Class 9 Maths MCQs on Probabilty Chapter 15 with Solutions for CBSE Board Exam 2021-22 - Future Study Point

Class 9 Maths MCQs on Probabilty Chapter 15 with Solutions for CBSE Board Exam 2021-22

MCQs on probability class 9

Class 9 Maths MCQs on Probabilty Chapter 15 with Solutions for CBSE Board Exam 2021-22

MCQs on probability class 9

Class 9 Maths MCQs on probability chapter 15 is created here for helping the students of class 9  in preparation of their unit tests and CBSE exams. All MCQ questions are selected here as per the latest maths sample paper published by CBSE Board for 2021-22. MCQs on probability are selected as per the standard CBSE maths sample paper,so the study of these MCQs is mandatory for every student. All questions are explained here with the easiest method therefore every student can understand. You can also study other study inputs like science and maths NCERT Solutions.

MCQ’s on Real Numbers for Term 1 CBSE with Solutions

MCQ’s on Class 10 Maths Co-ordinate Geometry for Term 1 CBSE

Class 10 Maths MCQs with solutions -Chapter 6 Triangles

Class 10 Maths MCQ’s on Trigonometry for Term 1 CBSE with Solutions

Class 10 MCQ’s questions with solutions-Polynomial

Class 9 Maths MCQs on Probabilty Chapter 15 with Solutions for CBSE Board Exam 2021-22

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q1. If a dice is thrown in the air then its probability of getting an even number is:

(a) 2/3       (b) 1/3        (c) 1/2       (d) 1/4

Ans. When the dice is thrown once,then total possible outcomes are 1,2,3,4,5,6 (i.e 6)

The even numbers are 2,4,6

P(even number) = the number of even numbers/total possible outcomes = 3/6 = 1/2

Q2.If a dice is thrown in the air then the probabilty of getting at least 4 is:

(a) 2/3        (b) 3/4         (c) 1/2        (d) 1/3

Ans. (a) 2/3

When a dice is thrown once then total possible outcomes are 1,2,3,4,5,6 i.e 6

The outcomes which are at least 4 are 1,2,3,4 i.e 4

P(at least 4) = the numbers showing the digits at least 4/total possible outcomes = 4/6 =2/3

Q3. If two coin are thrown in the air then the probability of getting two heads is :

(a) 2/3        (b) 1/2       (c) 1/3       (d) 1/4

Ans. Total outcomes when two coins are thrown simultaneously are (HH),(TT),(TH),(HT)

Two heads are (HH) i.e 1

P(2 heads ) = number of  two heads /total outcomes = 1/4

Q4.If three coins are thrown simultaneously then what is the probability of getting exactly three heads. 

(a) 1/3        (b) 2/3         (c) 2/5         (d) 3/8   

Ans. The outcomes when three coins are tossed simultaneously are (HHH),(TTT),(HHT),(TTH),(HTH),(THT),(THH),(HTT) [i.e 8]

The outcomes with exactly two heads are (HHT),(HTH),(THH) [i.e 3]

P( exaactly two heads) = the number of two heads/no. of total outcomes = 3/8

Q5. If the probabilty of raining a day is 0.25 then the probability of not raining is :

(a) 0.85        (b) 0.75       (c) 1/4       (d) 3/5

Ans. (b) 0.75

Let the event of raining is E

The probabilty of raining ,P(E) is 0.25

The probabilty of not raining is = 1 – 0.25 =0.75[P(E) + P(not E) = 1]

Q6.If a card is drawn from a dec of a 52 cards then the probabilty of getting a red card is:

(a) 1/2      (b) 1/4        (c) 3/4        (d) 4/5

Ans. (a) 1/2

The total number of cards are 52

The number of red cards are = 13 diamonds + 13 heart = 26

P(red card) = no. of red cards/total number of cards = 26/52 = 1/2

Q7.If a card is drawn from a well-suffled dec of 52 cards then the probability of getting an ace is:

(a) 1/13    (b) 2/13      (c) 1/2      (d) 1/4

Ans. (a) 1/13

The total number of cards are 52

The number of ace = 4

P(card is ace ) = no. of aces/total number of cards = 4/52 = 1/13

Q8. A fair dice is thrown once,then the probability of getting a composite number:

(a) 1/3       (b) 2/3        (c) 3/4      (d) 2/5

Ans. The total outcomes of the event are 1,2,3,4,5,6 (i.e 6)

The composite numbers are 2,4,6 (i.e 3)

P(getting a composite number) =no. of composite numbers/total outcomes = 3/6 = 1/2

Q9.The probabilty of occuring 53 sundays in a leap year is:

(a) 1/7        (b) 2/7      (c) 3/7       (d) 4/7

Ans. (a) 2/7

The total number of days in a leap year are 366

In 366 days there are  52 weeks and 2 days

The number of days which can make 53 sundays are =2

Total number of days in a week are = 7

P( no. of 53 sundays ) = no. of days which can make 53 sudays/total number of days in a week =2/7

Q10. The probabilty of choosing a girl out of 40 students of a class is 5/8,find the number of boys in the class.

(a) 20        (b) 15        (c) 30         (d) 26

Ans.(b) 15

Let the number of girls in the class are =x

Total student in a class are = 40

Probability of choosing a girl,P(G) = 5/8

P(G) = number of girls in the class /no. of total students in the class = x/40

x/40 = 5/8

x = 40 × (5/8) = 25

Number of boys = total students – number of girls =40 -25 = 15

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm NO 9891436286

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-Matrices
Scroll to Top