Class 10 Maths MCQ's with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021 - Future Study Point

Class 10 Maths MCQ’s with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021

class 10 maths MCQ area relatd to circle

Class 10 Maths MCQ’s with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021

class 10 maths MCQ area relatd to circle

Here we have selected few maths MCQ’s from the class 10 Maths chapter -Area related to circle for your prapartion of the CBSE Board exam Term-1 2021. All these MCQ questions are solved by an expert of maths as per the CBSE norms. Since maximum questions in your question paper of Term 1 will be out of your NCERT text book exercises so the practice of MCQ’s is mandatory for everybody for achieving excellent marks. The practice of NCERT questions is also necessary to clear your concept of the chapters and to gain proper understanding.

Class 10 Maths MCQ’s with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021

Q1.Perimeter of sector of a circle whose centre of angle is 90° and radius 7 cm is

(a) 35 cm     (b) 25 cm       (c) 77 cm    (d) 7 cm

Ans.(a) 35 cm

The length of the arc(l) corresponding to the sector of the circle with θ as a centre of angle  is given by

l = (θ/360°)2πr

Here r = 7 cm, θ = 90°

l = (90°/360°)2×(22/7)7 = (1/4) ×44 = 11

Perimeter of the sector is = l+ r + r = 11 +2×7 = 11 +24 = 35 cm

Q2. The area of a circle that can be inscribed in a square of side 10 cm is

(a) 40π  cm²    (b)  30π cm²    (c)  100π cm²         (d) 25π cm²

Ans.(d) 25π cm²

If a circle is inscribed in a square, side of the square is equal to the diameter of the circle

Let the diameter of the circle is = 2r

∴ 2r = 10 ⇒ r= 5

Hence radius = 5 cm

Area of the circle is = πr² = π×5² = 25π

Q3.The perimeter of a sector of radius 5.2 cm is 16.4 cm ,the area of the sector is

(a) 31.2 cm²       (b) 15 cm²      (c) 15.6 cm²     (d) 16.6 cm²

Ans.   (b) 15.6 cm²

The perimeter of the sector is = 2r +l

Where l is the length of the arc corresponding to the sector of the circle

2×5.2 +l = 16.4

10.4 + l = 16.4

l = 16.4 -10.4 =6

The length of the arc(l) corresponding to the sector of the circle with θ as a centre of angle  is given by

Area of the sector is = (1/2) lr

Area of the sector =(1/2) ×6×5.2 =15.6 cm²

Class 10 Maths MCQ’s with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021

Q4.The perimeter of a circular and square fields are equal. If the area of the square field is 484 m² then the diameter of the circular field is

(a)  14 cm    (b) 28 cm   (c) 21 cm       (d)7 cm

Ans.(b) 28 cm

Let the radius of circular field is r and side of square field is x

We are given

x² = 484

x = 22 cm

2πr = 4x

πr = 2x = 2×22 =44

(22/7) r = 44

r = (44 ×7)/22 = 14 cm

2r = 28 cm

Hence diameter of the circular field is 28 m

Q5.The area of the largest square that can be inscribed in a circle of radius 12 cm is

(a) 24 cm²      (b) 249 cm²       (c) 288 cm²     (d) 196√2cm²

Ans.(c) 288 cm²

Let the side of the largest square is x

The diagonal must be the diameter of the circle since the square is inscribed in the circle

Diagonal and both sides will make right triangle

Diagonal = Diameter of the circle =2×12 = 24 cm

x² + x² = 24² = 576

2x² = 576

x² = 288

Area of the square = 288 cm²

Class 10 Maths MCQ’s with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021

Q6.The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle  of radius r  is

(a) r²      (b) 2r²       (c) r³    (d) 2r³

Ans.(a) r²

The base of the Lagest triangle inscribed in a semicircle is the diameter of the semicircle =2r

And the altitude of this triangle is = radius of the circle = r

Area of the required triangle = (1/2) Base ×Altitude = (1/2) 2r ×r = r²

Q7.The area (in cm²) of the circle that can be inscribed in a square of side 8

(a) 64π cm²      (b) 16π cm²       (c) 8π cm²     (d) 32πcm²

Ans.(b) 16π cm²

The diameter of the circle inscribed in a square is the side of the square = 8 cm

The radius of the circle is = 8/2 = 4 cm

Area of the circle is πr² = π×4² = 16 π cm²

Class 10 Maths MCQ’s with Solutions -Areas Related to Circle for Term 1 CBSE Board 2021

Q8.A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 cm². If the same wire is bent in the form of a circle, then the circumference of the circle is

(a) 18 cm       (b) 44 cm      (c) 22 cm       (d) 11 cm

Ans.(b) 44 cm

A steel wire when bent in the form of a square and then in the form of a circle,in both case its perimeter will be tha same, the area of square given to us is 121 cm²

Let the side of square is = x

x² = 121

x = 11 cm

The circumference of the circle is = Perimeter of the square = 4x

circumference of the circle is = 4×11 = 44 cm

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm No 9891436286

You can study other MCQs for attempting 1 marks questions in Class 10 CBSE Board Exams

Class 10 Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22

MCQ’s on Real Numbers for Term 1 CBSE with Solutions

MCQ’s on Class 10 Maths Co-ordinate Geometry for Term 1 CBSE

Class 10 Maths MCQ’s on Trigonometry for Term 1 CBSE with Solutions

Class 10 MCQ’s questions with solutions-Polynomial

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

Scroll to Top