Class 10 Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22 - Future Study Point

Class 10 Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22

class 10 maths sample paper basic maths class 10

Class 10 Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22

class 10 maths sample paper basic maths class 10

Class 10  Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22 is created here for the students of class 10 CBSE students who are going to appear in Term -1 CBSE Board Exam 2021. Class 10 students of the CBSE Board are required to study MCQ questions that are going to be asked in the 2021 years CBSE Board Exams. The solution of each question is solved by an expert of Maths.The solutions of Class 10  Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22 is presented here for guiding the students of 10 class so that they could get an idea of solving Term 1 Maths (Basic) question paper 2021.

Class 10 Maths(Basic) Sample Paper Term 1 CBSE Board 2021-22 with Solutions

Class 10 Maths(Basic) Preboard Exam (First) 2021-22 CBSE with Solutions

MCQ’s on Real Numbers for Term 1 CBSE with Solutions

MCQ’s on Class 10 Maths Co-ordinate Geometry for Term 1 CBSE

Class 10 Maths MCQ’s on Trigonometry for Term 1 CBSE with Solutions

Class 10 MCQ’s questions with solutions-Polynomial

Class 10 Maths Sample Paper (Basic) with Solutions for Term 1 CBSE Board Exam 2021-22

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

SECTION A

Q1.A box contains cards numbered 6 to 50 . A card is drawn fro the box. The probability that the drawn card has a number which is a perfect square like 4,9…. is

(a) 1/45       (b) 2/15     (c) 4/45      (d) 1/9

Ans. (d) 1/9

The number of cards are from 6 to 50

Total number of cards are = 50 -6 +1 = 45

The numbers which are perfect square between 6 to 50 are 9,16,25,36,49 (i.e 5)

P( card drawn is perfect square ) = number which are perfect square between 6 to 50/total numbers from 6 to 50

= 5/45 = 1/9

Q2.In a circle of diameter 42 cm,if an arc subtends an angle 60° at the centre where π = 22/7,then the length of the arc is

(a) 22/7 cm        (b) 11 cm        (c) 22 cm       (d) 44 cm

Ans.(c) 22 cm

The diameter of the circle is =42 cm,therefore its radius,r =42/2 = 21 cmm

Angle subtended by an arc at the centre is,θ = 60°

The length of an arc ,l = θ/360°×2πr = (60°/360°)×2×(22/7)×21 =22 cm

Q3.If sin θ = x and sec θ = y , then tan θ is

(a) x       (b) x/y       (c) y/x       (d) 1/xy

Ans. (b) x/y

We are given x = sin θ and y = sec θ

tan θ = sin θ/cos θ = x/y

Q4.The pair of linear equations y = 0 and y =-5 has

(a) One solution  (b) Two solutions   (c) Infinitely many solutions  (d) No solution

Ans.(d) No solution

y = 0 is equation of x-axis and the line y = -5 is parallel to x -axis

Q5.A fair die is thrown once. The probability of even composite number is

(a) 0     (b) 1/3      (c)  3/4    (d) 1

Ans.(b) 1/3

Total number  of outcomes 1,2,3,4,5,6 (i.e 6)

The even composite numbers are 4,6 (i.e 2)

P( getting an even composite numbers) = no. of even composite nombers/total possible outcomes = 2/6 = 1/3

Q6.8 chairs and 5 tables cost Rs.10500, while 5 chairs and 3 tables cost Rs.6450. The cost of each chair will be

(a) Rs 750        (b) Rs 600       (c) Rs 850       (d) Rs 900

Ans. (a) Rs 750

Let the cost of one chair is Rs x and cost of one table is Rs y

According to first condition

8x + 5y = 10500…….(i)

According to second condiition

5x + 3y = 6450……..(ii)

Multiplying equation (i) by 3 and equation (ii) by 5,we get the equation (iii) and equation (iv)

24x +15y = 31500…..(iii)

25x + 15y =32250…….(iv)

Substracting equation (iv) from equation (iii)

-x = -750 ⇒ x = 750

Putting the value of x in equation (i)

8×750 + 5y = 10500

5y = 10500 – 6000 =4500

y = 900

Hence the cost of one chair is Rs 750 and the cost of a table is Rs 900

Q7.If cos θ+cos2θ =1,the value of sin2θ+sin4θ is

(a) -1       (b) 0         (c) 1         (d) 2

Ans.(c) 1

The given equation is cosθ+cos2θ =1

cos θ = 1 – cos²θ = sin²θ……(i)

Rewritting the given expression

sin2θ+sin4θ is= sin²θ + (sin²θ)²

Putting the value of sin²θ = cos θ from equation (i)

sin²θ + cos ²θ = 1

Q8. The decimal representation of 23/2³×5² will be

(a) Terminating      (b) Non-terminating     (c) Non -terminating and repeating    (d) Non-terminating and non-repeating

Ans.(a) Terminating

If P and Q are prime numbers in the rational number P/Q then then its decimal expansion will be terminating if the prime factors of Q are in the form of  5n×2m

Q9. The LCM of 2³×3² and 2²× 3³ is

(a) 2³       (b) 3³       (c) 2³×3³     (d) 2²×3²

Ans.(c) 2³×3³

The given numbers are 2³×3² and 2²× 3³

2³×3³ is the least common multiple of both given numbers

The preboard 2 Maths question paper standard

Q10.The HCF of two numbers is 18 and their product is 12960. Their LCM will be

(a) 420     (b) 600      (c) 720     (d) 800

Ans.(c) 720

The HCF of two numbers is = 18 and the product of numbers is 12960

The relationship between HCF,LCM of the given numbers is as follows

LCM ×HCF = Product of numbers

LCM ×18 = 12960

LCM = 12960/18 =720

Q11.In the given figure, DE ∥ BC. Which of the following is true?

Q11 class 10 aths basic saple paper Term 1 2021

(a)  (a +b)/xy        (b) y = ax/(a +b)       (c) x = ay/(a +b)      (d) x/y  = a/b

Ans. (c) x = ay/(a +b)

In fig. considering the ΔABC and ΔADE

∠A = ∠A  (common)

∠ADE = ∠ABC (DE is parallel to BC and AB is the transversal,so both angles are corresponding angles)

∴ΔABC ∼ ΔADE (AA rule criteria of similar traingles)

Applying the theorem of similar triangles

DE/BC = AE/AC

x/y = a/(a +b)

x = ay/(a +b)

See the video for solutions of Maths(Basic) Term 1 preboard exam 2021

Q12.The co-ordinates of the point P dividing the line segment joining the points A (1,3) and B (4,6) internally in the ratio 2:1 are

(a) (2,4)         (b) (4,6)       (c) (4,2)      (d) (3,5)

Ans. (d) (3,5)

Let the point P(x,y) divides the line segment A(1,3) and B(4,6) internally in the ratio 2 : 1

Applying section formula

x= (mx2 +nx1)/(m +n), y  = (my2 +ny1)/(m +n)

Putting m =2 and n = 1,x2 =4,x1 =1,y1= 3 and y2= 6

x = (2×4 +1×1)/(2 +1), y = (2×6 +1×3)/(2 +1)

x =9/3, y =15/3

x = 3 and y = 5

Hence coordinates of P are (3,5)

Q13. The prime factorisation of 3825 is

(a) 3×52 ×21     (b) 32 ×52 ×35    (c) 32 ×52 × 17   (d) 32 ×25×17

Ans. (c) 3² × 5² × 17

Question no. 13 sample paper maths 2021

3825 = 3²× 5² × 17

Q14.In the figure given below, AD=4cm,BD=3cm and CB=12 cm, then cot θ equals

Q14 sample paper Basic mats class 10 2021 term 1

(a) 3/4         (b) 5/12           (c) 4/3      (d) 12/5

Ans.(d) 12/5

In ΔABC ,∠B = 90°, ∠C = θ and ∠D = 90° in ΔABD

AD = 4 cm, BD = 3 cm, CB = 12 cm

cot θ = CB/AB

AB = √(BD² + AD²) = √(3²+4²) =√(9 +16) = √25 = 5 cm

cot θ = 12/5

Q15.If ABCD is a rectangle , find the values of x and y

Q15 basic maths sample paper term 1 2021 class 10

(a) x=10,y=2      (b) x=12,y=8      (c) x=2,y=10     (d) x=20,y=0

Ans. DC = AB = 12 cm (opposite sides of rectangle)

x + y = 12……(i)

AD = BC = 8 (opposite sides of rectangle)

x – y = 8 ……(ii)

From equation (i) and (ii)

2x = 20⇒ x = 10 and y =2

Q16.In an isosceles triangle ABC, if AC=BC and AB2=2AC2, then the measure of angle C will be

(a) 30˚      (b) 45˚     (c) 60˚      (d) 90˚

Ans.(d) 90°

In ΔABC, we are given AC = BC

AB² = 2AC²

AB² = AC² + AC²

AB² = AC² + BC²

Hypotenuse² = Base² + Perpendicular²

Terefore ΔABC is a right triangle in which ∠C = 90°

Q17.If -1 is a zero of the polynomial p(x)=x–  7x –  8 , then the other zero is

(a) -8        (b) -7       (c) 1       (d) 8

Ans. If – 1 is a zero of the polynomial p(x)=x–  7x –  8,then its one of the factor is (x +1)

Dividing x–  7x –  8 by (x +1)

Q17 class 10 maths basic sample paper

Therefore (x – 8) is one of the factor of x² – 7x – 8

Q18.In a throw of a pair of dice, the probability of the same number on each die is

(a) 1/6      (b) 1/3          (c) 1/2        (d) 5/6

Ans. (a) 1/6

Total outcomes when a pair of dice is thrown are = 6²= 36

The outcomes showing the same digits in both dice are (1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6) i.e 6

P( getting the number in both dice) = the outcomes showing the same number in both dice/total outcomes = 6/36 = 1/6

Q19.The mid-point of (3p,4) and (-2,2q) is (2,6) . Find the value of p+q

(a) 5         (b) 6         (c) 7        (d) 8

Ans. (b) 6

The given points are (3p,4) and (-2,2q)

The mid point of the line segment joining the given points is (2,6)

Therefore

(3p -2)/2, (4 +2q)/2 = 2,6

(3p -2)/2 = 2 and (4 +2q)/2 = 6

3p -2 = 4 and 4 + 2q = 12

3p = 6 and 2q = 8

p = 2 and q = 4

p + q = 2 + 4 = 6

Q20. The decimal expansion of   147/120  will terminate after how many places of decimals?

(a) 1         (b) 2          (c) 3        (d) 4

Ans.(c) 3

147/120 =(3 ×7²)/(2³×5×3) =49/(2³×5)

Hence the decimal expansion of the given number will terminate after 3 places.

SECTION B

Q21.The perimeter of a semicircular protractor whose radius is ‘r’ is

(a) π + 2r      (b) π + r        (c) πr        (d) πr + 2r

Ans.(d) πr + 2r

The perimeter of the semicircular protractor whose radius is given r’ = circumference +diameter =2πr/2 + 2r = πr + 2r

Q22.If P (E) denotes the probability of an event E, then

 (a) 0< P(E) ≤     (b) 0 < P(E) < 1      (c) 0 ≤ P(E) ≤1      (d) 0 ≤P(E) <1

Ans. (c) 0 ≤ P(E) ≤1

The probability of an event that is hundred percent sure is 1 and which is impossible to occur is 0,so the probability of any event is greater and equal to 0 and less and equal to 1.

Q23.In ∆ABC, ˂B=90˚ and BD ⊥ AC. If AC = 9cm and AD = 3 cm then BD is equal to

(a) 2√2 cm         (b) 3√2 cm         (c) 2√3 cm         (d) 3√3 cm

Ans. (b) 3√2 cm

In ΔABC, we are given ∠B = 90°, AC = 9 cm and AD = 3 cm

Q23 maths basic sample paper 2021

DC = 9 – 3 = 6 cm

We know, if ΔABC is a right triangle in which AB⊥BC and BD ⊥ AC

Then ΔABC∼ΔADB, ΔABC ∼ ΔBDC

So, ΔADB ∼ ΔBDC

Applying the theorem of similar triangle

AD/BD = BD/DC = AB/BC

∴BD² = AD.DC =3×6 = 18

BD =√18 = 3√2 cm

Q24.The pair of linear equations 3x+5y=3 and 6x+ky=8 do not have a solution if

(a) K=5         (b) K=10        (c) k≠10         (d) k≠5

Ans.(b) k = 10

Comparing the coefficients of the given pair of linear equations 3x+5y=3 and 6x+ky=8 with the standard  pair of linear equations a1+b1y+ cand  a2+b2y+ c2

a1 /a2 =3/6,  b1 /b2 =5/k,  c1 /c2 =-3/-8 = 3/8

The relationship between the coefficients is as follows when a pair of equation have no solutions

a1 /a2 =  b1 /b2 ≠  c1 /c2

3/6 = 5/k ≠ 3/8

3/6 = 5/k and 5/k ≠ 3/8

k  = 10 and k ≠ 40/3

Class 10 maths(Standard) preboard 2 Question paper solutions Term 1 2021-22

Q25.If the circumference of a circle increases from 2π to 4π then its area…………..the original area

(a) Half           (b) Double        (c) Three times       (d) Four times

Ans.(d) Four times

The given circumference of the circles are 2π and 4π

Let the original radius of the circle r is increased to R

Circumference of the circle = 2πr

2πr = 2π⇒r = 1 unit and 2πR = 4π ⇒R = 2 unit

Area of original circle =πr² and area of modified circle =πR²

Area of original circle =π×1²=π and area of modified circle =π×2²=4π

area of modified circle/area of original circle = 4π/π =4

Area of modified circle = 4×Area of the original circle

Q26.Given that sin θ=a/b , then tan θ is equal to

(a) b/√(a² +b²)      (b) b/√(b² -a²)      (c) a/√(a² -b²)       (d) a/√(b² -a²)

Ans.(d) a/√(b² -a²)

sin θ=a/b = perpendicular(p)/hypotenuse(h)

Therefore, base = √(h²- p²) = √(b²- a²)

tan θ =perpendicular(p)/ base(b)= a/√(b²- a²)

Q27.If x = 2sin2θ and y = 2cos2θ+1 then x+ y is

(a) 3        (b) 2       (c) 1        (d) 1/2

Ans.(a) 3

x +y

Putting the value of x =2sin2θ and y = 2cos2θ+1

2sin2θ + 2cos2θ+1

2(sin2θ + cos2θ) + 1

2 + 1 = 3 (since sin2θ + cos2θ=1)

Q28.If the difference between the circumference and the radius of a circle is 37cm ,π=22/7, the circumference (in cm) of the circle is

(a)  154         (b) 44        (c) 14      (d) 7

Ans.  (b) 44 cm

Let the radius of the circle is = r

Circumference of the circle is = 2πr

According to question

2πr – r = 37

r(2π -1) = 37

r(2 ×22/7  – 1) = 37

r(44/7 – 1) = 37

(44 -7)r/7 = 37

37r = (7×37)

r = 7

Circumference = 2πr = 2×(22/7)×7 = 44 cm

Q29.The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 (both inclusive)

(a) 100          (b) 1000         (c) 2520         (d) 5040

Ans. (c) 2520

The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 10 is the LCM of all the numbers
LCM of 1 to 10

LCM (1 to 10) =2×2×3×5×7×2×3 = 2520

Q30.Three bells ring at intervals of 4, 7 and 14 minutes. All three rang at 6 AM. When will they ring together again?

(a) 6:07 AM        (b) 6:14 AM         (c) 6:28 AM         (d) 6:25 AM

Ans. We are given that three bells ring  at intervals of 4, 7 and 14 minutes

Finding the LCM of 4,7 and 14

4 = 2²×1

7 = 7×1

14 = 7×2

LCM(4,7,14) = 2²×7 = 28

The bells will ring together after 28 minutes

If the bells ring together at 6 AM then they will ring together at 6 : 28 AM

Q31.What is the age of father, if the sum of the ages of a father and his son in years is 65 and twice the difference of their ages in years is 50?

(a) 40 years       (b) 45 years        (c) 55 years       (d) 65 years

Ans.Let the age of father is x and of son is y

According to first condition

x + y = 65………(i)

According to second condition

2( x – y) = 50

x – y = 25…….(ii)

Adding both equations

2x = 90

x = 45

Putting the value of x in equation (i)

45 + y = 65

y = 65 – 45 = 20

Hence the age of father is 45 years and of son is 20 years

Q32.What is the value of (tan θ cosec θ)²-(sin θ sec θ)²

(a)-1       (b) 0         (c) 1           (d) 2

Ans.(c) 1

(tan θ cosec θ)²– (sin θ sec θ)²

Simplifying it

[(sin θ/cos θ)(1/sin θ)]² – (sin θ. 1/cos θ)²

(1/cos θ)² – (sin θ/cos θ)²

sec²θ  – tan²θ = 1

Q33. The perimeters of two similar triangles are 26 cm and 39 cm.The ratio of their areas will be

(a) 2:3      (b) 6:9         (c) 4:6        (d) 4:9

Ans. (d) 4:9

Let two similar Δ’s are ΔABC ∼ DEF

Applying the rule of similar triangles

AB/DE  = BC/EF = AC/DF

AB/DE = BC/EF = AC/DF = (AB + BC + AC)/(DE + EF + DF)

The relationship between the areas and sides of the triangle is

ar ΔABC/ar ΔDEF = (AB/DE)² = (BC/EF)² = (AC/DF)² = [(AB + BC + AC)/(DE + EF + DF)]²

We are given AB + BC + AC = 26 and DE + EF + DF = 39

ar ΔABC/ar ΔDEF = [(AB + BC + AC)/(DE + EF + DF)]²

ar ΔABC/ar ΔDEF = (26/39)² = (2/3)² = 4/9

Q34.There are 20 vehicles-cars and motorcycles in a parking area. If there are 56 wheels together, how many cars are there?

(a) 8          (b) 10       (c) 12        (d) 20

Ans. Let the number of cars are x and number of motorcycles are y in the park

Total vehicles in the park are 20

x + y = 20 …….(i)

The car has 4 wheels and motorcycle has 2 wheels

There are total 56 wheels

4x + 2y = 56

2x + y = 28…….(ii)

Substracting equation (ii) from equation (i)

– x = -8 ⇒ x = 8

Putting x = 8 in equation (i)

8 + y = 20 ⇒ y = 12

Hence the number of cars in the park are 8 and number of motor bikes are 12

Q35.A man goes 15m due west and then 8m due north. How far is he from the starting point?

(a) 7m       (b) 10m       (c) 17m       (d) 23m

Ans.   (c) 17m

The distance covered by the man towards the west is,AB=  15 km and towards north is,BC= 8 km

∴ AB ⊥ BC

ΔABC is the right triangle in which ∠B = 90° and AC is the hypotenuse(i.e distance from the starting point)

Applying pythogorus theorem

AC² = AB² + BC²

AC² = 15² + 8²= 225 +64 =289

AC =√289 = 17

Q36.What is the length of an altitude of an equilateral triangle of side 8cm?

(a) 2√3 cm      (b) 3√3 cm     (c) 4√3 cm      (d) 5√3 cm

Ans. Let the equilateral triangle is ΔABC in which AD is the altitude

Since altitude of the  equilateral triangle bisects the opposite sides drawn from a vertex

ΔABD is a right triangle in which ∠D =90° and AB is hypotenuse

AB² = AD² + BD²

8² = AD² + (BC/2)²

AD² = 8² – (BC/2)²

AB = BC = AC = 8 cm

AD² = 64 – (8/2)² = 64 – 16 = 48

AD = √48

AD = 4√3

Q37.If the letters of the word RAMANUJAN are put in a box and one letter is drawn at random. The probability that the letter is A is

(a)   3/5       (b) 1/2         (c) 3/7        (d)  1/3

Ans.  (d)  1/3

The number of letters in RAMANUJAN are 9

The frequency of A in the given word is 3

Probability of drawing the letter A =The frequency of A in the given word/The number of letters in word = 3/9 = 1/3

Q38.Area of a sector of a circle is 1/6 to the area of circle. Find the degree measure of its minor arc.

(a) 90˚       (b) 60˚        (c) 45˚       (d) 30˚

Ans.    (b) 60˚

Area of the circle is = πr² and area of sector = (θ/360°)πr²,where θ is degree measure of its minor arc

According to question

(θ/360°)πr² = (1/6) πr²

θ/360° = 1/6

θ = 360° /6 = 60°

Q39.A vertical stick 20m long casts a shadow 10m long on the ground. At the same time a tower casts a shadow 50m long. What is the height of the tower?

(a) 30m     (b) 50m     (c) 80m   (d) 100m

Ans. (d) 100m

The object and its shadow are perpendicular to each other

Let the stick AB cast a shadow of the length BC and the tower DE cast a shadow of the length EF

ΔABC ∼ΔDEF

Applying the rule of similar triangles

AB/DE = BC/EF = AC/DF

AB = 20 cm, BC = 10 cm,EF = 50 m

20/DE = 10/50

10 DE = 50 ×20 = 1000

DE = 100

Height of tower is 100 m

Q40.What is the solution of the pair of linear equations 37x + 43y = 123,43x + 37y =117 ?

(a) x= 2,y= 1       (b) x= -1,y = 2        (c) x = -2,y = 1       (d) x = 1,y = 2

Ans.(d) x = 1,y = 2

The given pair of linear equations is 37x + 43y = 123…….(i) 43x + 37y =11……..(ii)

Substituting the value x = (123 – 43y)/37 in equation (ii)

43 (123 – 43y)/37 + 37y = 117

(5289 -1849y + 1369y)/37  = 4329

5289 – 480y = 4329

480 y = 5289 – 4329= 960

y = 960/480 = 2

Putting the value y = 2 in equation (i)

37x + 43×2 = 123

37x + 86 = 123

37x = 123 – 86 = 37

x = 1

SECTION C

Case study based questions

Section C consists of 10 questions of 1 mark each. Any 8 questions are to be attempted.

Case Study -1

Pacific Ring of Fire

The Pacific Ring of Fire is a major area in the basin of the Pacific Ocean where many earthquakes and volcanic eruptions occur. In a large horseshoe shape, it is associated with a nearly continuous series of oceanic trenches, volcanic arcs, and volcanic belts and plate movements.

class 10 maths basic maths case study

Large faults within the Earth’s crust result from the action of plate tectonic forces, with the largest forming the boundaries between the plates. Energy release associated with rapid movement on active faults is the cause of most earthquakes.

pacific rig fire

Positions of some countries in the Pacific ring of fire is shown in the square grid above.

Based on the given information, answer the questions NO. 41-45

Q41.The distance between the point Country A and Country B is

(a) 4 units       (b) 5 units       (c) 6 units      (d) 7 units

Ans.(b) 5 units

For getting the distance between the point country A(1,4) and country B (4,0) applying the distance formula

d = √[(4 -1)² +(0 -4)²] = √(3² +4²) = √(9 +16) = √25 = 5 units

Q42.Find a relation between x and y such that the point (x,y) is equidistant from the Country C and Country D

(a) x – y =2        (b)  x +y = 2            (c) 2x – y = 0     (d) 2x + y = 2

Ans.(a) x – y =2

The coordinates of Country C are (7,1) and of Country D are (3,5)

The distance between C(7,1) and (x,y) = The distance between D(3,5) and (x,y)

√[(7-x)² +(1 -y)²] = √[(3-x)² +(5 -y)²]

49 +x² – 14x + 1 +y² – 2y = 9 +x² -6x + 25 +y² -10y

49 – 14x + 1  – 2y = 9  -6x + 25 -10y

– 14x + 6x – 2y +10y = 34 -49 -1 = -16

-8x + 8y = -16

x – y = 2

Q43.The fault line 3x + y – 9 = 0 divides the line joining the Country P(1, 3) and Country Q(2, 7) internally in the ratio

 (a) 3 : 4       (b) 3 : 2     (c) 2 : 3       (d) 4 : 3

Ans. (a) 3 : 4

Let the line  3x + y – 9 = 0 divides the line joining the Country P(1, 3) and Country Q(2, 7) in the ratio of k : 1

Let the coordinates of the point of intersection of the given line and the line segment joining the points P(1, 3) and Country Q(2, 7)

x = (2k +1)/(k +1) and y = (7k +3)/(k +1)

Putting the values of x and y in the given equation

3(2k +1)/(k +1) + (7k +3)/(k +1) – 9 = 0

6k + 3  + 7k + 3 – 9k – 9 = 0

4k  = 9 -3-3 = 3

k = 3/4

Q44.The distance of the Country M from the x-axis is

(a) 1 units    (b) 2 units     (c) 3 units     (d) 5 units

Ans.(c) 3 units

The coordinates of Country M are (2,3)

Distance from x-axis is = y-coordinate = 3 units

Q45.What are the co-ordinates of the Country lying on the mid-point of Country A and Country D?

(a) (1, 3)         (b) (2, 9/2)    (c) (4, 5/2)    (d) (9/2, 2)

Ans.  (b) (2, 9/2)

The position of the country A is (1,4) and of Country D is (3,5)

The  co-ordinates of the Country lying on the mid-point of Country A and Country D are =(1 +3)/2, (4 +5)/2 = (2,9/2)

Case Study -2

ROLLER COASTER POLYNOMIALS

Polynomials are everywhere. They play a key role in the study of algebra, in analysis and on the whole many mathematical problems involving them.Since, polynomials are used to describe curves of various types engineers use polynomials to graph the curves of roller coasters.

Based on the given information, answer the questions NO. 46-50.

Q46.If the Roller Coaster is represented by the following graph y=p(x) , then name the type of the polynomial it traces.

Q46 roller coaster class 10 maths basic sample paper

(a) Linear         (b) Quadratic      (c) Cubic     (d) Bi-quadratic

Ans.  (c) Cubic

The polynomial y=p(x), is intersecting the x-axis in three points,so it has three zeroes that signifies it is a polynomial of degree three or cubic polynomial.

Q47.The Roller Coasters are represented by the following graphs y=p(x). Which Roller Coaster has more than three distinct zeroes?

Q47. class 10 maths basic term 1

Ans.(d)

The polynomial y=p(x), is intersecting the x-axis at more than three points, it has four zeroes

Q48.If the Roller Coaster is represented by the cubic polynomial t(x)= px3+qx2+rx+s , then which of the following is always true

(a) s≠0       (b) r≠0      (c) q≠0     (d) p≠0

Ans.    (d) p≠0

The cubic polynomial is a polynomial of degree 3,if p =0 in the given polynomial then it will become qx² +rx +s,so p must be non-zero in  t(x)= px3+qx2+rx+s

Q49.

Q49 .sample paper basic maths term 1 class 10

If the path traced by the Roller Coaster is represented by the above graph y=p(x), find the number of zeroes?

(a) 0         (b) 1          (c) 2         (d) 3

Ans.  (d) 3

Q50.

Q50 class 10 maths sample paper basic term 1

If the path traced by the Roller Coaster is represented by the above graph y=p(x), find its zeroes?

(a) -3, -6, -1       (b) 2, -6, -1     (c) -3, -1, 2    (d) 3, 1, -2

Ans.  (c) -3, -1, 2

The polynomial y=p(x), is intersecting the x-axis in three points at x = -3, -1 and 2

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm No 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top