NCERT solutions of class 9 science chapter 7-Diversity in Living Organisms - Future Study Point

NCERT solutions of class 9 science chapter 7-Diversity in Living Organisms

ncert solutions of class 9 chapter 7 science

NCERT solutions of class 9 science chapter 7-Diversity in Living Organisms

ncert solutions of class 9 chapter 7 science

NCERT Solutions of class 9 science chapter 7-Diversity in Living Organisms is a directional guide containing the solutions of all the unsolved questions of the chapter 7 given in the text book exercise and additional questions which are mentioned within pages for practice. NCERT Solutions for Class 9 Science Chapter 7-Diversity in Living Organisms is an important section from the assessment perspective.All the solutions of the questions are on Plant and Animal Kingdom are subject to your comprehension of Diversity in Living Organisms. Hence, an exhaustive study of these NCERT solutions of this chapter is helpful.

NCERT Solutions assists the students with clearing every questions pertaining to the chapter 7. The MCQs, long answers, short answers assist the students with building a reasonable command on the chapter. The students can practice these NCERT solutions and score remarkably in the examinations.

NCERT Solutions for Class 9 are extremely advantageous from the examination point of view. Students are encouraged to go through these NCERT solutions subsequent to having finished every part for a better understanding.

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Download PDF-NCERT solutions of class 9 science chapter 7-Diversity in Living Organisms

PDF of Chapter 7- Diversity in living organisms

NCERT solutions of class 9 science chapter 7-Diversity in Living Organisms

Page 80

Q1.Why do we classify organisms?

Ans. By classifying organisms, it is easier and more convenient to study their characteristics. Similarities exhibited by various entities allow us to categorize different entities into a class and hence, study the group as a whole, moreover, we become able to get the process of evolutions, and thus it helps us in producing new breeds for achieving maximum productivity.

Q2. Give three examples of the range of variations that you see in life forms around you.

Ans. Listed above are a few ranges of variations observed in life-forms:

(a) Small frog to big-whale

(b) Creeper to the eucalyptus tree

(c) Black cuckoo to colorful peacock

Page 82

Q1. Which do you think is a more basic characteristic for classifying organisms?

(a) The place where they live

(b) The kind of cells they are made up of. Why?

Ans. The most basic classification of organisms should be established on the kind of cells they are made up of. This is because the habitat can have species with different characteristics living harmoniously whereas the entities with similar cell arrangement will exhibit equivalent characteristics.

Q4. What is the primary characteristic on which the broad division of organisms is made?

Ans. The basic characteristic on which organisms are primarily divided is the nature of cells. It is broadly classified as prokaryotic cells and eukaryotic cells, which furthermore is classified into subclasses.

Q5. On the basis are plants and animals put into different categories?

Ans. The following is the basis for the categorization of plants and animals:

(a) The most fundamental consideration of classification is the presence and absence of a cell wall.

(b) The next important criterion is the mode of nutrition. The mechanism through which entities acquire their nutrients is used as the base for classification.

Page 85

Q1. Which organisms are called primitive and how they different from the so-called advanced organisms?

Ans. Primitive organisms are the organisms that exhibit a very simple and basic cell arrangement, mechanism, and structure, and no division of labour is observed. Advanced organisms, on the other hand, are the organisms processing millions of cells that are grouped into various organs performing different functionality such as mammals.

Q2. Will advanced organisms be the same as complex organisms? Why?

Ans. Yes, complex organisms are the same as advanced organisms. The consequence of advancement leads to multiple cell arrangements that operate uniquely.

Q2. What is the criterion for the classification of organisms as belonging to the kingdom Monera or Protista?

Ans. One of the most significant differences in classification is the development of the nucleus. The ones with no nuclear membranes are defined to be Monera while the ones that have well-defined nuclei walls are Protista.

Q3. In which kingdom will you place an organism which is single-celled, eukaryotic, and photosynthetic?

Ans. since the cell is photosynthetic, it must have a well-defined nucleus wall. Therefore, it needs to be placed in the Protista kingdom.

Q4. In the hierarchy of classification, which grouping will have the smallest number of organisms with maximum common characteristics and which will have the largest number of organisms?

Ans. (a) The organisms belonging to the kingdom Monera will have the smallest number of organisms and with the maximum characteristics in common.

(b) The organisms belonging to the kingdom Animalia will have the largest number 0f organisms.

Page 88

Q1. Which division among plants has the smallest organisms?

Ans. Algae or Thallophyta has the simplest organisms among the plants.

Q2. How are pteridophytes different from the phanerogams?

Ans. The following are the differences:

PteridophytesPhanerogams
They possess a naked embryoThey possess a covered embryo
Exhibit unclear reproductive organExhibit well-defined reproductive organ

Q3. How do gymnosperms and angiosperms differ from each other?

Ans. In gymnosperms, the seeds are naked while in angiosperms the seeds are covered.

Page 94

Q1.How do poriferan animals differ from coelenterate animals?

Ans. Listed below are the differences:

PoriferanCoelenterate
Coelem (body cavity ) is absentCoelem (body cavity ) is present
The body of poriferan animals is made of a single layer of cellsThe body of coelenterate animals is made of the double layer of cells
Adults in poriferan animals are non-motile and found to be attached to rocks, example spongilla,sycon etcCoelenterate animals live in colony examples sea anemones, hydra, corals, etc.

Q2. How do annelid animals differ from arthropods?

Ans. The animals of both phylum Annelida and Arthropoda belongs to nonchordata, however, both are differed from each other by the following ways.

 

AnelidaArthropoda
The whole of the body is segmented into ringsThe body is segmented into head, abdomen and thorax
For locomotion they have parapodiaFor locomotion they have joint feet
Skelton is absentThey have exoskelton
They are hermaphroditesThey are unisexual
Respiration takes place through skinThey may have lungs, gills or trachea for respiration

 

Q3.What are the differences between amphibians and reptiles?

Ans. The amphibians and reptiles have the following differences.

 

Amphibians Reptiles
Respiration takes place through the lungs and gillsRespiration takes place through the lungs only
Larvae stages take place in water, on development they become terrestrialUsually, they live on the land but exceptionally few of the species of snakes live underwater as well
Their skin is moist and soft due to the secretion of sticky mucus.Their skin is hardened due to the existence of scales made of keratin on their body
Exhibits external mode of reproductionExhibits internal mode of reproduction
They are capable of jumpingThey crawl

Q4.What are the differences between animals belonging to the Aves group and those in the mammalian group?

Ans.

 

Aves Mammalia
The body is covered with feathersThe body is covered with hair
Teeth are absentTeeth are present
They have beaksBeak is absent
Four limbs are modified into wings for flyingFour limbs are modified into four legs for walking or running
Bones are hollow that help them in flyingTheir bones are strong

 

Exercise

Q1. What are the advantages of classifying animals?

Ans. The advantages of classifying animals are the following.

(i) The study of one member of a group conveys the information of all the organism belongs to the group.

(ii) We get information about the simplicity, complexity, and interrelations among the organisms.

(iii) Classification of organisms gives us the idea of the evolution process.

(iv)It gives us the idea of the production of new species.

Q2.How would you choose between two characteristics to be used for developing a hierarchy in classification?

Ans. We choose the most fundamental character which is found in most of the species between two characteristics to be used for developing a hierarchy in classification and then further classified into the next level. For example, plants lacking locomotion, have chloroplast. The fundamental characteristic of locomotion categorizes plants and animals and then we classify them as autotrophs and heterotrophs.

Q3.Explain the basis for grouping organisms into 5 kingdoms.

Ans. The first criteria the design of cells on this basis the unicellular organisms are of two kinds, Prokaryotes and eukaryotes. The prokaryotes are kept under the kingdom, monera and all unicellular eukaryotes are kept under protista on the basis of the design of the cell.

On the basis of the number of cells, the eukaryotes are of two kinds unicellular and multicellular. The multicellular organisms further classified into fungi, plants, and animals.

On the basis of mode of nutrition fungi and animals are heterotrophs and plants are autotrophs because of the presence of chlorophyll in plants.

The saprophytic mode of nutrition distinguishes fungi from the plants and the presence of locomotion in animals classified them into Animalia.

Q4.What are the major division in the Plantae? What is the basis of these divisions?

Ans. The plants are classified into following major divisions.

(i) Thalophyta. There body is not distinguished into leaves ,stem and roots.

(ii)Bryophyta.Their body is differentiated into roots,stem and leaves and lives in marshey land.

(iii)Pteridophyta.Presence of differentiated tissue for transportation of water and food

(iv)Gymnosperm:Naked seeds

(v)Angiosperm: Covered seeds

Q5.How are the criteria for deciding divisions in plants different from the criteria for deciding the subgroups among the animals?

Ans.One of the significant criteria to classify plants into Thallophytes and Bryophytes is the fundamental cell structure.

Gymnosperms and Angiosperms are characterized based on seeds.

In the classification of plants, the morphological characteristics are to be considered. In animal classification, cytology is considered primarily as more minute structural variations are taken into account. The cell layers, cytology, morphology are significant features to be considered in the classification of animals. The presence and absence of various features decide the classification of higher hierarchies.

Q6. Explain how animals in Vertebrata are classified into further subgroups.

Ans:Vertebrata has two subclasses namely

(i) Pisces

(ii)Tetrapod

Wherein, organisms belonging to Pisces subclass have a streamlined body with tails and fins which help them in their movement (swim) whereas, the Tetrapoda species have four limbs for their movement.

Furthermore, The tetrapod animals are classified as:

(a). Amphibia: The animals belonging to this group are adaptive in nature. They dwell both in the land as well as in water. They show the presence of specialized organs, which allows them to breathe underwater.

(b). Reptilia: The animals belonging to this class crawl. Their skin is very thick and withstands extreme temperatures.

(c). Aves: The forelimbs of these organisms are modified which help them in their flight. They lack teeth and instead have a beak and feathers that cover up their body.

(d) Mammalia: The animals belonging to this group show nurturing skills as they contain mammary glands to support them. Their skin is covered with hair and most of them are viviparous in nature.

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

Study notes of Maths and Science NCERT and CBSE from class 9 to 12

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top