NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.1 of Chapter 9 Sequences and Series - Future Study Point

NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.1 of Chapter 9 Sequences and Series

NCERT solutions class 11 ex.9.1

NCERT Solutions of Class 11 Maths Exercise 9.1 – Sequences and Series

NCERT Solutions of class 11 maths exercise 9.1 of chapter 9-‘Sequences and series’ are the solutions of unsolved question exercise 9.1 of chapter 9 of class 9 NCERT textbook prescribed by CBSE  a reputed board for school education.All questions of exercise 9.1 of chapter 9 of the maths NCERT textbook are solved by an expert of maths by a step by step method, so every student can understand the solutions quickly.

In class 10 you have studied one part of Sequences and Series, the chapter ‘Arithmetic Progression’, now in class 11 you will study it in more advance with other important series geometrical progression and other complex series.

NCERT solutions class 11 ex.9.1

 

NCERT Solutions For Class 11 Maths  of Chapter 9 Sequences and Series

Exercise 9.2 – Sequence and Series

Exercise 9.3 – Sequence and Series

Exercise 9.4 – Sequence and Series

Study notes of Maths and Science NCERT and CBSE from class 9 to 12

 

NCERT Solutions of exercise 9.1 ‘ Sequences and Series

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q1.Write the first 5 terms of the sequence whose n the term is an = n(n +2).

Ans. The n the term of the series is given to us = n(n + 2)

The first term(n=1) of the series = 1(1 +2) = 3

Second term(n =2) of the series = 2(2 + 2) = 8

Third term of the series(n =3) = 3(3 + 2) = 15

Fourth term of the series (n =4) = 4( 4 +2) =24

Fifth term of the series (n =5) = 5(5 + 2) = 35

Q2.Write the first 5 terms of the sequences whose n the term is 

Ans. The n the term given to us is

Substituting n by the first 5 numbers 1,2,3,4 and 5, we will get first 5 terms of the sequences.

Hence the first 5 terms of the sequences are 1/2,2/3,3/4, 4/5 and 5/6

Q3. Write the first five terms of the sequences whose n the term is an = 2n

Ans. We are given the n the term

an = 2n

Substituting n by first numbers, we will get first 5 terms

a1 = 21= 2, a2 = 22 = 4, 23 = 8, 24 =16, 25 = 32

Hence first 5 terms of the sequences are 2,4,8,16 and 32.

Q4.Write the first five terms of the sequences whose n the term is

Ans. We are given the n the term

Substituting n by first 5 numbers, 1,2,3,4 and 5 we will get first 5 terms

Hence first 5 terms of the sequences are -1/6,1/6, 1/2,5/6 and 7/6

Q5. .Write the first five terms of the sequences whose n the term is an = (-1)n-15n+1

Ans.We are given the n the term, an = (-1)n-15n+1

Substituting n by first 5 numbers, 1,2,3,4 and 5 we will get first 5 terms

a1 = (-1)1-151+1,=(-1)05² = 5² = 25

a2 = (-1)2-152+1,=(-1)15³ = -1×5³ = -125

a3 = (-1)3-153+1 =(-1)254 = 625

a4 = (-1)4-154+1 =(-1)355 = -3125

a5= (-1)5-155+1 =(-1)456 = -15625

Hence first 5 terms of the sequences are

Q5. .Write the first five terms of the sequences whose n the term is

Ans.We are given the n the term

Substituting n by first 5 numbers, 1,2,3,4 and 5 we will get first 5 terms

Hence first 5 terms of the sequences are 3/2, 9/2, 21/2, 21 and 75/2

Q7. Find 17 the and 24 term in the following sequence whose n th term is an = 4n -3

Ans.  We are given the n th term, an = 4n -3

Substituting n = 17 and n =24 in the n th term of the sequences

a17 = 4×17 -3=68-3=65

a24 = 4×24 -3=96-3=93

Q8.Find the seventh term in the following sequence whose n th term is

Ans.We are given the n th term of the sequence

Substituting n = 7

Q9..Find the nine th term in the following sequence whose n th term is

an = (-1)n-1n3

Ans. We are given the n th term of the sequence

an = (-1)n-1n3

Substituting n = 9

a9= (-1)9-193,=1X729 = 729

Q10.Find the 20 th term in the following sequence whose n th term is

Ans. We are given the n th term of the sequence

Substituting n = 20

Q11.Write the first 5 terms of the following sequence and obtain the corresponding series.

an = 3an-1 +2 for all n >2.

Ans. We are given  a1=3  and an = 3an-1 +2 for all n >2

The n th term of the sequence is

an = 3an-1 +2 for all n >2

Substituting n = 2,3,4,5 we have

a2 = 3a2-1 +2 = 3a1 +2=3×3+2=11

a3 = 3a3-1 +2 = 3a2+2=3×11+2=35

a4 = 3a4-1 +2 = 3a3+2=3×35+2=107

a5 = 3a5-1 +2 = 3a4+2=3×107+2=323

First 5 terms of the sequence are 3,11,35,107 and 323

Try question number from 12 to 14

Q12.Write the first 5 terms of the following sequence and obtain the corresponding series.

Ans. We are given the first and nth term of the sequence

Substituting n = 2,3,4,5 we have

The second term of the sequence

Therefore first 5 terms of the series are -1,-1/2,-1/6,-1/24 and -1/120

Q13Write the first 5 terms of the following sequence and obtain the corresponding series.

a1 = a2=2, an = an-1 – 1, n≥ 2

Ans. Given :a1 = a2=2, an = an-1 – 1

Then , a3 = a2 – 1 = 2 – 1 = 1

a4 = a3 – 1 = 1 – 1 = 0

a5 = a4 – 1 = 0 – 1 = -1

Thus , the first five terms of the sequence are 2 ,2 ,1 ,0 and -1

The corresponding series is

2 + 2 + 1 + 0 +(- 1)+…

Q14.The Fibonacci sequence is defined by 

Ans.Given,

a3 = a2 + a1 =  1 + 1  = 2

a4 = a3 + a2  = 2 + 1  = 3

a5 = a4 + a3  = 3 + 2 = 5

Thus ,

For n = 1,2,3,4 and 5 the sequence is given as following

For n =1

For n =2

For n=3

For n= 4

For n= 5

You can compensate us

Paytm number 9891436286

The money collected by us will be used for the education of poor students who leaves their study because of a lack of money.

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

Class 11 NCERT solutions of Physics and Chemistry

Chapter 1 – Some concepts of the chemistry

Chapter 1-Physical World,Physics

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top