NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions - Future Study Point

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions

In this exercise 3.4 of the trigonometric function, we will study the solutions of trigonometric equations. The  equation containing trigonometric functions are known as trigonometric equations,like sinx = siny, cosx +1 =0 etc. The solutions of these trigonometric equations are of two kinds.

1-Principal Solution. The values of an unknown angle between 0° and 360°that satisfy the given equation are known as principal solutions of the given equation.

2-General Solutions. Set of infinite solutions that satisfy the given equation is known as the general solution, this solution is lead due to the periodicity of the trigonometric functions. The general solution depends upon period of the trigonometric function, as an example if principal solution of the equation sinx =1 ⇒ sinx= sinπ/2,so principal solution is x =π/2 then, this equation will satisfy for x= (2π ±π/2), (4π± π/2)…..etc, so in compact form, we can write these solutions x =nπ +(–1)n×π/2, it is all about the general solution. The periodicity and general solutions of trigonometric functions are given below.

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions

 

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

Study notes of Maths and Science NCERT and CBSE from class 9 to 12

NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q1. Find the  principal and general solution of the equation tanx = √3.

Answer.

 

Hint: All possible values of x lying between 0 and 2π which satisfy the equation are called principal solutions.

Therefore, substituting √3 by tanπ/3 and tan 4π/3 we get

For calculating general solution if we have tanx = tany then the value of x = nπ + y is known as general solution of the equation tanx = tany,so

Taking the smaller value of the solution π/3

4π/3 was not taken here because it is one of the infinite solutions ( for n=1, x = π +π/3 =4π/3)

(n∈ z)

will be the general solution of the equation.

Q2. Find the principal and general solution of the equation secx = 2.

Answer.

secx =2

Since the value of secx is positive(i.e 2),x will lie on 1 st and 4 th quadrant.(value of secx is positive in 1st and 4 th quadrant).

4 th quadrant means 2π −x (x =π/3)

Therefore principal solutions of the equation will be

If secx = secy then  general solution of the equation is given by the same expression as for the cosx =cosy, see the hint.

Hint: If cosx = cosy⇒1/secx = 1 /secy⇒secx=secy,therefore secx =secy implies that cosx = cosy.

(n ∈ z)

Therefore the general solution of the equation will be 2nπ ± π/3.

Q3. Find the principal and general solutions of the equation cotx = –√3.

Answer.

cotx = –√3.

√3 = cotπ/6

Value of cotx is negative ,so  x  will lie on 2nd quadrant (i.e π– π/6) and fourth quadrant(i.e 2π– π/6)(value of cotx is negative in 2 nd and 4 th quadrant).

Therefore the principal solutions of the given equation will be,

Therefore  the general solution of the given equation is

Q4.Find the general solution of cosecx =–2.

Answer.

Value of cosec is negative in 3rd(π+π/6) and 4 th quadrant (2π–π/6).

Therefore the principal solutions of the given equation will be,

The general solution of the given equation will be

As we know cosecx = 1/sinx

Q5.Find the general solution of the equation cos4x = cos2x.

Answer.

cos4x = cos2x

cos4x – cos2x = 0

⇒2sin3x.sinx= 0

⇒sin3x=0 and sinx =0

sin3x=0

sin3x = sin0

since θ = 0

3x = nπ

sinx =0 =sin0

x = nπ

Therefore general solution of both the equation will be

Q6. Find the general solution of the equation cos3x + cosx – cos2x = 0.

Answer.

cos3x + cosx – cos2x = 0

(cos3x + cosx )– cos2x = 0

⇒2cos2x.cosx – cos2x =0

⇒cos2x(2cosx – 1) = 0

Since general solution of the equation cosx = cosy is x = 2nπ ± y,so

cos2x = 0

2cosx – 1 =0

2cosx = 1

Therefore the general solution of the given equation will be

Q7. Find the general solution of the equation sin2x + cosx = 0.

Answer.

sin2x + cosx = 0

2sinx.cosx + cosx = 0

cosx(2sinx + 1) = 0

cosx = 0, 2sinx + 1 = 0

cosx = cos0, sinx = –1/2⇒sinx = -sinπ/6 = sin(π+ π/6)=sin7π/6

Therefore the general solution of the given equation will be ,

Q8. Find the general solution of the  equation sec²2x = 1 – tan2x.

Answer.

sec²2x = 1 – tan2x

1 + tan²2x  = 1 – tan2x

tan²2x + tan2x = 0

tan2x(tan2x +1) = 0

tan2x = 0

tan2x = tan0( general solution of the equation (tanx = tany) is x = nπ + y)

2x = nπ + 0

 

tan2x +1 = 0

tan2x = –1

Value of tan is negative so 2x will lye in 2nd(π –π/4) and 4 th quadrant (2π – π/4)[tanθ is negative in 2nd and 4 th quadrant].

Taking the smaller value of 2x

Therefore the general solution of the given equation is

(n εz)

 

Q9. Find the general solution of the equation sinx + sin3x + sin5x = 0.

Answer.

sinx + sin3x + sin5x = 0

(sinx + sin5x )+ sin3x = 0

⇒2sin3x.cos(–4x) + sin3x=0

⇒2sin3x.cos4x +sin3x=0

⇒sin3x(2cos4x +1) =0

sin3x = 0 and 2cos4x +1 =0⇒cos4x = –1/2=–cosπ/3

cos4x = –cosπ/3

Value of cos4x  is negative in 2nd (π -π/3) and 3rd quadrant(π + π/3),taking smaller value in getting general solution.

Therefore the general solution of the given equation is

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “NCERT Solutions for Class 11 Maths Exercise 3.4 of Chapter 3 Trigonometric Functions”

  1. Hello

    YOU NEED FAST PROXY SERVERS ?

    Check it out this Anonymous and Private Proxy Servers.
    – HTTP & SOCKS5 Proxy supported.
    – IP Authentication or Password Authentication available.
    – MORE INFO HERE: https://bit.ly/3ifZkmL

    Thanks, Benny Perron
    If you no longer wish to hear from us, please reply this email.

Comments are closed.

Scroll to Top