...

Future Study Point

Solutions of CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22

term 1 maths class 12 2021-22

Solutions of CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22

Solutions of CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22 are presented here to help class 12 CBSE students in re-examining the CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22 by checking the answers and clearing doubts. The Solutions CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22 will boost your confidence for future CBSE Board exams. Solutions of CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22 is also helpful in boosting your preparation of the CBSE Board exam term 2 2021-22 . The solutions of CBSE Board Class 12 Maths Exam Term 1 2021-22 are created by an expert of mathematics as per the norms of CBSE by a simplified way for better understanding of mathematical concepts.

term 1 maths class 12 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Q1. Differential of log [log(log x5)] w.r.t.x is

(a) 5/x log(x5) log(log x5)        (b) 5/x log(log x5)      (a) 5x4 / log(x5) log(log x5)    (d) 5x4 / log(x5) log(log x5)

Ans. (d) 5x4 / log(x5) log(log x5)

Let y = log [log(log x5)]

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q2. The number of all possible matrices of order 2 × 3 with each entry  1 or 2 is

(a) 16           (b) 6          (c) 64          (d) 24

Ans. The total number of possible matrices of order 2 × 3 with entry 1 or 0 is 64

Total elements = 2 × 3 =6

As total elements are 6 and each entry can be done is 2 ways. Hence, total possibilities = 26 = 64

Q3. A function f : R → R is defined as f(x) = x³ + 1. Then the function has 

(a) no minimum value 

(b) no maximum value

(c) both maximum and minimum values

(d) neither maximum value nor minimum value

Ans.(d) neither maximum value nor minimum value

The given function,f is defined as

f : R → R is defined as f(x) = x³ + 1

Let f(x) = y

y = x³ + 1

dy/dx = 3x²

For getting the terminal points(maximum point or minimum point)

dy/dx > for maximum point 0 or dy/dx <0 for minimum point

3x²> 0  or 3x²< 0 where it is given that x∈R

The value of f'(x) is limitless if we put x =1,2,3…(for maxima) and -1,-2,-3….(for minima)

Therefore f(x) has neither maximum value nor minimum value

Q4. If sin y = x cos (a + y), then dx/dy is

(a) cosa/cos² (a + y)

(b) – cos a/cos² (a + y)

(c) cos a/sin²y

(d) – cos a/sin²y

Ans.(a) cosa/cos² (a + y)

The given function is

sin y = x cos (a + y)

Solving it for x

x = sin y/cos (a + y)

Q5. The points on the curve x²/9 + y²/25 = 1, where the tangent is parallel to the x-axis are

(a) (± 5, 0)          (b) (0, ± 5)         (c) (0, ±3)         (±3, 0)

Ans.(b) (0, ± 5)

The equation of x -axis is

y = 0

dy/dx = 0

The given equation of the curve is

x²/9 + y²/25 = 1

Differentiating the equation

(1/9) 2x + (1/25) 2y.dy/dx =0

(1/25) 2y.dy/dx =- (1/9) 2x

dy/dx = – (25/9) 2x/2y= -25x/9y

Since tangent is parallel to x -axis

∴Slope of the tangent = Slope of the x-axis

-25x/9y = 0

x = 0

Putting x =0 in equation of the curve

0/9 + y²/25 = 1

y²/25 = 1⇒ y = ±5

Hence the points on the curve where tangent is parallel to the x-axis are (0, ±5)

Q6.Three points P(2x, x +3), Q(0,x) and R(x +3, x +6) are collinear ,then x is equal to

(a) 0          (b) 2        (c) 3        (d) 1

Ans. (d) 1

It is given to us P(2x, x +3), Q(0,x) and R(x +3, x +6) are collinear

If three points are collinear then area of ΔPQR must be zero

Area of triangle =1/2[x1(y2-y3) +x2(y3-y1) + x3(y1-y2) ]

1/2[x1(y2-y3) +x2(y3-y1) + x3(y1-y2) ]=0

x1(y2-y3) +x2(y3-y1) + x3(y1-y2) =0

x1=2x, y1=x +3, x2=0,y2=x and x3=x +3, y3=x +6

2x(x-x-6) +0(x+6-x-3) + (x+3)(x+3-x) =0

-12x +3x +9 =0

-9x +9 =0

x =1

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q7. The principal value of cos-1(1/2) + sin-1(-1/2) is

(a) π/12        (b) π          (c) π/3         (d) π/6  

Ans.(d) π/6

The given function is

cos-1(1/2) + sin-1(-1/2)

cos-1(cos π/3) + sin-1(-sin π/6)

cos-1(cos π/3) -sin-1(sin π/6) [since the range of cos θ is [0,π] and of sin θ is [-π/2,π/2]

Therefore principal value of the given function

π/3 -π/6 = (2π -π)/6 =π/6 =π/6

Q8.If (x² +y²)² = xy, then dy/dx is

Ans.

The given equation is

(x² +y²)² = xy

Differentiating the given equation with respect to x

Q9. If matrix A is both symmetric and skew symmetric ,then A is necessarily a

(a) Diagonal matrix      (b) Zero square matrix      (c) Square matrix     (d) Identity matrix

Ans.(b) Zero square matrix

Since A is both symmetric and skew symmetric matrix

∴ A = A’ ….(i) and A’ = -A….(ii)

From equation (i) and (ii)

A = -A

A + A = 0

2A = 0

A = 0

Hence A is zero square matrix

Q10. Let set X = {1, 2,3} and a relation R is defined in X as : R = {(1,3),(2,2),(3,2)},then minimum ordered pairs which should be added in relation R to make it reflexive and symmetric are

(a) {(1,1),(2,3),(1,2)}        (b) {(3,3),(3,1),(1,2)}      (c) {(1,1),(3,3),(3,1),(2,3)}      (d) {(1,1),(3,3),(3,1),(1,2)}

Ans.(c) {(1,1),(3,3),(3,1),(2,3)}

The given set is X = {1, 2,3} ,relation R is defined in X as :R= {(1,3),(2,2),(3,2)}

The relation R is reflexive when (1,1),(2,2) and (3,3) ∈R

So, (1,1) and (3,3) must be added to R,to make it reflexive

The relation R is symmetric when (1,3),(3,1) ,( (3,2),(2,3),(2,2) ∈R

So, (3,1) and (2,3) must be added to R,to make it symmetric

Hence to make the relation R reflexive and symmetric ,the minimum ordered pair {(1,1) , (3,3),(3,1) , (2,3)} must be added

Q11. A linear Programming Problems is as follows :

Minimise         z = 2x + y

subject the constraints      x ≥3,x≤9,y≥0

                                              x – y ≥0, x + y ≤14

The feasible region has

(a) 5 corner points including (0,0) and (9,5)

(b) 5 corner points including (7,7) and (3,3)

(c) 5 corner points including (14,0) and (9,5)

(d) 5 corner points including (3,6) and (9,5)

Ans.(b) 5 corner points including (7,7) and (3,3)

For minimising   z = 2x + y

The given constraints   are   x ≥3,x≤9,y≥0

x – y ≥0, x + y ≤14

Solving the equations and drawing their graphs

x= 3, x=9,y =0

x -y =0 and x+y =14

Putting x =0

y= 0 and y = -14

Q11 class 12 maths term 1

 5 corner points are (3,0),(9,0),(9,4),  (7,7) and (3,3)

Q12. The function f (x)

is continuous at x = 0 for the value of k ,as

(a) 3          (b) 5        (c)2        (d) 8

Ans.(d) 8

LHL of the f(x) at x =0

Applying the L Hospital rule

Since the function f (x) is continuous at x = 0

f(0) = k

f(0)= K= LHL =8

Q13. If Cij denotes the cofactor of element pij of the matrix 

then the value of C31 .C23 is

(a) 5          (a) 24          (a) -24        (a) -5  

Ans.(a) 5 

Cofafactor Cij   of the element pij  is expressed as

Cij = (-1)i+j.det Mij

Where Mij  is the minor of the element pij

C31 – = (-1)3+1.(-3×-1-2×2) =-1

Cofafactor C23  is of the element p23 which is expressed as

C23 = (-1)2+3.(2×1-3×-1) =-1(2 +3) =-5

C31 .C23 =-1(-5) = 5

Q14. The function y = x².e-x is decreasing in the interval 

(a) (0,2)      (b) (2,∞)      (c) (-∞,0)      (d) (-∞,0) ∪(2, ∞)

Ans. The function y is decreasing when

dy/dx <0

Differentiating the given function

dy/dx =d/dx [ x².e-x ]

= x².d(.e-x )/dx + e-x .dx²/dx

=x².(-e-x) + 2x. e-x 

dy/dx=-x²e-x +2x. e-x = 0

xe-x(-x +2) = 0

x (-x +2)=0

x (-x +2)<0

x <0 and -x +2 <0 ⇒ x -2 >0⇒x> 2

∴The function is decreasing in the interval (-∞,0) ∪ (2, ∞) is the

Q15. If R = {(x,y) ; Z, x² + y² ≤ 4} is a relation in set Z, then domain of R is 

(a) {0,1,2}      (b) {-2,-1,0,1,2}      (c) {0,-1,-2}      (d) {-1,0,-1}

Ans. (b) {-2,-1,0,1,2}

The given relation in set Z is

R = {(x,y) ; Z, x² + y² ≤ 4}

Since x² + y² ≤ 4

∴For  x=0, y² ≤ 4⇒y =0,±1,±2

For  x=±1, y²+1 ≤ 4⇒y²≤3⇒y =0,±1

For  x=±2, y²+4 ≤ 4⇒y²≤0⇒y =0

The ordered pair of the given relation is given as

R={(0,0),(0,-1),(0,1),(0,2),(0,-2),(-1,0),(1,0),(-1,-1),(1,1),(-1,1),(1,-1),(2,0),(-2,0)}

The domain of R = Set of first element of the ordered pair={0,-1,1,-2,2}={-2,-1,0,1,2}

Q16.The system of linear equations 

5x +ky = 5,

3x +3y = 5;

will be consistent if

(a) k ≠ -3        (b) k = -5      (c) k =5        (a) k ≠ -5

Ans.(c) k =5

A pair of linear equations a1x + b1y + c1=0 and a2x + b2y + c2=0 is consistent only when

a1/a2 ≠ b1/ b2 or a/a2 =b1 /b2= c1/c2

From the given equation we have

5/3 ≠k/3

3k ≠ 15

k ≠ 5

a/a2 =b1 /b2= c1/c2

5/3 =k/3 =-5/-5 =1

3k =15 ⇒k=5 and k =3

Q17.The equation of the tangent to the curve y(1 +x²) = 2 – x,where it crosses the x -axis is

(a) x -5y =2         (b) 5x – y =2       (c) x + 5y = 2      (d) 5x + y =2 

Ans.(c) x + 5y = 2

The given curve

y(1 +x²) = 2 – x

The  curve  y(1 +x²) = 2 – x crosses the x-axis

Putting the value y=0

0(1 +x²) = 2 – x

2 – x =0

x =2

Slope of the tangent at (2,0) = (-1-2×2×0)/(1+2²) =-1/5

The equation of the tangent

y – 0 = (-1/5)(x -2)

5y  = -x +2

x +5y =2

 

 

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm No 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number System Chapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate Geometry Chapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variables Chapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s Geometry Chapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and Angles Chapter 14-Statistics
Chapter 7-Triangles Chapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundings Chapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure? Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and Molecules Chapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the Atom Chapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of life Chapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- Tissues Chapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organism Chapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- Motion Last years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real number Chapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equations Chapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equations Chapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic Progression Chapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-Triangle Chapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometry Chapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equations Chapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and Salt Chapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-Metals Chapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its Compounds Chapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elements Chapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life Process Chapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and Coordination Chapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce? Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-Sets Chapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functions Chapter 10- Straight Lines
Chapter 3- Trigonometry Chapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical induction Chapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbers Chapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear Inequalities Chapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and Combinations Chapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem  Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and Functions Chapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric Functions Chapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-Matrices Chapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-Determinants Chapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and Differentiability Chapter 13-Probability
Chapter 6- Application of Derivation CBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.