NCERT solutions of class 9 science chapter3-Atoms and molecules - Future Study Point

NCERT solutions of class 9 science chapter3-Atoms and molecules

atoms and molecules

Science NCERT Solutions of the chapter3-Atoms and Molecules of chemistry part

The NCERT solutions of the chapter 3-Atoms and molecules are solutions of chemistry part of class 9 NCERT science textbook, these NCERT solutions are the initiations to get to know about the composition of matter, these class 9 science NCERT solutions of chapter 3-Atoms and molecules of chemistry part reveal the information how and why the elements or compounds react with each other and forms another compound. In chapter 3-Atoms and molecules are the particles that participate in chemical reactions? All NCERT solutions are solved by an expert teacher as per the CBSE norms.

atoms and molecules

 

NCERT solutions of class 9 science chapter3-Atoms and molecules

You can download PDF-NCERT solutions of class 9 science chapter3-Atoms and molecules

PDF-NCERT solutions of class 9 science chapter3-Atoms and molecules

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

 Q1- In a reaction, 5.3 g of sodium –  carbonate reacted with 6 g of ethanoic acid. The products were 2.2 g of carbon oxide. 0.9 g of water and 8.2 g of sodium ethanoate. Show that these observations are in agreement with the law of conservation of mass. 

Sodium carbonate +ethanoic acid →sodium ethanoate +carbon dioxide +water

Ans-The mass of reactants = mass of Sodium carbonate + mass of ethanoic acid

= 5.3 g + 6 g = 11.3 g

Mass of products formed = mass of sodium ethanoate + mass of carbon dioxide + mass of water

= 2.2 g + 0.9 g + 8.2 g

=11.3 g

So, observations are in agreement with the law of conservation of mass because in this chemical reaction the observation follows the law of conservation of mass as mentioned below.

Mass of reactants = Mass of products

   Q2-  Hydrogen and oxygen combine in the ratio of 1:8 by mass to form water. What mass of oxygen gas would be required to react completely with 3 g of hydrogen gas?

Ans-According to the law of constant proportion all the elements in a compound are always in the fixed ratio,so let 3 g of hydrogen reacts with X grams of oxygen.

Therefore

(1/8 ) = 3/X

X  =24

So, 24 g oxygen will be required to react with 3 g of hydrogen in the formation of water.

Q3-  Which postulate of Dalton’s atomic theory is the result of the law of conservation of mass?

Ans-2 nd postulate of Dalton’s atomic theory is the result of the law of conservation of mass because it states that atoms are indivisible particles, which can not be created or destroyed in a chemical reaction.

 Q4-  Which postulate of Dalton’s atomic theory can explain the law of definite proportions?

Ans- 6 th postulate of Dalton’s theory explains the law of definite proportions because it states that relative number and kinds of atoms are constant in a given compound.

Q5-Write down the formulae of

           (i)  Sodium oxide

           (ii)Aluminium chloride

           (iii) Sodium sulphide

           (iv) Magnesium hydroxide

Ans-

(i) Sodium chloride – NaCl

(ii)  Aluminium chloride – AlCl3

(iii)  Sodium sulphide – Na2S

(iv)  Magnesium hydroxide – Mg(OH)2

Q6-Write down the names of the compounds represented by the following formulae;

(i)  Al2(SO4)3

(ii) CaCl2

(iii) K2SO4

(iv) KNO3

(v) CaCO3

Ans-

(i)  Al2(SO4)3 – Aluminium sulphate

(ii)  CaCl2 – Calcium chloride

(iii)  K2SO4 – Potassium sulphate

(iv)  KNO3 – Potassium nitrate

(v)  CaCO3 – Calcium carbonate

Q7-What is meant by the term chemical formula?

Ans-Chemical formula of a compound shows what is its composition, from the chemical formula we get the combining capacity of each atom which is known as valency. The

way of writing chemical formula is i.e aluminium sulphate.

Valancy of aluminium 3 means it has capacity to hold 3 ions of sulphate and sulphate

has the charge 2 has capacity to hold 2 aluminium atoms.

So its chemical formula will be – Al2(SO4)3 

Q9-How many atoms are present in a

(i)  H2S molecule and

(ii)  PO43- ions

Ans-

(i)In H2S, Atoms of H =2, sulphur atom =1, so total atoms = 3

(ii) In PO43- ions, phosphorus atom = 1, oxygen atoms= 4, total atoms = 5

Q10-Calculate the molecular masses of H2, O2, Cl2, CO2, CH4, C2H6, NH3, CH3OH .

Ans-Molecular masses of the given substances are as follows.

H2 – 2 X 1 = 2 u

O2 – 2 X 16 = 32 u

Cl2 – 2 x 35 = 70 u

CO2 – 12 + 2 x 16 = 12 +32 = 44 u

CH4 – 12 + 4 x 1 = 12 + 4 = 16 u

C2H4 – 2 x 12 + 4 x 1 = 24 + 4 = 28 u

NH3 – 14 + 3 x 1 = 14 +3 = 17 u

CH3OH – 12 + 3 x 1 + 16 + 1 = 32 u 

Q11-Calculate the formula unit masses of ZnO, Na2O, K2CO3.(given atomic masses of

 Zn = 65 u, Na = 23 u, K = 39 u, C = 12 u and O = 16 u).

Ans-ZnO – 65 + 16 = 81 u

Na2O – 23 x 2 + 16 =62 u

K2CO3 – 39 x 2 + 12 + 16x 3 = 138 u                       

                            

Q12-If one mole of carbon atoms weighs 12 grams. What is the mass (in grams) of 1 atom of carbon ? 

Ans- 1 mole of carbon atoms = 6.022 x 1023 atoms

6.022 x 1023 atoms weighs = 12 grams

So 1 atom of carbon will weigh =12/(6.022 x 1023)

= 1.99 x 10-23 gram

Q13-Which has more number of atoms. 1OO grams of sodium or 100 grams of iron (given atomic mass of Na = 23 u, Fe = 56 u) ?

Ans-

Number of Na atoms

= (given mass of Na/molar mass of Na)x N0

atomic mass of Na = 23 u, so molar mass of Na= 23 g

given mass of Na = 100 g

N0 =  6.022 x 1023

Number of Na atoms = (100/23) x6.022 x 1023

= 2.62 x 1024

On the same way number of iron atoms in 100 g of iron = (100/56) x 6.022 x 1023

= 1.08 x 1024

In 100 g of iron and sodium number of Na atoms are more than the number of Fe atoms. 

                            

Q14.  A 0.24 g sample of compound oxygen and boron was found by analysis to contain 0.096 g of boron and 0.144 g of oxygen. Calculate the percentage composition of the compound by weight.

Ans

% of boron in the compound

= (quantity of boron )/(mass of sample)x 100

=( 0.096/0.24) x 100

= 40 %

Similarly % of oxygen = (0.144/0.24) x 100

= 60 %

Q15.   When 3.0 g of carbon is burnt in 8.00 g oxygen. 11.00 g of carbon dioxide is produced. What mass of carbon dioxide will be formed when 3.00 g of carbon is burnt in 50.00 g of oxygen ? Which law of chemical combination will govern your answer ?

Ans.If 3.0 g of carbon is burnt in 8.00 g oxygen as a result of  11 g of carbon dioxide is formed. According to law of constant proportion, all elements are in fixed proportion in a compound.So 3.00 g of carbon will react only with 8 g of oxygen and rest of the oxygen 50 – 8 = 42 mg will be freed or unreacted, So hear law of definite proportion is followed.

 Q16 –   What are polyatomic ions ? Give examples.

Ans-Polyatomic are group of atoms that have a net charge on them as an example  (sulphate ion)SO42-, (nitrate ion)NO3 etc.

Q17-   Write the chemical formulae of the following.

(a) Magnesium chloride

(b)Calcium oxide

 (c) Copper nitrate

 (d)Aluminium chloride

(e)Calcium carbonate

Ans- Valency of Mg, Ca , Cu  and Al are 2, 2, (1,2) and 3 respectively.

Q18-Give the names of the elements present in the following compounds.

 (a)Quick lime

(b)Hydrogen bromide

(c) Baking powder

(d)Potassium sulphate

Ans-

(a)Quick lime – CaO( Calcium, oxygen)

(b) Hydrogen bromide – HBr( Hydrogen, Bromine)

(c)Baking powder – NaHCO3(Sodium, Hydrogen, Carbon, Oxygen)

(d) Potassium sulphate – K2SO4( Potassium, Sulphor, Oxygen)

Q18-Calculate the molar mass of the following substances.

(a)Ethyne, C2H2

(b)The sulphur molecule, S8

(c)Phosphorus molecule, P4 (Atomic mass of phosphorus = 31)

(d)Hydrochloric acid, HCl

(e)Nitric acid, HNO3

Ans-

(a)  Molecular mass of C2H2 = 2 x 12 + 2 x 1 =26 u

So molar mass of C2H2 = 26 g

(b)Molecular mass of sulphur molecule, S8 = 8 x 32 =256 u

Molar mass of S8 = 256 g

(c)molecular mass of P4 =4 x31 = 124 u

Molar mass of P4 =124 g

(d)Molecular mass of HCl = 1 + 35 = 36 u

Molar mass of HCl = 36 g

(e)Molecular mass of HNO3 = 1 + 14 + 16 x 3 =63 u

Molar mass of HNO= 63 g

 

Q19-What is the mass of –

(a)1 mole of nitrogen atoms?

(b)4 moles of aluminium atoms (Atomic mass of aluminium =27)

(c)10 moles of sodium sulphite(Na2SO3)?

Ans-

(a)Mass of 1 mole nitrogen atom

= its molar mass =14 

Q20- Convert into mole.

(a)12 g of oxygen gas

(b)20 g of water

(c)22 g of carbon dioxide

Ans-

(a)Molecular mass of oxygen gas, O2= 16 x2 = 32 u

Molar mass of O2 = 32 g

No. of moles in 12 g of O2 = m/M

Given mass of O2, m= 12 g

Molar mass of O2, M =32 g

So, no. of moles of O2 =12/32 = 0.375

(b)  Molecular mass of water, H2O = 2×1 +16 =18 u

Molar mass of water, M = 18 g

Given mass , m= 20 g

No. of moles of water =m/M = 20/18 = 1.11

(C) Molecular mass of CO2 = 12 + 16 x 2 = 44 u

Molar mass of CO2, M =44 g

Given mass of CO2, m =22 g

No. of moles of CO2 = m/M = 22/44 = 0.5

Q21-What is the mass of :

(a)0.2 moles of oxygen atoms ?

(b)0.5 moles of water molecules ?

Ans –

Atomic mass of oxygen = 16 u

So, molar mass (M )of ,O = 16 g

Given mass of O =m

No. of moles of O =m/M

0.2 = m/16

0.2 x 16 = m, m= 3.2 g

(b)Molecular mass of water, H2O = 18 u

Molar mass, M of water = 18 g

No. of moles of H2O = m/M

So, given mass, m = 0.5 x 18 = 9 g

Q22-Calculate the number of molecules of sulphur(S8) present in 16 g of solid sulphur.

Ans- Molecular mass of S8 = 8 x 32 =256 u

Molar mass ,M of S8 = 256 g

Given mass, m = 16 g

No. of molecules of sulphur = (m/M) x N0

N0 = 6.022 x 1023

No. of molecules of sulphur = (16/256) x 6.022 x 1023

= 0.376 x 1023

= 3.76 x 1022

Q23-Calculate the number of aluminium ions present in 0.051 g of aluminium oxide.

(HINT: The mass of an ion is the same as that of an atom of the same element. Atomic mass of Al =27 u)

Ans-

Molecular mass of aluminium oxide ,Al2O3 = 27 x2 + 16 x 3 =54 + 48 = 102 u

Molar mass of aluminium oxide ,M= 102 g

No. of molecules of ,Al2O3 = (m/M) x6.022 x 1023

Given mass , m = 0.051 g

No. of molecules of ,Al2O3 = (0.051/102) x6.022 x 1023

= 0.0030 x 1023

=3.0 x 1020

No. of ions in Al2O3 = no. of atoms Al2O3 = 2

So,total number of ions present in 0.051 g of Al2O3

= 3.0 x 2 x 1020

 = 6 x 1020

Class 9 CBSE Science Notes

Three Laws of Motion: Class 9 CBSE

Evoporation,Vapourization and Latent heat -Class 9 CBSE notes

What is an atom,molecule and atomicity of a substance?

How to determine Valency,net charge of an ion and Molecular formula of a substance.

Thrust and Pressure : Difference

The Complete Detail of Archimedes Principal

Average Speed and Average Velocity: Differences

How to evaluate recoil velocity of gun

If energy is conserved then why do we need to save it for future generations?

Molar mass,molecular mass and mole concept

What is second law of of motion ?

What is universal law of gravitational force

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number System Chapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate Geometry Chapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variables Chapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s Geometry Chapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and Angles Chapter 14-Statistics
Chapter 7-Triangles Chapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundings Chapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure? Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and Molecules Chapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the Atom Chapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of life Chapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- Tissues Chapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organism Chapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- Motion Last years question papers & sample papers

CBSE Class 9-Question paper of science 2020 with solutions

CBSE Class 9-Sample paper of science

CBSE Class 9-Unsolved question paper of science 2019

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real number Chapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-Polynomial Chapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equations Chapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equations Chapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic Progression Chapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-Triangle Chapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometry Chapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equations Chapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and Salt Chapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-Metals Chapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its Compounds Chapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elements Chapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life Process Chapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and Coordination Chapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce? Chapter 16-Management of Natural Resources

Solutions of Class 10 Science Sample Paper and Question Papers for Term-1 and Term 2 2021-22 CBSE Board

Solution of Class 10 Science Question Paper Preboard 2021-22:Term 2 CBSE Board Exam

Solutions of Class 10 Science Sample Paper Term-1 2021-22 CBSE Board

Class 10 Science Sample Paper for Term 2 CBSE Board Exam 2021-22 with Solution

Solutions of Class 10 Science Question Paper Preboard Examination (First) 2021 -22 Class 10 Science

CBSE Class 10 – Question paper of science 2020 with solutions

CBSE class 10 -Sample paper of Science 2020

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-Sets Chapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functions Chapter 10- Straight Lines
Chapter 3- Trigonometry Chapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical induction Chapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbers Chapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear Inequalities Chapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and Combinations Chapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem  Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and Functions Chapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric Functions Chapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-Matrices Chapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-Determinants Chapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and Differentiability Chapter 13-Probability
Chapter 6- Application of Derivation CBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE

 

 

 

 

 

Scroll to Top