Class 10 Chemistry Practical Based Questions for CBSE 2020-21 Board Exam - Future Study Point

Class 10 Chemistry Practical Based Questions for CBSE 2020-21 Board Exam

chemistry questions class 10

Class 10 Chemistry Practical Based Questions for CBSE 2020-21

Here class 10 chemistry practical based questions published by Future Study Point are going to help you in the preparation of science question paper CBSE board examination 2020-21. All questions are written by an expert of the subject. After studying these chemistry practical questions every student will get an idea about a few extra questions asked in science paper of board exams.

chemistry questions class 10

 

NCERT Solutions Class 10 Science from chapter 1 to 16

Science and Maths NCERT solutions for Class 9 ,10 and 11 classes

Techniques of Achieving Hundred Percent Marks in Mathematics.

Buy Class 10 physics and chemistry notes-e-book at the price of Rs 50

Class 10 Chemistry Practical Based Questions for CBSE 2020-21 Board Exam

Click for online shopping

Future Study Point.Deal: Cloths, Laptops, Computers, Mobiles, Shoes etc

Q1. A student added dilute HCL to solid sodium carbonate and note down observation as: of

(i) No change takes place

(ii) A loud sound is produced

(iii) A brisk effervescence occurs

(iv) Solution turns blue

Correct observation is

(a) I                                    (b) II

(c) III                                 (d) IV

Ans.(III) A brisk effervescence occurs.

Q2. A gas produced on reaction of sodium carbonate with dilute HCL will

(i) Burn with pop sound

(ii) Be colourless and odourless

(iii) Turn lime water milky

(iv) Extinguish burning splinter if brought near it

The incorrect statement about the gas is:

(a) i                                  (b) ii

(c) iii                             (d) iv

Ans.(a) i

 

Q3. A gas produced on reaction of zinc metal with dilute HCL

(i) Burns with a pop sound

(ii) Is colourless and odourless

(iii) Turns lime water milky

(iv) Is combustible

The incorrect statement about the gas is:

(a) I                                    (b) II

(c) III                                 (d) IV

Ans.(iii) Turns lime water milky

Q4.Rohit added a pinch of solid sodium carbonate to a test tube containing dilute NaOH and observes that

(i) Brisk effervescence

(ii) White ppt formed

(iii) Colorless gas produced

(iv) No change

Correct observation is:

(a) I                                    (b) II

(c) III                                 (d) IV

Ans.(IV) No change

Class 10 chemistry Viva Voce Questions and Answers for CBSE Board 2020-21

Q5.The metal which liberates hydrogen gas with both the acid and base(alkali)

(a) Iron                          (b) Zinc

(c) Copper                    (d) Silver

Ans.(b) Zinc

Q6.Which of the following properties are shown by dil.HCL.

(i) It turns blue litmus to red

(ii) It turns red litmus blue

(iii) It reacts with zinc to produce a colourless gas

(iv) It reacts with solid sodium carbonate to give brisk effervescence

Correct observation is:

(a) i and iii only

(b)  ii and iii only

(c) i, ii and iv only

(d) i, iii and iv only

Ans.(d) i, iii and iv only

Q7.A student added dil.HCL to a test tube containing zink granules and made the following observations.

(i) The surface of zinc granules become black.

(ii) A colourless gas evolved which burn with a pop sound.

(iii) The solution remain colourless.

The correct observations are

(a) i and ii only          (b) ii and iii only

(c) i and iii only         (d) i, ii and iii (all)

Ans.   (b) ii and iii only

Q8.When a few drops of blue litmus solutions are added to dil.HCL and aq NaOH solution taken in two different test tubes P and Q respectively. The colour changes observed will be:

(a) Blue to red in both P and Q

(b) No change in both P and Q

(c) Blue to red in P and no change in Q

(d) Blue to red in P but no change in Q

Ans.(d) Blue to red in P but no change in Q

Q9.Name of gas X liberated when contents of the test tubes shown in the figure are mixed:

Q.9 LAB MANUAL CLASS 10

 

 

 

 

 

 

 

(a) Carbon dioxide

(b) Hydrogen

(c) Nitrogen dioxide

(d) Sulphur dioxide

(a) Carbon dioxide

Ans.(a) Carbon dioxide

Q10.The colour of the aqueous solution of ferrous sulphate is

(a) Blue                  (b) Green

(c) Yellow             (d) Colourless

Ans.(b) Green

Best Amazon deals

Q11.The colour of the aqueous solution of copper sulphate is

(a) Blue                  (b) Green

(c) White              (d) Colourless

Ans.(a) Blue

Q12.The colour of the aqueous solution of aluminium sulphate is

(a) Blue                (b) Green

(c) Colourless      (d) White

Ans.(c) Colourless

Q13.The colour of solid aluminium sulphate salt is

(a) Blue              (b) Green

(c) Colourless    (d) White

Ans.(d) White

Q14.What colour change do you observe when a zink strip is dipped in ferrous sulphate solution

(a) Blue to green      (b) Blue to colourless

(c) Green to colourless  (d) Green to blue

Ans.(c) Green to colourless

Q15.What colour change do you observe when an iron nail is dipped in zinc sulphate solution

(a) Blue to green

(b) Blue to colourless

(c) Green to colourless

(d)No change in colour

Ans. (d)No change in colour

Q16.Which of the following salts of calcium causes permanent hardness of the water.

(a) Carbonates

(b) Hydrogen carbonates

(c) Sulphates

(d) All of these

Ans.(c)

Q17.The cause of temporary hardness of water is.

(a) Sodium hydrogen carbonate

(b) Calcium chloride

(c) Calcium hydrogen carbonate

(d) None of tbese

Ans.(c)

Q18.Washing soda is added to laundry soaps because

(a) It increases the hardness of soap.

(b) It increases the cleaning power of soap.

(c) It helps in removing any hardness present in water.

(d) None of the above.

Ans.(c)

Q19.When the soap solution is added to hard water.It forms sticky scum which is

(a) The calcium salt of long chain carboxylic acid

(b) The sodium salt of long chain carboxylic acid

(c) Hydrogen carbonates of sodium

(d) None of the above

Ans.(a)

Q20.A student takes equal quantities of distilled water in four test tubes marked as I, II, III and IV then adds a pinch of sodium chloride in test tube I, calcoum chloride in test tube II, calcium carbonate in test tube III, and potassium carbonate in test tube IV.

In which test tubes scum will be formed.

(a) II and III            (b) II, III and IV

(c) II only              (d) All I, II, III and IV

Ans.(a)

Q21.The cleansing capacity of any sample of soap is indicated by

(a) Its colour

(b) Time is taken by it to get dissolved in water

(c) Its foaming capacity

(d) All of these

Ans.(c)

Q22.A student arranged the set up to show that CO2 is given out during respiration, water rises.in the glass tube due to

(a) Some pressure exerted by seeds

(b)The heat released by germinating seeds

(c) Seeds are attracting the water

(d) Vacuum created due to absorption of CO2 by KOH solution

Ans.(d)

Q23.In the experiment to show the CO2 is produced during respiration, the test tube suspended in the conical flask to absorb carbon dioxide contains.

(a) Solution of dodium bicarcobate

(b) Alcohol

(c) The solution of potassium hydroxide

(d) Glycerine

Ans.(c)

Q24.Teacher advise a student to take germinating seed during respiration. The correct answer for advice.

(a) Germinating seeds create high temperature.

(b) Germinating seeds absorb O2.

(c) Germinating seeds are easy to handle

(d) Germinating seed do respiration at a faster rate to release a considerable amount of CO2.

Ans.(d)

Q25.In an experiment to show that CO2 is produced during respiration, KOH solution taken in suspended glass tube absorbs.

(a) O2 gas

(b) CO2 gas

(c) Both O2 and CO2 gas

(d) Neither O2 nor CO2 gas

Ans.(b)

Q26.To perform an experiment to show that CO2 is produced during respiration a student should use

(a) Boiled seeds         (b) Dry seeds

(c) Soaked seeds        (d) Germinating seeds

Ans.(d)

Q27. A student draws the diagram for set up of experiment to show that CO2 is produced during respiration and lebelled it as shown in fig. The correct sequence of labelling ABCD in given fig. are:

Lab mcq q27

 

 

 

 

 

 

(a) Lime water, seeds, bent tube, KOH

(b) KOH, Germinating seeds, water,bent tube

(c) Water, bent tube, KOH, germinating seeds

(d) KOH, seeds, lime water, bent tube

Ans.(b)

Q28. A student was asked to set up the apparatus to show that CO2 is given out during respiration. For making the apparatus airtight he should use:

(a) Lubricant oil        (b)  Vaseline

(c) Cellotape              (d)  Fevicole

Ans. (b)

Q29.A student arranged the set up to show that CO2 is given out during respiration. But the water did not rise in the bent glass tube even after one hour of the setting of the apparatus. The correct reason may be

(a) Germinating seed do not respire

(b) Coloured water is not taken in a beaker.

(c) The round bottom flask was not used in place of conical flask

(d) Flask may not be airtight

Ans.(d)

Q30.A student followed steps given below to perform an experiment to show that CO2 is given out during respiration. The steps are not in the correct sequence

(i) Put some germinating seeds in a conical flask

(ii) Seal the mouth of the conical flask with Vaseline

(iii) Hang a small tube containing KOH solution in the flask

(iv) Fitted a cork with one hole in neck of flask.

(v) Fitted a glass tube twice at right angle in cork and other end of tube is put in water taken in beaker.

The correct sequence of steps is

(a) I, II, III, IV, V      (b) V, IV, III, II, I

(c) I, III, IV, V, II       (d) I, II, V, IV, III

Ans.(c) I, III, IV, V, II

Q31. In which of the following reactions, colour change of the solution is observed

Q31 LAB CLASS10

 

 

 

 

 

 

(a) I                       (b) II

(c) III                    (d) IV

Ans. (c) III

Q32. Aqueous solution CuSo4, FeSo4, ZnSo4 and Al2(So4)3, takes four test tubes, A, B, C and respectively. An aluminium strips is dipped in each test tube in which test tube colour change occurs.

(a) A and C                 (b) B and C

(c) C and D                 (d) A and B

Ans. (d) A and B

Class 10 Chemistry Important Notes

How to Balance the Chemical Reaction :Class 10 Chapter 1 NCERT

Important salts class 10 CBSE sceience notes

Why do calcium and magnesium float on the surface of the water?

Functioning of Soda-Acid Fire Extinguisher

What is DDT?

What are Corrosion and Rancidity ?

Chemical properties of Acid and Bases-A note for grade 10 students

What is pH value and its importance in everyday life.

Type of Chemical Reactions with Complete detail

What are the physical and chemical properties of metals?

Extraction of metals as per the activity series

Trends in the property of element from left to right and up to down in the modern periodic table.

Ionic and covalent compounds and the difference between them

What is the difference between the soap and the detergent ?

Class 10 chemistry Viva Voce Questions and Answers for CBSE Board 2020-21

NCERT Solutions of Science and Maths for Class 9,10,11 and 12

NCERT Solutions for class 9 maths

Chapter 1- Number SystemChapter 9-Areas of parallelogram and triangles
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3- Coordinate GeometryChapter 11-Construction
Chapter 4- Linear equations in two variablesChapter 12-Heron’s Formula
Chapter 5- Introduction to Euclid’s GeometryChapter 13-Surface Areas and Volumes
Chapter 6-Lines and AnglesChapter 14-Statistics
Chapter 7-TrianglesChapter 15-Probability
Chapter 8- Quadrilateral

NCERT Solutions for class 9 science 

Chapter 1-Matter in our surroundingsChapter 9- Force and laws of motion
Chapter 2-Is matter around us pure?Chapter 10- Gravitation
Chapter3- Atoms and MoleculesChapter 11- Work and Energy
Chapter 4-Structure of the AtomChapter 12- Sound
Chapter 5-Fundamental unit of lifeChapter 13-Why do we fall ill ?
Chapter 6- TissuesChapter 14- Natural Resources
Chapter 7- Diversity in living organismChapter 15-Improvement in food resources
Chapter 8- MotionLast years question papers & sample papers

NCERT Solutions for class 10 maths

Chapter 1-Real numberChapter 9-Some application of Trigonometry
Chapter 2-PolynomialChapter 10-Circles
Chapter 3-Linear equationsChapter 11- Construction
Chapter 4- Quadratic equationsChapter 12-Area related to circle
Chapter 5-Arithmetic ProgressionChapter 13-Surface areas and Volume
Chapter 6-TriangleChapter 14-Statistics
Chapter 7- Co-ordinate geometryChapter 15-Probability
Chapter 8-Trigonometry

CBSE Class 10-Question paper of maths 2021 with solutions

CBSE Class 10-Half yearly question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10 -Question paper of maths 2020 with solutions

CBSE Class 10-Question paper of maths 2019 with solutions

NCERT Solutions for Class 10 Science

Chapter 1- Chemical reactions and equationsChapter 9- Heredity and Evolution
Chapter 2- Acid, Base and SaltChapter 10- Light reflection and refraction
Chapter 3- Metals and Non-MetalsChapter 11- Human eye and colorful world
Chapter 4- Carbon and its CompoundsChapter 12- Electricity
Chapter 5-Periodic classification of elementsChapter 13-Magnetic effect of electric current
Chapter 6- Life ProcessChapter 14-Sources of Energy
Chapter 7-Control and CoordinationChapter 15-Environment
Chapter 8- How do organisms reproduce?Chapter 16-Management of Natural Resources

NCERT Solutions for class 11 maths

Chapter 1-SetsChapter 9-Sequences and Series
Chapter 2- Relations and functionsChapter 10- Straight Lines
Chapter 3- TrigonometryChapter 11-Conic Sections
Chapter 4-Principle of mathematical inductionChapter 12-Introduction to three Dimensional Geometry
Chapter 5-Complex numbersChapter 13- Limits and Derivatives
Chapter 6- Linear InequalitiesChapter 14-Mathematical Reasoning
Chapter 7- Permutations and CombinationsChapter 15- Statistics
Chapter 8- Binomial Theorem Chapter 16- Probability

CBSE Class 11-Question paper of maths 2015

CBSE Class 11 – Second unit test of maths 2021 with solutions

NCERT Solutions for Class 11 Physics

Chapter 1- Physical World

chapter 3-Motion in a Straight Line

NCERT Solutions for Class 11 Chemistry

Chapter 1-Some basic concepts of chemistry

Chapter 2- Structure of Atom

NCERT Solutions for Class 11 Biology

Chapter 1 -Living World

NCERT solutions for class 12 maths

Chapter 1-Relations and FunctionsChapter 9-Differential Equations
Chapter 2-Inverse Trigonometric FunctionsChapter 10-Vector Algebra
Chapter 3-MatricesChapter 11 – Three Dimensional Geometry
Chapter 4-DeterminantsChapter 12-Linear Programming
Chapter 5- Continuity and DifferentiabilityChapter 13-Probability
Chapter 6- Application of DerivationCBSE Class 12- Question paper of maths 2021 with solutions
Chapter 7- Integrals
Chapter 8-Application of Integrals

Class 12 Solutions of Maths Latest Sample Paper Published by CBSE for 2021-22 Term 2

Class 12 Maths Important Questions-Application of Integrals

Class 12 Maths Important questions on Chapter 7 Integral with Solutions for term 2 CBSE Board 2021-22

Solutions of Class 12 Maths Question Paper of Preboard -2 Exam Term-2 CBSE Board 2021-22

Solutions of class 12  maths question paper 2021 preboard exam CBSE Solution

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top