Class 10 Maths MCQ'S on Chapter 1 Real Numbers for Term-1 CBSE Board Exam 2021 - Future Study Point

Class 10 Maths MCQ’S on Chapter 1 Real Numbers for Term-1 CBSE Board Exam 2021

MCQ on Real numbers class 10

Class 10 Maths MCQ’S on Chapter 1 Real Numbers for Term-1 CBSE Board Exam 2021

MCQ on Real numbers class 10

Class 10 Maths MCQ’S on Chapter 1 Real Numbers for Term-1 CBSE Board Exam 2021 are created here for the preparation of Term 1 CBSE Board exam 2021. The practice of such MCQ questions is strictly required to every student because in Term 1 CBSE Board exam 2021 there will be 50 MCQ questions in which students have to solve 40 questions in 90 minutes . Each question is of 1 mark, so the average time is given to a question to solve it is 2.25 minutes, there may be a few of questions that will take more than 5 minutes, hence the practice of these MCQ questions is needed to every student.

Class 10 Maths Trigonometry MCQ’s With Solutions for Term-1 CBSE Board Exam 2021

Class 10 MCQ’s questions with solutions-Polynomial

Class 10 Maths Sample Paper(Standard) for 2021 CBSE Board Exam -Term 1 with Solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

 

Q1. The decimal form of 229/(23×56×33) is

(a) Terminating    (b) Non -recurring terminating  (c) Recurring terminating decimal (d) None of these

Ans. (c) Recurring terminating decimal

The decimal form of any rational number is terminating if the factor of the denominator ( Q) in  P/Q are of the form (2m×5n) where P and Q both are co-prime numbers and if the factors are other than of the form (2m×5n) then it is Recurrent and terminating decimal

Q2. After how many places of decimal will the decimal expansion of the number 37/(23×52)  terminate ?

(a) 3        (b) 4       (c) 2        (d) 1

Ans.(a) 3

The given number is

37/(23×52)

Multiplying the denominator and numerator by 5

(37×5)/(23×52 ×5)

185/(23×53) =185/1000 = 0.185

Q3. A die is thrown once .The probability of getting a composite number is

(a) 1/3    (b)   1/6     (c)  1/2   (d) 2/3

Ans. The total number of outcomes when a die is throwen once are =6

The number of composite numbers are = 2(i.e 4,6)

P(outcome is composite number) = Number of composite numbers/Total number of outcomes =2/6 = 1/3

Q4.The product of rational and irrational number is

(a) rational     (b) irrational     (c) both of above   (d) none of the above

Ans. The product of a rational number (i.e 2) and irrational number (i.e √2) is irrational (i.e 2√2)

Ans. (b) irrational

Q5. If b = 3 ,then any integer can be expressed as a

(a) 3q ,3q +1, 3q + 2    (b) 3q    (c) none of the above   (d) 3q +1

Ans.(a) 3q ,3q +1, 3q + 2

According to Euclid’s theorem any positive integer(a) can be written in the form of bq +r

a = bq +r where 0 ≤ r < b

We are given b =3

∴ 0 ≤ r< 3

The possible values of r are 0,1,2

The corresponding values of a are 3q,3q +1 and 3q +2

Q6. The HCF of 530and 5³ will be

(a)530  (b) 125   (c) 1     (d) 5

Ans. (b) 125

The given numbers are

530=5×5×5×527

= 5×5×5

HCF of the given numbers is 5×5×5 = 125

Q7.The product of three consecutive integers is  divisible by 

(a) 4       (b) 6         (c) no common factor     (d) only one

Ans.(b) 6

Let three consecutive integers are 1,2 and 3

Their products = 1×2×3 = 6, which is divisible by 6, similarly we can other triplets ,their product is always divisible by 6

Q8.LCM of the given number and ‘x’  where ‘y’ is multiple of ‘x’ is given by

(a) x      (b) y       (c) xy      (d) x/y

Ans.(b) y

The given number is x and y is multiple of x

Let y = ax

LCM(x,y) = ax = y

Q9.There are , 260 and 156 students in class X, XI and XII respectively. Buses are to be hired to take these students to a picnic. Find the maximum number of students who can sit in a bus if each bus takes equal number of students.

(a) 52     (b) 56      (c) 48     (d) 63

Ans.(a) 52

The number of students of X,XIand XII are 312, 260 and 156 respectively

The maximum students who can sit in a bus if each bus carries equal number of the students = HCF of the numbers 312,260 and 156

312  = 2×2×2×13 ×3

260 = 2×2×5×13

156 = 3×2×2×13

HCF = 2×2×13 = 52

Q10.There is a circular path around a sports field. Priya takes 18 minutes to drive one round of the field. Harish takes 12 minutes. Suppose they both start at the same point and at the same time and go in the same direction. After how many minutes will they meet?

(a) 36 minutes    (b) 18 minutes     (c) 6 minutes  (d) They will not meet

Ans.(c) 6 minutes

Priya takes to drive one round of circular path in 18 minutes and Harish takes 12 minutes

If they start at the same point then they will meet after a time period equivalent to the LCM of 18 and 12

18 = 3×3×2 and 12 = 2×2×3

The LCM = 3×2 = 6

Q11.Three farmers have 490 kg, 588 kg and 882 kg of wheat respectively. Find the maximum capacity of a bag so that the wheat can be packed in exact number of bags.

(a) 98 kg     (b) 290 kg      (c) 200 kg      (d) 350 kg  

Ans.(a) 98 kg   

It is given that three farmers have 490 kg, 588 kg and 882 kg of wheat respectively

Maximum capacity of a bag so that the wheat can be packed is equivalent to their HCF of the numbers 490 , 588  and 882

490 = 7×7×2×5

588 = 2×2×7×7×3

882 = 2×3×3×7×7

HCF(490 , 588 , 882) = 2×7×7 = 98

Q12. m² – 1 is divisible by 8 ,if m is

(a) an even number    (b) an odd number    (c) a natural number   (d) a whole number

Ans.(b) an odd number

The expression given to us is m² – 1

For m =1 the value of m² – 1 =1² -1 = 0 ,divisible by 8

For m =2 the value of m² – 1 =2²-1 =3 ,not divisible by 8

For m =3 the value of m² – 1 =3² -1 = 8 ,divisible by 8

Hence m should be odd number

The purpose of these solutions of  MCQ questions  based on chapter 1 -Real numbers Class 10 Maths NCERT is to aware all the students about the type of questions which are going to be asked in Term 1 CBSE Board exam 2021 .We hope you would have liked the solutions of these MCQ ,if it is so subscribe us so that we could bring other input study material for your future examination.

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm No 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number System Chapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate Geometry Chapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variables Chapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s Geometry Chapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and Angles Chapter 14-Statistics
Chapter 7-Triangles Chapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundings Chapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure? Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and Molecules Chapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the Atom Chapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of life Chapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- Tissues Chapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organism Chapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- Motion Last years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real number Chapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equations Chapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equations Chapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic Progression Chapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-Triangle Chapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometry Chapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equations Chapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and Salt Chapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-Metals Chapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its Compounds Chapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elements Chapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life Process Chapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and Coordination Chapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce? Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-Sets Chapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functions Chapter 10- Straight Lines
Chapter 3- Trigonometry Chapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical induction Chapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbers Chapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear Inequalities Chapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and Combinations Chapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem  Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and Functions Chapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric Functions Chapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-Matrices Chapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-Determinants Chapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and Differentiability Chapter 13-Probability
Chapter 6- Application of Derivation CBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top