ZnO)

Q7. Name two metals which will displace hydrogen from dilute acids, and two metals which will not.

Ans.Iron and aluminium will displace hydrogen from dilute acids as they more reactive then hydrogen. Mercury and copper cannot displace hydrogen from dilute acids as they are less reactive than hydrogen.

Page No: 57

Q8. In the electrolytic refining of a metal M, what would you take as the anode, the cathode and the electrolyte?

Ans. In the electrolytic refining of a metal M:

Anode → Impure metal M

Cathode → Thin strip of pure metal M

Electrolyte → Solution of salt of the metal M

Q9. Pratyush took sulphur powder on a spatula and heated it. He collected the gas evolved by inverting a test tube over it, as shown in figure below.

metal and non metal ex. Q9

 

(a) What will be the action of gas on

(i) dry litmus paper?

(ii) moist litmus paper?

(b) Write a balanced chemical equation for the reaction taking place.

Ans.

(a) (i) There will be no action on dry litmus paper.

(ii) The colour of litmus paper will turn red because sulphur is a non-metal and the oxides of non-metal are acidic in nature.

(b) S (s) + O2(g) → SO2 (g)

Q10. State two ways to prevent the rusting of iron.

Ans. Two ways to prevent the rusting of iron are:

  •  Oiling, greasing, or painting: By applying oil, grease, or paint, the surface becomes waterproof and the moisture and oxygen present in the air cannot come into direct contact with iron. Hence, rusting is prevented.
  • Galvanisation: An iron article is coated with a layer of zinc metal, which prevents the iron to come in contact with oxygen and moisture. Hence, rusting is prevented.

Q11. What type of oxides are formed when non-metals combine with oxygen?

Ans. When non-metals are combined with oxygen then neutral or acidic oxides are formed. Examples of acidic oxides are NO2, SO2 and examples of neutral oxides are NO, CO etc.

Q12. Give reasons

(a) Platinum, gold and silver are used to make jewellery.

(b) Sodium, potassium and lithium are stored under oil.

(c) Aluminium is a highly reactive metal, yet it is used to make utensils for cooking.

(d) Carbonate and sulphide ores are usually converted into oxides during the process of extraction.

Ans.

(a) Platinum, gold, and silver are used to make jewellery because they are very lustrous. Also, they are very less reactive and do not corrode easily.

(b) Sodium, potassium, and lithium are very reactive metals and react very vigorously with air as well as water. Therefore, they are kept immersed in kerosene oil in order to prevent their contact with air and moisture.

(c) Though aluminium is a highly reactive metal, it is resistant to corrosion. This is because aluminium reacts with oxygen present in air to form a thin layer of aluminium oxide. This oxide layer is very stable and prevents further reaction of aluminium with oxygen. Also, it is light in weight and a good conductor of heat. Hence, it is used to make cooking utensils.

(d) Carbonate and sulphide ores are usually converted into oxides during the process of extraction because metals can be easily extracted from their oxides rather than from their carbonates and sulphides.

Q13. You must have seen tarnished copper vessels being cleaned with lemon or tamarind juice. Explain why these sour substances are effective in cleaning the vessels.

Ans. Copper reacts with moist carbon dioxide in air to form copper carbonate and as a result, copper vessel loses its shiny brown surface forming a green layer of copper carbonate. The citric acid present in the lemon or tamarind neutralises the basis copper carbonate and dissolves the layer. That is why, tarnished copper vessels are cleaned with lemon or tamarind juice to give the surface of the copper vessel its characteristic lustre.

Q14. Differentiate between metal and non-metal on the basis of their chemical properties.

Ans.

      Metals Non-metals
Metals are electropositive. Non-metals are electronegative.
Oxides of metals are basic in nature. Oxides of non-metals are acidic in nature.
Metals displace hydrogen from dilute acid. They can’t replace hydrogen from dilute acid.
Metals form chlorides which are ionic compounds. Non-metals form chlorides which are covalent compounds.
They react with water to form oxides and hydroxides. Some metals react with cold water, some with hot water, and some with steam. They do not react with water.

Q15. A man went door to door posing as a goldsmith. He promised to bring back the glitter of old and dull gold ornaments. An unsuspecting lady gave a set of gold bangles to him which he dipped in a particular solution. The bangles sparkled like new but their weight was reduced drastically. The lady was upset but after a futile argument the man beat a hasty retreat. Can you play the detective to find out the nature of the solution he had used?

Ans. The solution he had used was Aqua regia. Aqua regia is Latin word which means ‘Royal Water’. It is the mixture of concentrated Hydrochloric acid and concentrated nitric acid in the ratio of 3:1. It is capable of dissolving metals like Gold and Platinum. Since the outer layer of the gold, bangles is dissolved in aqua regia so their weight was reduced drastically.

16. Give reasons why copper is used to make hot water tanks and not steel (an alloy of iron).

Ans. Copper does not react with cold water, hot water, or steam. However, iron reacts with steam. If the hot water tanks are made of steel (an alloy of iron), then iron would react vigorously with the steam formed from hot water. 3Fe + 4H2O → Fe3O4 + H2O

That is why copper is used to make hot water tanks, and not steel.

Metals are the elements that lead to heat and conduct electricity and are maleable and ductile.As an example Iron (Fe), Aluminum (Al), Silver (Ag), Copper (Cu), Gold (Au), Platinum (Pt), Lead (Pb), Potassium (K), Sodium (Na), Calcium (Ca) and Magnesium (Mg) etc.

Metals are elements that form positive ions by losing electrons during a chemical reaction. In this way, metals are known as Electropositive Elements.

What are the physical and chemical properties of metals?

Physical Properties of Metals

Hardness: Most of the metals are hard, aside from alkali metals, for example, sodium, potassium, lithium, and so on are delicate metals. These can be cut by utilizing a blade.

Quality: Most of the metals are solid and have high conductivity. Along these lines, large number of appliances are made utilizing metals, for example, copper (Cu) and iron (Fe). 

State: Metals are strong at room temperature aside from mercury (Hg),mercury exist in liquid state at room temperature, cesium and gallium have very low melting point even they can melt on the palm.

Sound: Metals produce ringing sound, in this way, metals are  Sonorous. Sound of metals is otherwise called Metallic sound. This is the reason that metal wires are utilized in making musical instruments, electric and the school bells.

Conduction: Metals are a decent transmitter of heat and electricity. This is the reason that electric wires are made of metals like copper and aluminium.

Flexibility: Metals are ductile. This implies metals can be beaten into a slender sheet. Due to this property, iron is utilized in making large ships.

Malleability: Metals are malleable. This implies metals can be brought into slim wire. On account of this property, a wire is made of metals.

You can compensate us

Paytm number 9891436286

The money collected by us will be used for the education of poor students who leaves their study because of a lack of money.

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equations Chapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and Salt Chapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-Metals Chapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its Compounds Chapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elements Chapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life Process Chapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and Coordination Chapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce? Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number System Chapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate Geometry Chapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variables Chapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s Geometry Chapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and Angles Chapter 14-Statistics
Chapter 7-Triangles Chapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundings Chapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure? Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and Molecules Chapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the Atom Chapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of life Chapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- Tissues Chapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organism Chapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- Motion Last years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real number Chapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equations Chapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equations Chapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic Progression Chapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-Triangle Chapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometry Chapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry  

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equations Chapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and Salt Chapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-Metals Chapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its Compounds Chapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elements Chapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life Process Chapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and Coordination Chapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce? Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-Sets Chapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functions Chapter 10- Straight Lines
Chapter 3- Trigonometry Chapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical induction Chapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbers Chapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear Inequalities Chapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and Combinations Chapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem  Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT Solutions for Class 11 Physics

Chapter 1- Physical World

chapter 3-Motion in a Straight Line

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry

Chapter 1-Some basic concepts of chemistry

Chapter 2- Structure of Atom

NCERT Solutions for Class 11 Biology

Chapter 1 -Living World

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and Functions Chapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric Functions Chapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-Matrices Chapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-Determinants Chapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and Differentiability Chapter 13-Probability
Chapter 6- Application of Derivation CBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals  
Chapter 8-Application of Integrals  

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution