...

Future Study Point

NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.3 of the chapter 9-Sequences and Series

Ex.9.3 maths class 9

NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.3 -Sequences and Series

NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.3 of the chapter 9-Sequences and Series are created here by a step by step method by an expert teacher of maths.These NCERT solutions of of exercise 9.3 are the solutions of chapter 9-Sequences and series  of class 11 NCERT text book. All questions of exercise are based on Geometric Progression.If you Study these NCERT solutions till the end you will clear your concept that enable you in solving all questions based on the Geometric Progressions in maths question paper of class 11 CBSE board exam of 2020-21.Ex.9.3 maths class 9

 

Class 11 maths NCERT Solutions of chapter 9-Sequences and Series

exercise 9.1 -Sequence and Series

Exercise 9.2- Sequences and Series

Exercise 9.4-Sequence and Series

 

NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.3 of the chapter 9-Sequences and Series

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q1. Find the 20th  and nth terms of the G.P. 5/2, 5/4,5/8…..

Ans. The given G.P is 5/2, 5/4, 5/8…..

In the G.P. first term, a = 5/2

Common ratio, r

nth terms of the G.P,an =arn-1

Hence 20th  and nth terms of the G.P are 5 × 2-20 and 5/2n respectively

Q2. Find the  12th  terms of a G.P. whose 8th term is 192 and the common ratio is 2.

Ans. We are given 8th term(a8) is 192 and the common ratio,r  is 2

nth terms of the G.P,an =arn-1

= 3×1024 =3072

Q3.The 5th term, 8th term, and 11th terms of a G.P are p, q, and s, respectively. Show that  q² = ps.

Ans. According to question

5th term = p,  8th term = q  and 11th terms = s

The nth term of G.P

Squaring both sides of equation (ii)

Hence proved

Q4. The 4th term of a G.P is square of its second term , and the first term is -3. Determine its 7th term.

Ans. We are given the first term, of G.P, a = -3

nth term of G.P,an = arn-1

The fourth term and and second term of the G.P is given by the (i) and (ii) equation

 

According to question

r = -3

The seventh term of G.P is given by

= -2187

Therefore the 7th term of the series is -2187

Q5.Which term of the following sequences :

(a) 2, 2√2, 4……. is 128?    (b) √3, 3, 3√3…..is 729

Ans.(a) The given G.P is 2, 2√2, 4……. is 128

Common ratio ,r of the G.P is = 2√2/2 = √2 and the first term is ,a = 2

nth term of G.P,an = arn-1

n = 15

Therefore 15th term of  G.P is 1s 128

(b) The given G.P is √3, 3, 3√3…..is 729

Common ratio ,r of the G.P is = 3/√3 = √3 and the first term is ,a = √3

nth term of G.P,an = arn-1

n = 12

Therefore 12th term of G.P is 729

The first term of the G.P

Common ratio, r

nth term of G.P,an = arn-1

n – 1 = 9

n = 10

There for 10th term of G.P is   

Q6. For what values of x, the numbers     are in G.P ?

Ans. Since numbers are in G.P, therefore

14x² = 14

x = ±1

Hence  for x = ±1, the given numbers are in G.P

Find the sum to indicated number of terms in each of the geometric progression in exercises 7 to 10.

Q7.0.15, 0.015, 0.0015…. 20 terms.

Ans. We are given the G.P 0.15, 0.015, 0.0015…. 20 terms

In the given G.P ,a = 0.15

The common ratio, r

In case r< 1,the sum of the G.P is given by

Hence the required sum of the G.P is   

Q8.√7, √21, 3√7………n terms.

Ans. The given G.P is √7, √21, 3√7………n terms.

In the G.P ,a = √7 and common ratio, r = √21÷√7 = √3

Since, r > 1 so, the sum of the G.P is given by

 

Q9.Find the sum to n terms in the geometric progression 1, -a, a2, -a3 …. (if a ≠ -1)

Ans.The given series is 1, -a, a2, -a3 …. (if a ≠ -1)

Common ratio,r = -a/1=-a  and first term,A=1

Since Since r < 1, therefore the sum of n terms is given as

 

Q10.Find the sum to n terms in the geometric progression x3, x5, x7, … (if x ≠ ±1 )

Ans.First-term, a =x³, common ratio,r = x5/x3=x²

Since r <1 therefore the sum of n terms is given as

Ans. The sum given to us defined as follows

Expanding the sum by putting k=1.2.3…..11

⇒(2 +3) + (2 + 3²) +(2+ 3³) +…….(2 + 311)

=(2+2+2….up to 11 terms)+(3 +3² +3³ +……311)

= 2×11 + (3 +3² +3³ +……311)

=22+ (3 +3² +3³ +……311)….(i)

3 +3² +3³ +……311 is a G.P

Where a = 3, r= 3²/3 = 3

Since r > 1, therefore the sum of n terms is given as

Substituting this sum in (i), we get the total required sum

Q12. The sum of the first three terms of a G.P is 39/10 and their product is 1. Find the common ratio and the terms.

Ans. Let the first term of the G.P is a and the common ratio of the sequence is r

Therefore the first three terms are = a, ar and ar²

According to first condition of the question

According to second condition of the question

(ar)³ = 1

ar =1

Substituting the value of a in equation (i)

39r = 10 +10r +10r²

10r² – 29r +10 = 0

10r² – 25 r-4r +10 =0

5r(2r -5) -2(2r – 5) = 0

(2r -5)(5r -2) = 0

r = 5/2, r = 2/5

If r = 5/2  then a = 2/5 ( a = 1/r)

ar = (2/5)(5/2) =1

ar² = (2/5)(5/2)²= 5/2

When r =2/5, then a = 5/2

ar =(5/2)(2/5) =1²

ar² = (5/2)(2/5)²= 2/5

Hence the required terms are 2/5, 1 and 5/2 or 5/2,1 and 2/5.

Q13.How many terms of G.P. 3, 3², 3³, … are needed to give the sum 120?

Ans. The given series is 3, 3², 3³, …

Where, a = 2, r= 3²/3 = 3

Let the sum of n terms is = 120

Since r > 1, therefore the sum of n terms is given as

Comparing the exponents of both sides

n + 1 = 5

n = 5-1 = 4

Therefore 4 terms of the given G.P give the sum 120.

Q14.The sum of first three terms of a G.P is 16 and the sum of next three terms is 128. Determine the first term, the common ratio, and the sum to n terms of the G.P.

Ans.Let the first term of the G.P is a and the common ratio is r

Therefore  G.P is a, ar,ar²,ar³……..

According to first condition of  question

Sum of first three terms = 16

a+ ar+ ar² =16

a(1 + r +r²) = 16…….(i)

According to second condition of question

The sum of next three terms(4th, 5th, 6thterms)

ar3+ar4+ar5= 128

ar³( 1 + r + r²) = 128……(ii)

Dividing equation (i) by equation (ii)

r³ = 8

r = 2

Putting the value of r =2 in equation (i)

a(1 + r +r²) = 16

a(1 + 2 + 2²) = 16

a(7) = 16

a = 16/7

Therefore the first term of the sequence is 16/7, common ratio is 2 and sum of n terms is 16/7(2n-1).

Q15.Given a G.P. with a = 729 and 7th term 64, determine S7

Ans.We are given a G.P in which a = 729, 7th term =a7=64

an=arn-1

a7=ar7-1

64= (729)r6

Putting the value n = 7,a=729 and r= 2/3

S7=2187 – 128 = 2059

Q16. Find a GP for which the sum of the first two terms is -4 and fifth term is 4 times the third term.

Ans. Let a , r  be the first term and common ratio of the GP respectively

First term of GP = a and second term is = ar

according to first condition of the question

a + ar = -4

a(1 + r) = -4……(i)

According to second condition of the question

fifth term = 4× the third term

ar5-1 = 4× ar3-1)

ar4 = 4ar2

r² = 4

r = ±2

If r = 2, then putting the value of r=2 in equation (i)

a(1 + 2) = -4

a = -4/3

So, the GP is -4/3, (-4/3) × 2, (-4/3)×2²…..= -4/3, -8/3, -16/3……

If r = -2, then putting the value of r= -2 in equation (i)

a(1 -2) = -4

-a = -4

a = 4

So, the GP is 4, 4×-2, -4×(-2)²…..,= 4, -8, -16……..

Hence the required GP is either -4/3, -8/3, -16/3……or 4, -8, -16……..

You can study rests of the solutions through the link

You can compensate us

Paytm number 9891436286

The money collected by us will be used for the education of poor students who leaves their study because of a lack of money.

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number System Chapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate Geometry Chapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variables Chapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s Geometry Chapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and Angles Chapter 14-Statistics
Chapter 7-Triangles Chapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundings Chapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure? Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and Molecules Chapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the Atom Chapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of life Chapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- Tissues Chapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organism Chapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- Motion Last years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real number Chapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equations Chapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equations Chapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic Progression Chapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-Triangle Chapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometry Chapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equations Chapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and Salt Chapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-Metals Chapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its Compounds Chapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elements Chapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life Process Chapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and Coordination Chapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce? Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-Sets Chapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functions Chapter 10- Straight Lines
Chapter 3- Trigonometry Chapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical induction Chapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbers Chapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear Inequalities Chapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and Combinations Chapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem  Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT Solutions for Class 11 Physics

Chapter 1- Physical World

chapter 3-Motion in a Straight Line

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry

Chapter 1-Some basic concepts of chemistry

Chapter 2- Structure of Atom

NCERT Solutions for Class 11 Biology

Chapter 1 -Living World

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and Functions Chapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric Functions Chapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-Matrices Chapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-Determinants Chapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and Differentiability Chapter 13-Probability
Chapter 6- Application of Derivation CBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.3 of the chapter 9-Sequences and Series”

  1. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that Ive truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

Comments are closed.

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.