NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle - Future Study Point

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle

class 10 maths ncert solutions chapter 10 maths

 Class 10 Maths NCERT Solutions of Chapter 10 Circle

NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle: NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle is one of the most important study inputs for your CBSE Board exams. This blog brings the Class 10 Maths NCERT Solutions of Chapter 10 Circle to get ready for board exams 2022-23. Solutions to every one of the unsolved questions of Class 10 NCERT Maths Chapter 10 are given here with suitable answers that offer you an idea to display how to solve maths questions in the most ideal manner in the exam. These NCERT Solutions of Maths Class 10 Chapter 10 Circle are created by an expert of Maths who has 20 years of experience in teaching Maths subjects to Class 9,10,11 and 12 .

class 10 maths ncert solutions chapter 10 maths

Importance of NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle

Maths NCERT solutions for class 10 are the most valuable study inputs for achieving excellent marks in CBSE board exams, therefore all students are required to repeat NCERT solutions of maths cyclically. For achieving excellence in maths of class 10, 60-70 % contribution goes to NCERT solutions and the rest 30-40 % credit goes to the study of last year’s maths unsolved or solved question papers. In studying maths as much as you practice you learn more and more.

Download PDF-NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle

You can download a free PDF of NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle for studying it when you are offline, the link for downloading NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle is given below.

Download PDF-NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle

Class 10 Most Important Questions of Chapter 10 Circle 

You can study the Most Important Questions of Chapter 10 Circle from the following link

Class 10 Most Important Questions on Chapter 10 -Circle

Class 10 Maths NCERT Solutions of Chapter 10 Circle

Exercise 10.1

Q1. How many tangents can a circle have?

Ans.A circle has infinite points and through each point a tangents can be drawn so a circle can have infinite tangents.

infinite tangents to circle

 

Q2.Fill in the blanks:

(i)A tangent to a circle intersects it in ……..point(s)

(ii)A line intersecting a circle in two points is called a ……….

(iii)A circle can have ………..parallel tangents at the most.

(iv)The common point of a tangent to a circle and the circle is called…….

Ans. (i) A tangent to a circle intersects it in one point.

(ii)A line intersecting a circle in two points is called a secant.

(iii)A circle can have two parallel tangents at the most.

(iv)The common point of a tangent to a circle and the circle is called the contact point.

Q3.A tangent PQ at a point P of a circle of radius 5 cm meets a line through the centre O at a point Q so that OQ = 12 cm. Length PQ is :

(A)12 cm       (B)13 cm      (C)8.5 cm       (D) √(119) cm

Ans.

As we know OP⊥ PQ, because P is the contact point of the circle , PQ is the tangent on the circle and OP is the radius of circle.

radius 5 cm OQ 12 cm find PQ

 

∆OPQ is the right triangle

So, OQ² = OP² + PQ²

PQ ² = OQ² – OP²

PQ ² = 12² -5²

PQ² = 144 – 25 =119

PQ =√119

Hence the length of PQ is√119 cm

 

Class 10 Maths NCERT Solutions of Chapter 10 Circle

Exercise 10.2

In question number 1 to 3, choose the correct option and give justification.

Q1.From a point Q, the length of the tangent to a circle is 24 cm and the distance of Q from the center is 25 cm. The radius of the circle is.

(A) 7 cm                   (B)12 cm

(C)15 cm                  (D)24.5

Ans.

Let O is the centre  of circle ,we are given that OQ = 25 cm, PQ = 24 cm

from O-Q =25 cm and PQ =24 cm,PQ =?

 

According to theorem OP ⊥ PQ, where OP is the radius and PQ is the tangent

Therefore ΔOPQ is the right triangle

Applying Pythagoras theorem

OQ² = PQ² + OP²

OP² = OQ² – PQ²

OP² = 25² – 24²

OP² = 625 – 576

OP² = 49

OP = 7

Therefore the length of the radius OP is 7 cm, so  (A) is the right option.

Q2.In the given fig. if TP and TQ are the two tangents to a circle with centre O so that ∠POQ=110º then ∠PTQ is equal to

(A) 60º                      (B)70º

(C)80 º                      (D)90º

Ans.

Q2,Class 10 circle

 

As we are given TP and TQ  are tangents of the circle ,therefore P and Q will be contact points of tangents.

O is the centre of circle , therefore OP and OQ will be the radii of the given circle

∵OP⊥ TP and OQ ⊥ TQ ( The radius is perpendicular to the tangent)

∴∠OQT = 90º  and ∠ OPT = 90º

∠POQ + ∠PTQ + ∠OQT + ∠ OPT = 360º (Angle sum property of quadrilateral)

110º + ∠PTQ + 90º + 90º = 360º

∠PTQ = 360º – 290º

∠PTQ = 70º

Therefore right option is (B).

Q3. If tangents PA and PB  from a point P to a circle with centre O  are inclined to each other at an angle of 80º then ∠POA is equal to

(A) 50º      (B) 60º      (C)  70º      (D) 80º

Ans.

Q 3 ex.circle class 10

∠PAO = ∠PBO = 90º ( The radius is perpendicular to the tangent)

∠PAO + ∠PBO + ∠AOB + ∠APB = 360º (Angle sum property of quadrilateral)

90º  + 90º + 80º +∠AOB = 360º

∠AOB = 360º – 260º

∠AOB = 100º

Considering ΔPOA and ΔPOB

OP = OP (Common)

OA = OB (Radii of same circle)

∠PAO = ∠PBO = 90º ( The radius is perpendicular to the tangent)

ΔPOA ≅ ΔPOB (RHS rule )

∠POA = ∠POB (By CPCT)

∠POA +∠POB = 100º

2∠POA = 100º

∠POA = 50º

Q4. Prove that the tangents drawn at the ends of diameter of a circle are parallel to each other.

Ans. Let PQ and RS are the tangents drawn on both the ends of the diameter MN

Q4 circle class 10

 

 

MO and NO are the radii of the circle

PM ⊥ MO and RN ⊥ NO  ( Radius is perpendicular to the tangent)

∴∠PMO = 90º and  ∠ RNO = 90º

∠PMO + ∠ RNO =90º + 90º = 180º

Since the angles, ∠PMO  and ∠ RNO are co-interior angles, MN transversal

Here the sum of co-interior angles is 180º, therefore RS ∥ PQ

Q5. Prove that perpendicular at the point of contact to the tangent to a circle passes through the centre.

Ans.

Let PQ is the tangent to a circle with centre O where T is the contact point of the tangent

Let TR ⊥ PQ , doesn’t pass through the centre O

∠OTQ = 90º (The angle between tangent and radius)

∠RTQ = 90º(We have supposed)

∠OTQ = ∠RTQ

R and O coincide to each other, therefore TR must have to pass through the centre of the circle.

Q6. The length of tangent AB  from a point A at a distance 5 cm from the centre of the circle is 4 cm. Find the radius of the circle.

Ans.

Let B is the contact point and AB is the tangent

∠ABO = 90º (Radius OB⊥ AB)

∴ABO is right triangle

Therefore the radius of the circle will be = 3 cm

Class 10 Maths NCERT Solutions of Chapter 10 Circle

Q7.Two concentric circles are of radii 5 cm and 3 cm. Find the length of the chord of the larger circle which touches the smaller circle.

Ans.

Triangle OCB

Let AB is the chord of the larger circle which touches smaller circle at C

OC ⊥ AB (The radius is perpendicular to the tangent)

ΔOCB will be a right triangle

BC² = OB² – OC²

BC² = 5² – 3²= 25 – 9   = 16

BC = 4

AB = 2 × BC (Perpendicular from centre to chord  bisects the chord)

AB = 2 × 4 = 8

Therefore the length of the chord which touches smaller circle is 8 cm.

Click the link below and make your preparation easy

Q8. A quadrilateral is drawn to circumscribe a circle (see fig.) . Prove that AB + CD = AD + BC

Ans.

circle circumscribed by quadrilateral

 

Let the circle touches the quadrilateral at P,Q,R and S points

Applying the theorem that tangent from an external point to the  circle are equal

From the fig.we have

Hint: Keep the line segments of opposite sides at one side

AP = AS……….(i)

BP = BQ………..(ii)

DR = DQ………(iii)

CR  = CS……….(iv)

Adding all  of the equations

AP + BP + DR + CR = AS + BQ + DQ + CS

Arranging these line segments to get the sides

(AP + BP )+ (DR + CR) = (AS + CS) + (BQ + DQ )

AB  + CD = AD + BC

Q9. In fig. XY and X’Y’ are two parallel tangents to a circle with centre O and another tangent with point of contact C intersecting XY at A and X’Y’ at B . Prove that ∠AOB = 90º.

Ans. In the given fig. joining the points A to O, B to O and O to C

 

Q9 circle

Let ∠PAC = 2x

∠OAC = x ( The line joining  an external point and  centre  of the circle bisects the angle between the tangents drawn from the external point)

∠PAC + ∠QBC = 180 (Sum of co-interior angles)

∠QBC = 180 – 2x

∠OBC = 90 – x

Considering ΔAOB

∠AOB +  ∠OBC + ∠OAC = 180 ( Angle sum property of triangle)

∠AOB + 90 – x + x = 180

∠AOB = 90

Hence ∠AOB =90º

Q10. Prove that the angle between the two tangents drawn from an external point to a circle is supplementary to the angle subtended by the line segment joining the point of contact at the centre.

Ans.

Q10 circle

GIVEN. Two tangents AB  and BC inclined with angle ∠ABC and their contact points on the circle are  A and C, AC subtends ∠AOC  to the centre.

TO PROVE. ∠AOC  +   ∠ABC = 180º

CONSTRUCTION. Join A to C

PROOF. ∠OAB  = 90º and ∠OCB = 90º ( The radius is perpendicular to tangent)

In quadrilateral OABC

∠OAB  + ∠OCB + ∠AOC  + ∠ABC = 360º ( Angle sum property of quadrilateral)

90 + 90 + ∠AOC  + ∠ABC  = 360º

∠AOC  + ∠ABC = 360º – 180 = 180

Therefore the angle between two tangents is supplementary to the angle subtended by the line segment joining the point of contact at the centre.

Q11. Prove that the parallelogram circumscribing a circle is a rhombus.

Answer.

Q11 circle

 

Given → Parallelogram ABCD circumscribing a circle with center o which is touching it at P, Q, R and S points.

To Prove → The given parallelogram ABCD is a rhombus

Proof →  AB = DC……….(i)(Opposite side of the parallelogram)

                 AD = BC……….(ii)(Opposite side of the parallelogram)

                AP  =     AS ………(iii) [Tangents drown on a circle from a same external point are equal]

               BP = BQ   ………(iv)[Tangents drown on a circle from a same external point are equal]

                DR = DS  ………(v)[Tangents drown on a circle from a same external point are equal]

               CR = CQ   ……….(vi)[Tangents drown on a circle from a same external point are equal]

HINT: Write the tangents corresponding to opposite sides same side as written above.

Adding (iii) to (vi) all equation we get

AP + BP + DR + CR = AS + BQ + DS + CQ

Arranging these line segments in order to get the side of paralellogram

(AP + BP) + (DR + CR) = (AS + DS )+ (BQ + CQ)

AB + DC  = AD + BC

From equation number (i) and (ii)

DC + DC = AD + AD

2DC = 2AD

DC = AD

It is clear that  AB = BC = DC= AD

All sides of the given parallelogram are equal therefore it is a rhombus.

Q12. A triangle ABC is drawn to circumscribe a circle of radius 4 cm such that the segment BD and DC into which  BC is divided by the point of contact D are of lengths 8 cm and 6 cm respectively (see fig.). Find the sides AB and AC.

Ans.

 

Q12 circle class 10

 

Let  AF = AE = x (Tangents drawn from an external point to the circle)

Drawing OF ⊥ AC, OE ⊥ AB and  OD ⊥ BC

Area of ΔABC = Sum of area of all  Δ’s inside it

arΔABC = 4x +24 +32 = 4x + 56…………(i)

AC = (6 + x) cm, BC = 8+6= 14 cm, AB = (8+x) cm

From (i)

Squiring both sides

48x(x +14) = (4x + 56)²

48 x² + 672 x = 16 x² + 3136 + 448 x

48 x² – 16x² + 672x – 448 x – 3136 = 0

32 x² + 224 x – 3136 = 0

x² + 7 x – 98= 0

x² + 14 x – 7x -98 = 0

x (x + 14) – 7( x + 14) = 0

(x + 14)( x – 7) = 0

x = 7, x = -14,neglecting x = -14,since length of a line segment can’t be negative

Hence AC = AF+ CF = x + 7 = 6 + 7 =13 cm and AB = AE+ BE = x + 8 = 7 + 8 = 15 cm

Study the following post and clear your A to Z concept of electric current and its heating effect

Q13. Prove that opposite sides of a quadrilateral circumscribing a circle subtend supplimentry angles at the centre of the circle.

Ans. 

Q13 circle class 10

GIVEN. ABCD is a quadrilateral

TO PROVE. ∠AOB + ∠DOC = 180º

                      ∠AOD + ∠BOC = 180º

PROOF.  Considering the Δ’s AOC and DOC

The line joining to the centre from the point tangents drawn bisect the angle between the tangents.

Therefore we have

∠AOB =180° – (∠A +∠B)/2……….(i)

∠DOC =180° – (∠D +∠C)/2……….(ii)

 

Adding both the equation

∠AOB + ∠DOC = 360° -(∠A +∠B +∠D +∠C)/2

∠AOB + ∠DOC = 360° – 360°/2[since ∠A +∠B +∠D +∠C=360°

∠AOB + ∠DOC = 180°

 

 

Similarly 

∠AOD + ∠BOC = 180º

Hence opposite sides of a quadrilateral circumscribing a circle subtend supplementary angles at the centre of the circle.

Important notes for understanding NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle

Introduction: The circle is a collection of points that are at a constant distance from a fixed point known as the center of the circle. The terms related to the circle are the following.

Secant: The line which intersects the circle known as the secant of the circle.When such an intersecting line intersects the circle at one point or contacts the circle is known as the tangent of the circle. Tangent is called the special case of secant.

secant and tangent

Tangent: Tangent to a circle is a line that contacts the circle at only one point,there is only one tangent at a point of the circle.

The tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact.

Let P is the contact point to the circle of the tangent RS and Q is a point on RS

Let if Q is inside the circle then RS would be secant of the circle

Therefore OQ must be longer than the radius of the circle

OQ> OP

It is true for every point which lies on RS except the point P

Since OP is the shortest distance from O to RS, therefore OP is perpendicular on RS

OP ⊥RS

tangent perpendicular to radius

Perpendicular drawn from the center to chord of a circle bisects the chords.

To prove this theorem drawing OP⊥ AB and joining both ends of the chord   to the center

Considering both ∆AOP and ∆BOP

AO= OB (radii of the same circle)

OP = OP(common)

∠APO = ∠BPO (Each of 90º)

∆APO = ∆BPO( RHS rule)

AP = BP(By CPCT)

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT Solutions for Class 11 Physics

Chapter 1- Physical World

chapter 3-Motion in a Straight Line

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry

Chapter 1-Some basic concepts of chemistry

Chapter 2- Structure of Atom

NCERT Solutions for Class 11 Biology

Chapter 1 -Living World

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “NCERT Solutions For Class 10 Maths Chapter 10 Circle”

  1. Hі! Someone in my Facebook group ѕhared this
    site with us so I came to check it oᥙt.
    I’m definitely loѵing thе information. I’m book-markіng and will be tweeting tһis to
    my followers! Superb blog and great ѕtyle and design.

Comments are closed.

Scroll to Top