NCERT Solutions of class 9 Maths exercise 5.1 of chapter 5-Introduction to Euclid's Geometry - Future Study Point

NCERT Solutions of class 9 Maths exercise 5.1 of chapter 5-Introduction to Euclid’s Geometry

Class 9 maths exercise 5.1

NCERT Solutions of class 9 Maths exercise 5.1 -Introduction to Euclid’s Geometry

NCERT Solutions of class 9 Maths exercise 5.1 of chapter 5-Introduction to Euclid’s Geometry.NCERT Solutions for class 9 maths exercise 5.1 chapter 5 -Introduction to Euclid’s Geometry are created for the class 9 CBSE maths students in helping their maths test and the CBSE maths exam. Class 9 maths chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry NCERT solutions are the most helpful tool in clearing the concept of Euclid’s Geometry.

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Class 9 maths exercise 5.1

 

Q1.Which of the following statements are true and which are false?Give reasons for your answers.

(i) Only one line can pass through a single point.

(ii) There are an infinite number of lines that pass through two district points.

(iii)A terminated line can be produced indefinitely on both sides.

(iv) If two circles are equal, then their radii are equal.

(v) In fig. 5.9,if AB = PQ and PQ = XY,then AB = XY.

Fig 5.9 ex.5.1 class 9 maths

 

 

 

 

 

Ans.(i) Infinite lines can pass through a point,so the given statement is false.

(ii) One unique line can be drawn through two distinct points,so given statement is false.

(iii) A terminated line is of definite length, so it can not be extended from either of the ends, so the given statement is wrong.

(iv) Two circles are equal means the circumference and centre of both circles coincide to each other,so let their radii are R1  and R2⇒ 2πR1  =2πR2⇒ R1  = R2, So, it is true.

(v) In fig.if AB = PQ,XY = PQ, then AB = XY, according to Euclid’s first axiom things which are equal to the same thing are also equal to each other,so the given statement is true.

Q2. Give a definition for each of the following terms. Are there other terms that need to be defined first? What are they and how might you define them?

(i) Parallel lines

(ii)Perpendicular lines

(iii)Line segment

(iv)Radius of circle

(v)Square

Ans. For defining the given terms we need to be defined first the following terms.

Point: The point is a dot marked by a pencil or pen for showing the position,it is dimensionless.

Line: A line is a straight one-dimensional figure,a line has no thickness and can be extended both sides indefinitely,a line has no endpoints.

Plane: A plane is a flat surface covered by lines or curves,as an example surface of a paper sheet.

Ray: A ray is a part of a line that has only one endpoint, a ray can be extended one side only.

Angle: The angle is the figure formed by two rays with a common initial point, the measurement of the inclination of both rays is measured in degree.

Circle: A circle is a round figure that has no edges and corner point,the distance of all points on its boundary are located at the same distance from a particular point inside it known as its centre and the distance from centre to its boundary is known as the radius of the circle.

Quadrilateral: The area covered by four lines is known as a quadrilateral.

(i) Parallel lines: Parallel lines are the lines that never intersect to each other when extended either of the ends, the perpendicular distance between them is constant.

Parallel lines

(ii)Perpendicular lines: If two lines intersect each other at 90° then these lines are called perpendicular lines.

(iii)Line segment: A line segment is a line of definite length,it has two end points.

(iv)Radius of the circle: The distance from the centre of the circle to any point that lies on the circle is known as the radius of the circle.

(v)Square:A quadrilateral whose all sides are equal and each of four angles are of 90°.

Square

Purchase laptop of your own choice in Amazon

Q3. Consider the two postulates given below:

(i)Given any two distinct points A and B there exists a third point C, which is between A and B.

(ii)There exist at least three points that are not on the same line.

Do these postulates contain any undefined terms? Are these postulates consistent?

Do they follow from Euclid’s postulates? explain.

Ans.

Yes, here, the undefined terms are the ‘point’ and ‘line’

The (i) postulate says that there are two distinct points, A and B there exist a third point C, which is between A and B.

Q3. ex 5.1 class 9 maths

 

 

The (ii) postulate says that there exist at least three points that are not on the same line

Q3 post

 

 

Both of the postulates say different things,so postulates are consistent.

Euclid’s postulates are related to the following terms

Straight lines are drawn from one point to another point

Terminated line

Circle

Right angle

Two intersecting straight lines

Since both of these given postulates in the question don’t tell anything about the above-mentioned terms, so these postulates are not related to Euclid’s postulate.

Q4. If a pint C lies between two points A and B such that AC = BC, then prove that AC = 1/2AB. Explain by drawing the figure.

Ans.

Q4 ex.5.1 class 9 maths

 

 

We are given

AC = BC

Adding AC both sides

AC + AC = BC + AC

BC+AC = AB (BC+AC  coincides with line segment AB)

2AC = AB (equals are added to equals then wholes are equal)

Q5. In question 4, point C is called the midpoint of line segment AB. Prove that every line segment has one and only midpoint.

Ans.

Q5. maths class 9 ex.5.1

 

 

Let AB is the line segment and let instead of one mid point there are two mid points D and C of line segment AB.

Therefore

AC = BC ….(i) and AD = BD….(ii)

In equation (i) Adding AC both sides

AC + AC = BC + AC

BC + AC = AB (BC+AC and AB coincides to each other)

2AC = AB……(iii)

In equation (ii) Adding AD both sides

AD + AD = BD + AD

BD + AD= AB (BD +AD and AB both coincide to each other)

AD + AD = AB

2AD = AB…..(iv)

From (i) and (ii)

2AC = 2AD (If equals are equal to the same thing they are equal)

AC = AD (Things which are equal their double are also equal)

We conclude that C and D are the same points, it contradicts our assumption that C and D are two different midpoints of the line segments,so there can be only one mid point of a line segment.

Q6. In fig.5.10, if AC = BD, then prove that AB = CD.

Ans.

Q6 ex.5.1 class 9 maths

 

 

 

 

 

We are given

AC = BD

Subtracting BC from both sides

AC – BC = BD – BC

AB = CD( equals are subtracted from equal then reminders are equal)

Q7. Why is the axiom 5 in the list of Euclid’s axioms considered a ‘Universal truth’?(Note that question is not about the fifth postulate)

Ans. Euclid’s axiom 5 tells that whole is greater than the part of the whole. As an example, there is an apple, part of it like one-third of the apple is less than the whole apple, similarly, anything in the universe is always greater than the part of the whole thing, it’s that’s why axiom 5 is considered a ‘Universal Truth’.

Exercise 5.2

Q1. How would you rewrite Euclid’s fifth postulate so that it would be easier to understand?

Ans.Euclid’s fifth postulate: If a straight and slant line is intersecting two straight lines forming two interior angles on the same side such that the sum of both angles is less than two right angles when two straight lines are produced indefinitely then both of them intersect on that side on which the sum of the angles is less than two right angles.

Euclid's fifth postulate

If  both of the straight lines don’t intersect each other when produced indefinitely then both of the straight lines are parallel

In second  figure ∠1 + ∠2 < 180° and in first figure ∠1 + ∠2 = 180°

So,we concluded from Euclid’s fifth postulate

  • If x doesn’t lie on the line l then we can draw a parallel line through the point x
  • There is a unique line m through x that is parallel to l

Q2.Does Euclid’s fifth postulate imply the existence of parallel lines? Explain.

Ans. Yes, Euclid’s fifth postulate implies the existence of the parallel lines. If the sum of the interior angles either side of the slant lines intersecting a pair of straight lines is equal to the sum of the right angles, then the two lines will not intersect each other at any point, hence both of them would be parallel to each other.

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top