NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 13.2 -Chapter 13 Surface Areas and Volumes - Future Study Point

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 13.2 -Chapter 13 Surface Areas and Volumes

class 9 maths ncert solutionsexercise 13.2

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 13.2 -Chapter 13 Surface Areas and Volumes

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 13.2 -Chapter 13 Surface Areas and Volumes are created here for students of class 9 for the preparation of term 2 CBSE Board exams. Chapter 13-Surface Areas and Volumes is the most important chapter in the Class 9 term 2 maths exam, this chapter is based on surface areas and volumes of three-dimensional figures like cubes, cuboids, cylinders, cones, and the sphere. Here in this chapter, you will study the problems on surface areas and volumes one by one from exercises 13.1 to 13.9.NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 13.2 -Chapter 13 Surface Areas and Volumes are the most important inputs to correct the maths concepts. These questions are also useful for the preparation of competitive entrance exams like SSC, CPO, Railway, Bank clerk, PO, etc.

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

class 9 maths ncert solutionsexercise 13.2

NCERT Solutions for Class 9 Maths  Chapter 13 Surface Areas and Volumes (Term 2 )CBSE Board exam

Class 9 Maths Exercise-13.1

Class 9 Maths Exercise-13.2

Class 9 Maths Exercise-13.3

Class 9 Maths Exercise -13.5

Class 9 Maths Exercise -13.7

Class 9 Maths Exercise -13.8

Class 9 Maths Exercise 13.9

NCERT Solutions Class 9 Maths-All Chapters

NCERT Solutions for Class 9 Maths Exercise 13.2 -Chapter 13 Surface Areas and Volumes

Q1.The curved surface area of a right circular cylinder of height 14 cm is 88 cm². Find the diameter of the base of the cylinder.(Assume π = 22/7).

Ans. The curved surface area of a right circular cylinder = 2πrh

Height,h given =14 cm

CSA is given = 88 cm²

2πrh = 88

2×(22/7) ×r×14 = 88

r = 88×7/(2×22×14) = 14/14 =1

The radius of the right circular cylinder is 1 cm

Hence the diameter of the cylinder is 2(1) = 2cm

Q2.It is required to make a closed cylindrical tank of height 1 m and base diameter 140 cm from a metal sheet. How many square meters of the sheet are required for the same?

Ans. The height(h) of closed cylindrical tank is = 1m

Base diameter of the cylinder is =140 cm

Radius of the base is = 140/2 = 70 cm = 0.70 m

Total surface area of the cylinder =2πr(r +h)

TSA of cylinder = 2(22/7) 0.70(0.70 + 1)

= 2×22×0.10×1.7

= 7.48 cm²

Therefore , required metallic sheet to make a closed cylindrical tank is 7.48 cm²

Q3.A metal pipe is 77 cm long. The inner diameter of a cross-section is 4 cm, the outer diameter being 4.4 cm. Find the following:

(i) Inner curved surface area 

(ii)Outer curved surface area 

(iii)Total surface area

Ans. The length of metal pipe = 77 cm

Inner diameter of the pipe = 4 cm,corresponding radius = 4/2 = 2 cm

Outer diameter of the pipe = 4.4 cm,corresponding radius =4.4/2 = 2.2 cm

(i)Inner curve surface area of the pipe  =2πrh =2×(22/7)×2×77 = 2×22×2×11 = 44×22 =968 cm²

(ii)Outer curve surface area of the pipe  =2πrh =2×(22/7)×2.2×77 = 2×22×2.2×11 = 44×24.2 =1064.8 cm²

(iii) Total surface area =Inner surface area + Outer surface area + Area of both cross-sections

Area of both cross-sections =2π(outer radius² – Inner radius²)

= 2×(22/7) [2.2² -2²] =(44/7) [4.84 – 4] =(44/7)×.84 =44×.12 =5.28 cm²

Total surface area = 968 + 1064.8 +5.28 =2038.08 cm²

Q4.The diameter of a roller is 84 cm and its length is 120 cm. It takes 500 complete revolutions to move once over to level a playground. Find the area of the playground in m2? (Assume π = 22/7)

Ans. The diameter of the roller is given 84 cm,therefore radius r = 84/2=42 cm=0.42 m

 Length,h is 120 cm =1.20 m

Area of the playground = No.of revolution × Area covered in a single revolution

Area covered in a single revolution = curve surface area of the cylinder

Curve surface area of the cylinder = 2πrh = 2×(22/7)× 0.42 ×1.20 =2 ×22×0.06×1.20 =3.168 m²

Area of the playground =500 × 3.168 =1584 m²

Q5.A cylindrical pillar is 50 cm in diameter and 3.5 m in height. Find the cost of painting the curved surface of the pillar at the rate of Rs. 12.50 per m2.

Ans. Diameter of cylindrical pillar =50 cm ,therefore radius r =50/2=0.25 m

Height (h) of cylindrical pillar is =3.5 m

Curve surface area of cylindrical pillar =2πrh = 2×(22/7)× 0.25×3.5 = 2×22×0.25×0.5=5.5 m²

Cost of painting the curved surface of the pillar=5.5 ×12.50=68.75

Hence the cost of painting the curved surface of Piller is Rs 68.75

Q6.Curved surface area of a right circular cylinder is 4.4 m2. If the radius of the base of the cylinder is 0.7 m, find its height. (Assume π = 22/7)

Ans.Curved surface area of a right circular cylinder = 4.4 m²

Radius(r) of the base of the cylinder =0.7 m

Let the height of circular cylinder =h

Curve surface area of the cylinder =2πrh =2×(22/7)×0.7 h

∴2×(22/7)×0.7 h = 4.4

2×22 ×0.1h =4.4

h = 44/44 =1

Hence height of the cylinder is 1 m

Q7.The inner diameter of a circular well is 3.5m. It is 10m deep. Find

(i) its inner curved surface area,

(ii) the cost of plastering this curved surface at the rate of Rs. 40 per m2.

(Assume π = 22/7)

Ans. The inner diameter of a circular well is 3.5m, therefore radius r =3.5/2 =1.75 m

The depth (h) of the well is = 10 m

(i) Inner curved surface area =2πrh

= 2×(22/7)×1.75 ×10

=2×22×0.25×10=44×2.5=110 m²

(ii) The rate of plastering inner curve surface area of the well =Rs. 40 per m²

Cost of plastering inner curved surface area of the well = 40×110 =4400

Hence the cost of plastering inner curved surface area of the well is Rs 4400

Q8.In a hot water heating system, there is cylindrical pipe of length 28 m and diameter 5 cm. Find

the total radiating surface in the system. (Assume π = 22/7)

Ans. The length, h of the cylindrical pipe = 28 m

Diameter of the pipe is 5 cm,therefore radius ,r of the pipe= 5/2 =2.5 cm =0.025 m

Total radiating surface of the pipe = Curve surface area of the pipe

Total radiating surface of the pipe

= 2πrh

= 2×(22/7)×0.025 ×28

=2×22×0.025×4

=44×0.1

=4.4

Hence the total  radiating surface of the pipe is 4.4 m

Q9.Find

(i) the lateral or curved surface area of a closed cylindrical petrol storage tank that is 4.2 m in

diameter and 4.5m high.

(ii) How much steel was actually used, if 1/12 of the steel actually used was wasted in making the tank. (Assume π = 22/7)

Ans. The diameter of the closed cylindrical petrol storage tank is 4.2 m,therefore its radius(r) is 4.2/2 =2.1 m

Height(h) of the cylindrical petrol storage tank is =4.5 m

Curved surface area of a closed cylindrical  tank

=2πrh

= 2×(22/7)×2.1 ×4.5

= 2×22×0.3×4.5

=59.4

Hence the lateral or curved surface area of a closed cylindrical petrol storage tank is 59.4 m²

(ii) Let the total  steel actually used in making the tank is x m²

The steel wasted in making the tank is (1/12) of x =x/12

Total surface area of the tank=Total steel used – wasted steel =x -x/12 =11x/12

Total surface area of the tank

=2πr(r +h)

=2×(22/7)×2.1(2.1+4.5)

=44×0.3×6.6

=87.12

11x/12 = 87.12

x = (87.12×12)/11 = 95.04

Total steel used in making the tank is 95.04 m²

Q10.In fig. 13.12, you see the frame of a lampshade. It is to be covered with a decorative cloth.The frame has a base diameter of 20 cm and height of 30 cm. A margin of 2.5 cm is to be given for folding it over the top and bottom of the frame. Find how much cloth is required for covering the lampshade. (Assume π = 22/7)

class 9 maths exercise 13.2

 

Ans. The diameter of the lampshade frame is 20 cm, therefore radius r of the lampshade frame is =20/2 =10 cm

Height h of the lampshade frame is 30 cm

The cloth required for covering the lampshade

=2πrH ,where H is length of the cover

= 2×(22/7)×10[ h + length of margin at the top and base)]

= 2×(22/7)×10[ 30+ 2×2.5)]

=(440/7)[35]

= 440×5

=2200

Hence cloth is required for covering the lampshade is 2200 cm²

Q11.The students of Vidyalaya were asked to participate in a competition for making and decorating penholders in the shape of a cylinder with a base, using cardboard. Each penholder was to be of radius 3 cm and height 10.5 cm. The Vidyalaya was to supply the competitors with cardboard. If there were 35 competitors, how much cardboard was required to be bought for the competition? (Assume π =22/7)

Ans.  Rdius r of the penholder is 3 cm and its height h is 10.5 cm

Cardboard required for a single penholder =Curved surface area of penholder +area of its circular base

Cardboard required for a single penholder

=2πrh +πr²

=πr(2h +r)

=(22/7) ×3(2×10.5 +3)

=(66/7)(21 +3)

=66×24/7

=1584/7

Cardboard required for 35 competitors is 

=(35 ×1584)/7

=5 ×1584

=7920

Hence cardboard was required to be bought for the competition is 7920 cm²

You can compensate us by donating any amount of money for our survival

Our Paytm No 9891436286

NCERT Solutions of  Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions of class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions of class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions of class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT solutions of class 10 science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of class 10 last years Science question papers

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Latest sample paper of science

NCERT solutions of class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions of class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top