Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2 - Future Study Point

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

class 12 maths sample paper term 2

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

class 12 maths sample paper term 2

Importance of Class 12 Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2 with Solutions

Class 12 Maths Sample Paper for Term 2 CBSE Board Exam with Solution is created hereby Future Study Point for helping class 12 maths students in their preparation of the term 2 exams CBSE Board. Students are required to practice this sample paper with proper understanding because this is the solution of the question paper published by the CBSE Board for 2021- 22.By studying Class 12 Maths Sample Paper for Term 2 CBSE Board Exam with Solution, the students can plan the study of maths for better preparations. All the questions of the Class 12 Maths Sample Paper for Term 2 CBSE Board Exam with Solution are solved by a maths expert of CBSE by a step-by-step method.

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

The points on Class 12 Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2 

1. This question paper contains three sections – A, B and C. Each part is compulsory.

2. Section – A has 6 short answer type (SA1) questions of 2 marks each.

3. Section – B has 4 short answer type (SA2) questions of 3 marks each.

4. Section – C has 4 long answer-type questions (LA) of 4 marks each.

5. There is an internal choice in some of the questions.

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

6.Q14 is a case-based problem having 2 subparts of 2 marks each

Marking Scheme Time duration 2 hour

class 12 maths marking scheme

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Section A

Q1.Find

Ans. The given function is

Adding and subtracting 1 in the numerator

……(i)

Putting it in equation (i)

OR

Find

t =cos2x

dt/dx = 2cosx.(-sin x) =-2sinx.cosx =-sin 2x

dt = -sin 2x.dx

-dt = sin 2x.dx

Substituting sin 2x.dx by -dt and t =cos2x

 

Substituting  t =cos2x

Q2.Write the sum of the order and the degree of the following differential equation:

Ans. The given differential equation is

y” = 5

Order of derivative is 2

Degree of y”  is 1

Hence the sum of the order and the degree = 2 +1 =3

Q3.If 𝑎̂ and 𝑏̂ are unit vectors, then prove that 

Where θ is the angle between them.

Ans. It is given that 𝑎̂ and 𝑏̂ are unit vectors

Q4.Find the direction cosines of the following line:

Ans. The given line is

The direction ratios are 1,1 and 4

The direction cosines will be

Q5.A bag contains 1 red and 3 white balls. Find the probability distribution of the number of red balls if 2 balls are drawn at random from the bag one-by-one without replacement

Ans. Total balls are given (1+3=4)

Let the number of red balls drawn be x

The cases if 2 balls are drawn at random from the bag one-by-one without replacement

First case: The number of red balls drawn is 0 i.e x =0

P(x =0) = Probability that the first ball drawn is white×  Probability that the second ball drawn is white

P(x =0) =( 3/4)×(2/3)=1/2

Second case: The number of red balls drawn is 1 i.e x =1

P(x =1) = Probability that the first ball drawn is red×  Probability that the second ball drawn is white+Probability that the first ball drawn is white×  Probability that the second ball drawn is red

P(x =1) =( 1/4)×(3/3)+( 3/4)×(1/3)

P(x=1) = 1/4+ 1/4 = 1/2

Therefore probability distribution of the number of red balls is

class 12 maths sample paper term 2 Q5

Q6.Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards one by one without replacement. What is the probability of getting the first card red and the second card, Jack?

Ans. Probability of getting the first card red and the second card, Jack

= Probability that the first card drawn is red but not jack×Probability that second card drawn is jack if first is not red +Probability that the first card drawn is red jack×Probability that the second card drawn is red if first is red jack

=(24/52)×(4/51) + (2/52)×(3/51)

= (96/(52×51) + (6/(52×51)

=(96+6)/(52×51) =

=102/(52×51) =2/52 =1/26

Section B

Q7. Find

Ans. Let

x + 1 = Ax² +Bx +C + Cx²

x + 1 = x²(A +C)+Bx +C…..(i)

A,B and C are constants

Putting x =0,in equation (i)

C =1

Putting x =1 and C =1 in equation (i)

A +1-B+1 =2

A+B = 0

A = -B……..(ii)

Putting x =-1 and C =1,A=-B in equation (i)

-1 + 1 = (-1)²(A +1)-A(-1) +1

A +1 +A +1 =0

2A +2 =0

A = -2/2 =-1

B =1

Substituting the values A =-1,B =1 and C =1

Integrating it both sides

Let t = x² +1

dt/dx =2x

dt = 2x.dx

x.dx = dt/2

Therefore

Q8.Find the general solution of the following differential equation:

Ans. The given equation is

Which is a homogeneous differential equation

Let v =y/x

y = vx

Differentiating both sides

dy/dx = x dv/dx +v

Subtituting the value v=y/x  and dy/dx

x dv/dx +v =v  -sin v

x dv/dx = -sinv

dv/sinv = -dx/x

cosec v.dv = -dx/x

Integrating both sides

∫ cosec v.dv = -∫dx/x

Taking antilog both sides

Therefore the required solution is

OR

Find the particular solution of the following differential equation, given that y = 0 when x = 𝜋/ 4 :

dy/dx +y cotx = 2/(1 +sin x)

Ans. The given differential equation is

dy/dx +y cotx = 2/(1 +sin x)

Comparing the standard form of the linear differential equation

dy/dx +Py = Q

Where P = cot x,Q = 2/(1 +sin x)

Evaluating its Integrating Factor(IF)

IF =  e∫Pdx

IF = e∫cotx dx

∫cotx  = log(sinx)

IF = elog(sinx)

IF = sinx( as elogx = x)

Solution is given by

y ×IF = ∫(Q×IF) dx +C

Where C is a constant

y sinx =∫(Q×sinx) dx +C

Q8 class 12 maths sample paper term 2

ysinx =2x -2tanx +2secx +C

It is given that y = 0 when x = 𝜋/ 4

0×sinx =2x -2tan(𝜋/4) +2sec(π/4) +C

2π/4- 2 ×1+ 2×√2 +C =0

C = 2 -2√2 – π/2=2(1 -√2) – π/2

Hence

ysinx =2x -2tanx +2secx +2(1 -√2) – π/2

Q9. If

Then show that

Ans. It is given that

  are perpendicular to each other

It is also given that

  are parallel to each other

  can’t be both parallel and perpendicular

Therefore

Q10.Find the shortest distance between the following lines:

Ans. The given lines are

Rewritting the given lines

Since parallel vectors are same i.e   

The vectors equations of two parallel lines are given as

The distance(d) between these parallel vector is given as

Comparing the given vectors

Now,we have

= i(3×1-1×0) -j(2×3-1×0) +k(2×0-1×0)

Therefore the shortest distance between the given lines is

Q11.Evaluate

Ans. Factorizing

x³ -3x² +2x

x[x² -3x +2]

x[x² – x-2x +2]

x[x(x -1) -2(x -1)]

x(x-1)(x -2)

∴ The critical point of the function are

x =0, x =1,x =2

Q11 class 12 math sample paper term 2

 

Now,we have

Q12.Using integration, find the area of the region in the first quadrant enclosed by the line x + y = 2, the parabola y 2 = x and the x-axis.

Ans. Drawing the graph of line x + y = 2, the parabola y² = x and the x-axis.

Solving x + y = 2 and y² = x

Putt y = 2-x in the equation  y² = x

(2 -x)² = x

4 +x² – 4x -x =0

x² -5x +4 =0

x² -4x -x+4 =0

x(x -4) -1(x -4) =0

(x -4)(x -1) =0

x = 4,1

Since x=1 < 2,  so y =1,therefore the point of intersection of x +y =2 and y²=x is (1,1)

class 12 math sample paper term 2

The area enclosed by the curve, given line, and x-axis is AOB

Area of AOC = Area of AOB + Area of BAC

y =±√x , considering y =√x ,since we have to find the area in the first quadrant

And from the equation of the line ,we have y = 2 -x

Area of AOC =Integration of √x within the limits 0 and 1 + Integration of 2-x within the limits 1 and 2

Area of AOC = (1/3/2) +2(2-1) -[2²/2 -1²/2]

Area of AOC = 2/3 +2 -(2 -1/2)

Area of AOC = 2/3 +2 -3/2 =(4+12-9/6)= 7/6

Hence area of AOC is 7/6 square unit

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm No 9891436286

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

Solutions of class 11 maths question papers

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top